1. Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin: screeningul si vaccinul HPV pot preveni pana la 80% din cazuri
Intre 24 si 30 ianuarie 2016 este marcata Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, initiativa prin care Asociatia Europeana a Cancerului Cervical (European Cervical Cancer Association – ECCA) urmareste sa creasca gradul de constientizare a populatiei cu privire la aceasta forma de cancer si la felul in care poate fi prevenita.
Pana la 80% dintre cazurile de cancer de col uterin pot fi prevenite prin organizarea unor programe eficiente de screening, atrage atentia ECCA. Pe langa aceasta, vaccinarea impotriva Virusului Papilloma Uman (HPV) este extrem de eficienta daca este efectuata in perioada adolescentei si poate reduce rata dezvoltarii cancerului de col uterin pe viitor.
Totusi, in fiecare an, in Europa, aproximativ 60.000 de femei afla ca au cancer de col uterin, iar 30.000 de femei mor din cauza acestei forme de cancer din cauza ca in multe tari nu exista programe eficiente de screening de col uterin sau vaccinare impotriva HPV sau, chiar daca exista, multe femei nu sunt constiente de importanta lor, iar din acest motiv nu le folosesc.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

2. UMF Iasi si-a ales noul rector. Cine este prof. dr. Viorel Scripcariu, cel care va conduce institutia in urmatorii patru ani?
Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu este noul rector al Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” din Iasi, potrivit site-ului institutiei. Acesta a fost ales la conducerea universitatii in urma alegerilor din 22 ianuarie 2016, pozitie pe care o va ocupa in urmatorii patru ani.
In cursa pentru cea mai inalta functie din cadrul UMF Iasi s-au inscris sapte candidati, pe locul al doilea clasandu-se, la mica distanta, prof. dr. Norina Consuela Forna, urmata de catre prof. univ. dr. Radu Iliescu, prof. univ. dr. Octavian Georgescu, prof. univ. dr. Luminita Smaranda Iancu, prof. univ. dr. Mihai Chirita si prof. univ. dr. Dragos Pieptu.
„Excelenta prin prosperitate” – acesta este conceptul pe care profesorul Scripcariu si-a construit planul de manangement al UMF Iasi pentru perioada 2016-2020, cu care i-a convins pe membrii comunitatii academice sa-l aleaga in functia de rector si care „se traduce in finantarea proiectelor de dezvoltare institutionala, de cercetare si infrastructura”.
Planul managerial publicat pe site-ul UMF Iasi al noul rector este axat pe promovarea unui management academic modern „intr-un climat stimulativ intelectual, atat pentru studenti, cat si pentru corpul profesoral” si pe continuarea dezvoltarii institutiei pe zona de proiecte, astfel incat sa genereze atat valoare educationala, cat si venituri financiare.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

3. HOSPICE Casa Sperantei a strans peste 1,7 mil. de lei pentru pacientii care sufera de boli incurabile
Peste 1,7 milioane de lei au fost stranse de catre fundatia HOSPICE Casa Sperantei in ultimele doua luni ale anului trecut, in cadrul campaniei „Dorinta de Craciun”, de directionare a pana la 20% din impozitul pe profit al companiilor. Suma, cu 10% mai mare decat cea colectata cu un an in urma va fi destinata ingrijirii pacientilor care sufera de boli incurabile.
„Fundatia va putea oferi 5850 de vizite la domiciliu pentru pacientii care sufera de boli incurabile, 3000 de zile de internare in unitatile cu paturi din Bucuresti si Brasov si 4000 de participari in centrele de zi”, potrivit unui comunicat de presa SanatateaTv.
Campania de promovare a facilitatii fiscale care da posibilitatea companiilor sa directioneze catre un ONG pana la 20% din impozitul pe profit a fost derulata de HOSPICE Casa Sperantei pe parcursul lunilor noiembrie si decembrie 2015.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

4. Virusul Zika, susceptibil sa se raspandeasca in Americi, avertizeaza OMS
Virusul Zika s-ar putea raspandi pe ambele continente americane, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), relateaza BBC News online.
Infectia – care provoaca simptome precum o febra moderata, conjunctivita si dureri de cap – a fost depistata deja in 21 de tari din Caraibe, America de Nord si America de Sud.
Ea a fost legata de mii de bebelusi nascuti cu un creier subdezvoltat, iar unele tari au indemnat femeile sa nu ramana insarcinate.
In prezent nu este disponibil vreun tratament sau vaccin.
Virusul este originar din Africa si s-a descoperit ca s-a raspandit pentru prima data in Brazilia in mai 2015.
Absenta imunitatii naturale in Americi ar putea contribui la o raspandire rapida a infectiei.
Zika este transmis prin muscatura tantarilor din genul Aedes, prezenti in aproape toate tarile din regiune, mai putin in Canada si Chile.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

5. Plasturii cu nicotina si alte medicamente pentru combaterea fumatului s-ar putea compensa
Cei care doresc sa se lase de fumat ar putea sa isi cumpere compensat plasturi cu nicotina si alte medicamente, Ministerul Sanatatii intentionand sa faca achizitie publica pentru aceste produse, incepand din acest an, potrivit unui proiect pus in dezbatere publica.
Un proiect de ordin privind modificarea si completarea Normelor tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate publica pentru anii 2015 si 2016 a fost pus in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii.
Potrivit proiectului, Ministerul Sanatatii va cumpara, in 2016, prin achizitie publica centralizata, medicamentele necesare combaterii consumului de tutun. Printre acestea sunt si plasturii transdermici cu nicotina.
Noul proiect prevede asigurarea unor stocuri adecvate si continue de medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale si altele asemenea, necesare derularii programelor nationale de sanatate publica.
In plus, este prevazuta participarea mai multor specialisti din randul informaticienilor, chimistilor, biologilor, managerilor publici, expertilor in stiintele comunicarii etc. la asigurarea asistentei tehnice si managementului programelor nationale de sanatate publica.
Proiectul mai prevede organizarea si desfasurarea unui program pilot pentru prevenirea aparitiei tulburarilor de alimentatie si a altor tulburari asociate la copii si adolescent in judetele Dolj, Iasi, Sibiu, Bihor, Valcea si in Bucuresti si revizuirea activitatilor din cadrul Programului national de sanatate mintala, incluzand instruirea personalului din centrele de sanatate mintala, includerea unui numar de sase unitati sanitare noi in lista unitatilor sanitare in cadrul carora se realizeaza activitati de terapie ocupationala.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro