1) Viitorul medicinei de familie dezbatut la Congresul WONCA
Timp de 4 zile Istanbulul a fost capitala stiintifica a medicilor de familie din intreaga lume. Acestia au participat la Congresul WONCA – editie aniversara dedicata celor 20 de ani de activitate.
Sumarizand rezultatele acestei manifestari stiintifice, Congresul WONCA a insemnat peste 3.500 de medici participanti sositi din 80 de tari din intreaga lume, 30 de simpozioane, 289 de prezentari orale, 1403 e-postere si 121 de workshopuri.
Pentru prima data in istoria WONCA tara noastra a fost reprezentata de doua entitati reprezentative pentru Medicina de Familie: Societatea Nationala a Medicilor de Familie(SNMF) si Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie(AREPMF).
Asociatia a participat pentru prima data de la infiintarea sa la sectiunea Workshop a congresului.
Tema aleasa fiind “Vaccine advocacy- puntea intre refuzul vaccinal si constientizarea rolului si valorii normelor sociale de convietuire”. Atelierul s-a bucurat de participarea a numerosi medici din USA, Marea Britanie, Elvetia, Italia, Finlanda si Turcia.
“Prezentarea problemelor legate de comunicarea cu apartinatorul care inclina sa refuze copilului sau un drept fundamental la sanatate si viata, prezentarea unor probleme esentiale, legate de actul vaccinal, precum si a solutiilor gasite de catre fiecare natiune dintre cele prezente in sala, au adus Worksop-ului un plus de valoare.”a declarat Dr. Valeria Herdea, presedinte AREPMF.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Rezolutia semnata de ministrul Sanatatii prevede un ghid al vaccinarii
Elaborarea unui ghid al vaccinarii, care sa fie distribuit tuturor viitoarelor mame, dar si prezentarea cat mai rapida a proiectului legii vaccinarii si sustinerea activitatii Institutului Cantacuzino sunt prevazute intr-o rezolutie semnata, luni, de ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, prezent la dezbaterea cu tema “Vaccinarea obligatorie – pro sau contra”, organizata de grupul parlamentar PSD, scrieAgerpres.
Documentul prevede ca informarea si educarea parintilor in ceea ce priveste modul de actiune si efectele vaccinurilor sunt obligatii ale Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, directiilor de sanatate judetene, medicilor si specialistilor.
Se solicita Ministerului Sanatatii sa editeze un manual/ghid al vaccinarii, materialul fiind distribuit medicilor de familie care vor fi obligati sa il inmaneze viitoarelor mame.
De asemenea, rezolutia prevede elaborarea unui raport anual al vaccinarii, cuprinzand informatiile relevante referitoare la situatia in domeniu in Romania si la nivel mondial, dar si realizarea de campanii anuale nationale de informare in legatura cu vaccinarea, consecintele si efectele acesteia, derulate in maternitati si spitale de copii. Totodata, se solicita Ministerului Sanatatii prezentarea cat mai rapida a proiectului legii vaccinarii si stabilirea unui plan exhaustiv de dezbatere publica.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Banicioiu, despre proiectul privind vaccinarea: Ministerul isi va asuma efectele vaccinului
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat luni, dupa consultarile cu parlamentarii PSD pe proiectul de lege referitor la vaccinare aflat in etapa dezbaterii publice, ca ministerul isi va asuma efectele vaccinarii si ca el sustine “informarea si posibilitatea parintelui de a alege”.
Intrebat daca ministerul isi va asuma efectele vaccinului, Banicioiu a spus: “Da, isi va asuma efectele vaccinului, chiar asta este una dintre prevederile propunerii legislative. (…) Evident si partea de tratament, dar si partea financiara.”
Ministrul a adaugat ca daca vor exista probleme cu stocurile de vaccinuri, Ministerul Sanatatii va putea fi tras la raspundere. “Va putea fi tras la raspundere, in primul rand, pentru ca va putea fi facut un calendar multi-anual foarte serios, va fi stabilit un necesar foarte serios. Si aici s-au ridicat cateva probleme de asigurare a stocurilor, care sunt la nivel european. Sunt foarte putini producatori care asigura estul Europei si de aceea cred ca o astfel de lege va usura si din acest punct de vedere lucrurile”, a declarat ministrul Sanatatii.
Referitor la prevederile proiectului de lege potrivit caruia copiii care nu sunt vaccinati sa nu mai fie primiti in comunitati, ministrul a spus ca este un aspect aflat inca in dezbatere, dar ca el personal sustine “informarea si posibilitatea parintelui de a alege”.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

4) “Medicament-MINUNE” care ar putea vindeca SIDA, hepatita C si gripa
Oamenii de stiinta americani au creat din extract de banane un “medicament-minune”, care are potentialul de a distruge o gama vasta de virusuri si de a vindeca astfel o serie de boli grave, precum SIDA, hepatita C si gripa, informeaza dailymail.co.uk.
Specialistii in domeniul medical spera ca noul medicament va deveni “un antiviral vital, cu spectru larg de actiune”, care ar putea sa protejeze omenirea de unele dintre cele mai periculoase boli cunoscute pana in prezent.
Ingredientul-cheie este o proteina ce exista in aceste fructe, denumita lectina din banane (sau “BanLec”).
Substanta a fost descoperita in urma cu cinci ani si era considerata un tratament potential impotriva SIDA. Insa, in primele teste, BanLec a generat efecte secundare neplacute, pe care oamenii de stiinta au reusit sa le evite abia in 2015.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

5) Primul centru din Romania pentru terapii genetice si celulare in tratamentul cancerului s-a deschis la Timisoara
Primul centru din Romania si din estul Europei pentru terapii genetice si celulare in tratamentul cancerului, OncoGen, a fost inaugurat, vineri, la Timisoara, in urma unei investitii de peste 54 de milioane de lei, bani europeni, iar aici urmeaza sa lucreze 25 de persoane.
Centrul de terapii genetice si celulare in tratamentul cancerului OncoGen, care a fost inaugurat, vineri, la Timisoara, apartine de Spitalul Judetean, acesta urmand sa functioneze intr-o cladire noua, amplasata langa unitatea medicala, transmite corespondentul MEDIAFAX.
OncoGen este singurul centru de acest tip din tara, dar si din estul Europei. Aici se va promova cercetarea cu potential aplicabil in domeniul terapiilor avansate cu celule stem umane pentru obtinerea de produse bazate pe tehnologii moderne de biologie moleculara.
In cadrul centrului se va merge pe mai multe directii de cercetare: biologia celulelor tumorale, medicina regenerativa, studiul celulelor stem adulte, sanatatea si factorii de mediu si imunoterapiile.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

6) Consumul de carne procesata sau carne rosie poate provoca aparitia cancerului
Carnea procesata poate provoca aparitia unor forme de cancer ale sistemului digestiv, se arata in concluziile unui nou raport al Agentiei Internationale pentru Studii Oncologice (International Agency for Research on Cancer — IARC), parte a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Totodata, potrivit aceluiasi document facut public de OMS, consumul de carne rosie este o cauza probabila a imbolnavirilor oncologice.
„Pentru o persoana, riscul de imbolnavire de cancer colorectal din cauza consumului de carne procesata ramane redus din punct de vedere statistic, insa acest risc creste odata cu cantitatea de astfel de carne consumata”, a explicat dr. Kurt Straif, conducatorul Programului de monografii derulat in cadrul IARC.
Grupul de lucru al IARC, format din 22 de experti din zece tari, a plasat carnea procesata in categoria 1 de risc, alaturi de tutun, azbest si gazele de esapament rezultate de la motoarele diesel.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

7) Presedinte, Ordinul Arhitectilor: Trebuie gasita o forma pentru verificarea spitalelor
Presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, Serban Tiganas, a remarcat utilitatea identificarii unei formule care sa permita verificarea starii de sanatate a unor constructii medicale, in cadrul forumului international “Building Health”, care urmareste promovarea calitatii spatiului medical, scrieAgerpres.
“O forma care sa permita crearea unui sistem independent de apreciere, unde nu cel responsabil se evalueaza pe sine (…) o organizatie care pe criterii absolut bine dozate si aplicate sa poata sa evalueze starea de sanatate si calitatea unui spital si sa formuleze masurile necesare pentru a o imbunatati. Adica sa stim care spital este de doua stele, de trei stele, de patru stele”, a explicat Tiganas.
El a adaugat ca in Romania, un spital al viitorului ar trebui orientat catre pacient, astfel incat in momentul in care acesta paseste pragul cladirii sa nu adauge si alte griji problemei de sanatate cu care se confrunta deja.
“In momentul in care pacientul trece pragul unui spital, sa fie un mediu in care — aproape as glumi — sa nici nu simta ca traverseaza un moment dificil. Sa nu adauge la sensibilitatea problemei de sanatate pe care o are alte stresuri. Sa fie un mediu prietenos, din toate punctele de vedere”, a precizat Serban Tiganas.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

8) Medicii dentisti cer redeschiderea cabinetelor stomatologice in scoli
Intretinerea danturii este pentru multi un lux. Mai mult de jumatate dintre romani nu au trecut pe la dentist in ultimul an si 70% au probleme dentare. Acestea trebuie prevenite inca din copilarie, spun medicii care cer Ministrului Sanatatii redeschiderea cabinetelor stomatologice in scoli.
In Cluj-Napoca sunt doar 19 astfel de cabinete, unul la 1 800 de elevi. In mediul rural insa sunt aproape inexistente, asa ca parintii trebuie sa plateasca tratamentele stomatologice.
In comuna bihoreana Ineu de Cris, cei aproape 400 de elevi fac naveta la Oradea, daca au probleme cu dintii. In judetul Bihor sunt doar 5 cabinete scolare pentru 100 de mii de elevi.
In Prahova functioneaza 10 cabinete medicale stomatologice scolare. Numar mult prea mic pentru a acoperi nevoile a peste 120.000 de scolari si prescolari.
Daca despre cabinetele scolare din mediul rural nici nu poate fi vorba, in Ploiesti, Campina, Sinaia si Valenii de Munte, acestea functioneaza la cote de avarie din cauza lipsei aparaturii medicale, dar si a materialelor sanitare. Medicii si-au dat demisia, unul cate unul, din cauza lipsurilor din sistem. Vorbim, in primul rand, de aparatura veche de zeci de ani, neconforma cu cerintele europene, aparatura in care nu s-au investit bani.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

9) Dr. Helga Zeller-Stefan: Si in Germania pacientii ajung prea tarziu la diabetolog
Statisticile arata ca aproape 10% din populatia Germaniei ar avea diabet zaharat, in acest total intrand si cazurile de diabet nediagnosticate, spun specialistii. Ca si in Romania, pacientii germani ajung destul de tarziu la diabetolog, chiar daca de data aceasta se poate vorbi de un sistem de sanatate mult mai bine organizat, potrivit dr. Helga Zeller-Stefan, medic diabetolog in cadrulClinicii Diabetes Praxis din Essen, Germania.
„Cred ca avem in Germania un sistem extrem de bine organizat si cu toate astea avem foarte multe probleme sa mentinem nivelul sau sa realizam o structura generala. Exista cabinetele si clinicile certificate, dar exista numai 280 intr-o tara cu 90 de milioane de locuitori. Deci si in Germania exista probleme si lucram la asta din 2003. (…) Lucrurile sunt la fel ca peste tot. Pacientii ajung la diabetolog prea tarziu. (…) In Germania, in general, statistica ne spune ca avem la ora asta in jur de 7 milioane de oameni cu diabet. Aceasta cifra include si cifra de diabet nedepistat, deci aproape 10% din populatie. Astea sunt ultimele date pe care le avem, este un raport anual care se face. (…) Noi presupunem ca o treime din pacientii nostri cudiabet au neuropatie diabetica. Numarul celor cu picior diabetic variaza foarte mult in diverse studii, variaza practic intr-o rata de imbolnavire pana la 10-15% pe an, deci este foarte greu de spus de fapt pentru ca nu avem un registru care sa ne dea o evaluare completa a diabeticilor. Sunt date punctuale ale unor populatii selectionate”, a declarat dr. Helga Zeller-Stefan, medic diabetolog in cadrul Clinicii Diabetes Praxis din Essen, Germania.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro