1) Parintii copiilor bolnavi de cancer cer sanse egale la tratament si echipe multidisciplinare in centrele oncologice
Asociatia „Primind Ajutor, Viata Este Luminoasa” (P.A.V.E.L.) – asociatia parintilor cu copii bolnavi de cancer – organizeaza cea de-a IV-a Conferinta Nationala dedicata problematicii cancerului la copii si tineri: „Interventia pe termen lung – conditie esentiala pentru integrarea optima a copilului cu cancer!”.
Evenimentulatrage atentia asupra faptului ca autoritatile abordeaza insuficient problematica si nevoile copiilor bolnavi de cancer, iar situatia in care se afla ei in tara noastra este una de risc.
„Pe langa incapacitatea sistemului sanitar de a oferi sanse egale la tratament (lipsa de specialisti, lipsa de medicamente, aparatura medicala, etc.), atragem atentia asupra numarului scazut al serviciilor psiho-sociale adresate acestei categorii a populatiei, atat in perioada tratamentului cat si post-tratament”, se arata intr-un comunicat de presa.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

2) Alegeri la Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti. Primul tur de scrutin incepe in data de 29 noiembrie 2015
Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB) da startul alegerilor pentru noua conducere in data de 29 noiembrie 2015. Mai exact, primul tur de scrutin va avea loc in zilele de 29, 30 noiembrie si 1 decembrie 2015, intre orele 8.00 si 20.00, la sediul CMMB, potrivit informatiilor postate pe site-ul institutiei.
In urma alegerilor vor fi desemnati membrii Consiliului Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti,reprezentantii Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti in Adunarea Generala Nationala simembrii Comisiei de Cenzori a Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti.
90 de candidati s-au inscris in cursa pentru cele 23 de pozitii de membru in Consiliul CMMB, in timp ce pentru un loc dereprezentant in Adunarea Generala Nationala concureaza 93 de medici. In acest caz, numarul de locuri va fi stabilit dupa ce va fi actualizata lista membrilor CMMB, norma de reprezentare fiind de 1 reprezentant la 200 de membri. Pentru cele trei pozitii din Comisia de Cenzori s-au inscris patru candidati.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

3) Ministrul Sanatatii pregateste un program national pentru pacientii arsi
Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, a anuntat ca va fi realizat un program national pentru pacientii arsi, ca parte integranta a programelor prioritare – informeaza Agerpres.
“Intentionam sa facem un program national de arsi, care va fi parte integranta a programelor prioritare, si programul de construire si reabilitare a centrelor de arsi, finantat printr-un imprumut de la Banca Mondiala”, a spus demnitarul.
El a precizat ca a fost suplimentat fondul pentru actiunile prioritare cu 26 de milioane lei, ceea ce inseamna cu 10% mai mult.
“O parte dintre pacienti fiind transferati, astazi, prin ordonanta de urgenta privind plata tratamentelor in strainatate, s-au acoperit aceste costuri si pentru tarile non-UE unde se suporta si transportul si intreg tratamentul, si pentru tarile UE unde mai exista un oarecare supliment care va trebui achitat, coplata, transport. in tarile UE, contravaloarea serviciilor a fost platita prin Formularul S2 fostul E112″, a precizat ministrul Sanatatii.
Intrebat de ce nu a fost folosit Centrul de arsi grav de la Spitalul de Urgenta Floreasca in cazul pacientilor raniti la clubul Colectiv, ministrul a spus ca din cauza lipsei de personal calificat.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) Saptamana testarii HIV in Romania: 20-27 noiembrie
Epidemia cu infectia HIV/ SIDA in randul consumatorilor de droguri injectabile continua sa reprezinte o situatie ingrijoratoare pentru sanatatea publica din Romania.
Potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale Antidrog transmis AGERPRES, dintre cele 319 cazuri noi de infectare cu HIV/ SIDA, inregistrate in primul semestru al anului 2014, 81 provin din randul consumatorilor de droguri injectabile (25% dintre toate categoriile de populatii aflate la risc de infectare).
In perioada 20 — 27 noiembrie, este marcata, la nivel european, Saptamana Testarii HIV, in scopul de a se atrage atentia asupra infectiei cu HIV si de a reduce numarul de cazuri de diagnosticare tardiva prin comunicarea beneficiilor acestui tip de testare.
In acest context, Agentia Nationala Antidrog (ANA) informeaza opinia publica cu privire la pericolul fenomenului infectarii cu HIV (inclusiv hepatitele virale B si C) in randul consumatorilor de droguri injectabile (CDI). Totodata, cu aceasta ocazie, Agentia a distribuit catre partenerii sai neguvernamentali (ARAS si CARUSEL) si catre Autoritatea Nationala a Penitenciarelor 1.000 de teste rapide de depistare HIV (si pentru Hepatita C).
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro