1) Guvernul a aprobat legea majorarii salariilor din Sanatate cu 25%
Personalul din sistemul public sanitar va beneficia de o majorare cu 25% a salariului brut, a soldei lunare brute/salariului lunar brut, incepand cu 1 octombrie 2015, comparativ cu nivelul din luna septembrie a acestui an, stabileste o ordonanta de urgenta aprobata astazi de Guvern.
Actul normativ prevede majorarea inclusiv a sporurilor de noapte sau a orelor de garda.
“Masura a fost luata de Guvern in scopul cresterii motivarii personalului din sistemul public sanitar si, implicit, a stoparii migratiei cadrelor medicale catre locuri de munca din strainatate. Totodata, prin actul normativ se majoreaza cu acelasi procent, respectiv 25%, cuantumul sporurilor pentru conditii de munca, al sporului de ture, al sporului de noapte, al tarifului orar pentru orele de garda si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunara bruta/salariul brut lunar, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii”, se arata intr-un comunicat al Guverunului.
De aceste cresteri salariale va beneficia personalul din unitatile sanitare publice cu si fara paturi, centrele de diagnostic si tratament, centrele medicale, centrele de sanatate, centrele de sanatate multifunctionale, unitatile specializate de urgenta si transport sanitar publice, inclusiv unitatile sanitare aflate in subordinea ministerelor si institutiilor cu retea sanitara proprie, personalul din cabinetele medicale organizate la nivelul unitatilor penitenciare, personalul din reteaua de medicina scolara, asistenta medicala comunitara, precum si alte unitati sanitare si medico-sociale publice aflate in subordinea Ministerului Sanatatii. De asemenea, de aceste majorari salariale beneficiaza si personalul din cadrul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca si a serviciilor de expertiza medicale aflate in subordinea caselor teritoriale de pensii.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Alianta Medicilor saluta decizia Guvernului de a nu discuta legalizarea „atentiilor”
La sedinta de Guvern din 26 august s-a aprobat Ordonanta de Urgenta prin care personalul medical va primi 25% de la 1 octombrie, insa nu s-a mai discutat despre legalizarea „atentiilor” pe care medicii le primesc.
“Pe ordinea de zi a sedintei de Guvern nu a fost trecut un astfel de act normativ”, a declarat la finalul reuniunii de lucru purtatorul de cuvant al Executivului, Corneliu Calota.
In acest sens, Alianta Medicilor „saluta faptul ca in sedinta de Guvern din data de 26 august nu s-a luat in discutie proiectul de legalizare a spagilor date de pacienti medicilor, asa cum se anuntase in prealabil”.
Solutia legalizarii “atentiilor” date de pacienti medicilor a fost propusa pe data de 18 august, dupa ce sindicatele din sanatate au negociat cu Guvernul marirea salariilor cadrelor medicale cu numai 25%.
„Alianta Medicilor a fost prima organizatie a medicilor care s-a pozitionat categoric impotriva unui astfel de proiect de lege, considerand ca legalizarea spagii este degradanta atat pentru medic cat si pentru pacient”, se arata intr-un comunicat al acestei aliante.
Reprezentanii Aliantei mai spun ca o astfel de solutie ar fi pus pe umerii pacientilor compensarea slabei salarizari a medicilor, facandu-i astfel pe pacienti sa plateasca de doua ori pentru acelasi serviciu medical.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) CNAS: In mai si iunie s-au facut economii de 180 de milioane de lei, prin introducerea cardului
Presedintele Casei Nationale de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, a aratat ca in lunile mai si iunie s-au facut economii la bugetul de stat in valoare de aproximativ 180 de milioane de lei, adica in jur de 90 de milioane in fiecare luna.
„Economia se mentine, cel putin pentru moment, cu plus si minus. In iunie, a fost tot in jur de 90 de milioane (n.r. de lei). (…) In iulie nu am calculat economia, pentru ca de-abia s-a terminat raportarea, urmeaza validarea si apoi plata. Dar economiile se mentin, as putea spune ca ele chiar cresc”, a spus presedintele CNAS.
Economiile se vor duce in serviciile medicale, incluzand aici si salariile angajatilor din sistem.
Dupa cum stiti, Casa plateste servicii medicale. Acei bani (n.r. din economii) vor intra in serviciile medicale si, fiind un venit pentru spital, spitalul isi calculeaza acel 25% care este asigurat de Guvern. (…) Din octombrie va fi valabila aceasta marire de salariu de 25%, deci noi vom face platile in noiembrie”, a mai explicat Vasile Ciurchea.
Incepand cu data de 1 septembrie 2015, cardul national de sanatate devine unicul instrument de decontare si validare a serviciilor medicale in sistemul public de sanatate pentru asiguratii cu varsta de peste 18 ani care au intrat in posesia lui.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) COPAC vrea 6% din PIB pentru sistemul de sanatate. Campania „Pacient de Romania – 6% pentru sanatate
Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) a lansat campania „Pacient de Romania – 6% pentru sanatate” prin care militeaza pentru cresterea finantarii alocate sistemului de sanatate la 6% din produsul intern brut (PIB), se arata intr-un comunicat de presa.
Accesul la servicii medicale de calitate, tratamente inovatoare si salarizarea personalului medical sunt principalele prioritati ale sistemului de sanatate din Romania identificate de catre COPAC si care ar putea fi rezolvate daca bugetul alocat sanatatii ar fi suplimentat.
„Ca pacienti romani ne dorim sa avem acces integral la tratamente compensate si terapii inovatoare in prezent, sa nu fim nevoiti sa intrerupem tratamentul sau sa modificam schema terapeutica in functie de ce gasim in farmacii. Ne dorim sa avem acces la investigatii, monitorizare si servicii medicale in masura in care avem nevoie si atunci cand avem nevoie. Ne dorim sa avem personal medical bine pregatit (…) Ne dorim ca pacienti sa nu mai fim tratati ca pacienti de mana a doua a Europei. Pentru ca acest lucru sa se intample este nevoie de o finantare corespunzatoare si o regandire a sistemului. Primul pas trebuie sa fie acordarea procentului de 6% din PIB catre sanatate.”, a declarat Radu Ganescu, presedintele COPAC, conform aceluiasi comunicat de presa.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

5) Studiu: Metoda de “stopare” a cancerului, descoperita de cercetatorii americani
O metoda revolutionara de a “stopa” cancerul, care reprogrameaza celulele tumorale pentru a le face sa redevina sanatoase, a fost inventata de cercetatorii de la Mayo Clinic din statul american Florida, informeaza Mediafax.
Savantii americani au reusit in cadrul acestui studiu sa transforme celule tumorale asociate cancerului mamar si celui de vezica urinara, pentru ca acestea sa redevina benigne. Ei considera ca si alte tipuri de cancer ar putea fi vindecate cu ajutorul acestei metode revolutionare, deoarece au descoperit un fel de “cod” sau “software biologic” care stopeaza cancerul.
Spre deosebire de medicamentele anticancer conventionale, care functioneaza prin distrugerea celulelor canceroase,studiul cercetatorilor americani a vizat “dezarmarea” acestor celule, pentru a le face sa redevina inofensive.
Cercetarea a avut la baza o proteina denumita PLEKHA7, care ajuta celulele sanatoase sa se grupeze si sa se lipeasca intre ele. Studiul savantilor de la Mayo Clinic Florida a aratat ca aceasta proteina lipseste sau functioneaza deficitar in cazul mai multor tipuri de cancer.
Atunci cand se intampla acest lucru, o serie de factori genetici cu rol-cheie in interiorul celulelor se amesteca intre ei si celulele respective devin canceroase. Echipa americana, coordonata de cercetatorul Panos Anastasiadis, a reusit sa reseteze acele instructiuni genetice, stopand in acest fel dezvoltarea cancerului.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

6) Un vaccin universal impotriva gripei se afla in faza avansata de studiu
Un vaccin universal impotriva virusului gripal si-a dovedit eficienta la soareci, maimute si dihori, ramanand in sarcina cercetatorilor sa confirme acum aceste rezultate in cazul oamenilor, se arata intr-o cercetare a doua echipe independente de oameni de stiinta, scrie Agerpres.
Nu este imposibil ca in viitorul apropiat un vaccin universal sa permita imunizarea impotriva tuturor tulpinilor de virus gripal. De fapt, acesta ar putea chiar sa existe deja, dar eficienta sa nu a fost inca testata pe oameni. Cele doua echipe de cercetatori au publicat recent rezultatele studiilor lor pe aceasta tema.
In revistele de specialitate Nature Medicine si Science, cercetatorii sustin ca un vaccin universal poate proteja deja soarecii, maimutele si dihorii de casa impotriva mai multor tulpini gripale. O echipa de cercetatori condusa de Barney Graham de la National Institutes of Health din Maryland (SUA) a creat un vaccin concentrandu-se pe hemaglutinina, una dintre proteinele de suprafata ale virusului. Proteina da virusului posibilitatea sa se fixeze pe celula gazda si sa o infecteze. Echipa de cercetatori citata de revista Nature Medicine a asociat tulpina de hemaglutinina rezultata din virusul H1N1 cu nanoparticule, obtinand un vaccin total eficient la soareci si partial la dihori.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

7) Dementa, boala de o mie de miliarde de dolari, in 2018
Costurile economice si sociale ale dementei vor creste de la 818 miliarde de dolari pe an in prezent la 1.000 de miliarde de dolari peste trei ani si aceasta boala va reprezenta o provocare serioasa pentru guvernele lumii, arata un nou raport, scrie Agerpres.
Studiul realizat de centrul britanic Alzheimer’s Disease International (ADI) sustine ca peste 9,9 milioane noi cazuri de dementa sunt descoperite in fiecare an la nivel global, adica unul la fiecare 3,2 secunde.
“Cresterea costurilor globale ale dementei va pune provocari serioase pentru sistemele medicale si sociale din intreaga lume”, sustine directorul ADI, Marc Wortmann, care a facut un apel catre guverne sa demareze politici pentru a rezolva aceasta problema.
Studiul arata ca in prezent 46,8 milioane de persoane sufera de dementa, insa cifra ar urma sa se tripleze pana in 2050 la 131,5 milioane. In plus, studiul sustine ca in prezent 58% dintre persoanele care sufera de dementa traiesc in tarile cu venituri mici si medii, dintre care 22,9 milioane in Asia. Cu toate acestea, prognozele arata ca procentajul va creste la 68% in 2050.
Autorii studiului au plecat de la costurile globale actuale ale dementei si au ajuns la concluzia ca in 2018 aceste costuri vor ajunge la 1.000 de miliarde de dolari, si chiar la 2.000 de miliarde de dolari pana in 2030.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

8) Rezidentii, inclusi in categoria tinerilor care pot beneficia de inchirierea unei locuinte ANL
Potrivit ordonantei de urgenta aprobate astazi de Guvern, medicii rezidenti vor fi inclusi in categoria tinerilor specialisti din sanatate, care pot beneficia de inchirierea unei locuinte ANL.
Astfel, alaturi de tinerii specialisti din invatamant, si cei din sanatate, inclusiv medicii rezidenti, care au pana la 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuinte ANL, pot primi repartitii in cel mult trei ani de la implinirea acestei varste. Locuintele pentru tineri destinate inchirierii, inclusiv cele construite ai destinate in mod exclusiv inchirierii tinerilor specialiati din invatamant sau sanatate sunt proprietate privata a statului. Aceste locuinte sunt administrate de autoritatile administratiei publice locale ale unitatilor administrativ-teritoriale si ale sectoarelor municipiului Bucuresti in care acestea sunt amplasate.
Pe 26 august, a fost aprobata ordonanta de urgenta prin care se vor mari salariile brute ale specialistilor din sistemul de sanatate, cu 25%, incepand de la 1 octombrie 2015.
Pe cale de consecinta, se majoreaza cu acelasi procent, respectiv de la 3.100 de lei la 3.875 de lei, plafonul stabilit pentru salariul lunar brut in functie de care se acorda bursa de rezidentiat. Aceasta modificare va conserva dreptul medicilor rezidenti de a beneficia, si dupa majorarea salariala, de bursa de rezidentiat in cuantum lunar de 670 de lei.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro