1. In Bucuresti se va derula un proiect de informare si educare despre importanta vaccinarii
Proiectul „Vaccinarea – un drept fundamental la sanatate”, care urmareste informarea opiniei publice cu privire la rolul si importanta vaccinarii a fost lansat in Bucuresti.
Acesta se va derula timp de un an in cabinete medicale individuale, cabinete medicale scolare, spitale cu profil maternitate, dar si alte spatii publice, potrivit initiatorilor.
„Proiectul isi propune sa promoveze o Campanie de sustinere a vaccinarii cu accent pe sanatatea copilului si a tinerilor, o campanie de informare si constientizare a publicului, organizarea unui „Centru de Informare si Consiliere Vaccinala” on-line, dar si dialogul structurat al medicilor si parintilor cu autoritatile. Prin intermediul centrului, va fi promovata educatia pentru sanatate, vor fi prezentate date privind vaccinurile, calendar, reactii, proceduri si alte informatii de interes, precum cresterea incidentei anumitor boli care ar putea fi limitata prin vaccinare (diseminarea de informatii pertinente, documentate stiintific si onest raspunzand celor mai frecvente intrebari)”, se explica intr-un comunicat de presa.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

2. Cluj: Copil de patru ani cu o afectiune a esofagului, supus unei interventii in PREMIERA
Un copil de patru ani care suferea de Achalazie – o afectiune a esofagului – si nu se putea alimenta a fost operat la Cluj, interventia fiind o premiera pentru Romania si Europa de Sud-Est, micutul spunand ca este bucuros ca va putea manca si va putea merge la gradinita sa se joace cu colegii.
Interventia a fost realizata de o echipa de medici de la Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie “Octavian Fodor” din Cluj-Napoca, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Seful echipei de medici, Marcel Tantau, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca operatia a avut loc luni si a durat aproximativ 40 de minute, desfasurandu-se fara incidente intra si post-interventional.
“Am realizat, in premiera in Romania si in Europa de Sud-Est, o interventie endoscopica la un copil in varsta de patru ani si sase luni, care suferea de Achalazie, o afectiune a esofagului, care este o patologie foarte rara la copii. Muschiul care permite trecerea alimentelor din esofag in stomac ramane contractat si nu permite trecerea acestora, astfel ca alimentele stagneaza la nivelul esofagului. Operatia a durat aproximativ 40 de minute si s-a desfasurat fara incidente intra si post-interventional astfel ca, la 48 de ore de la interventie, alimentia orala se desfasoara normal in regimul lichidelor si solidelor. Este o mare realizare, i-am ameliorat calitatea vietii”, a spus Tantau.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

3. Legea antifumat este constitutionala. Ce efecte va avea interzicerea fumatului in spatiile publice asupra sanatatii populatiei
Legea care interzice fumatul in spatiile publice inchise este constitutionala, au hotarat judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei. Sesizarea de neconstitutionalitate inaintata de catre un grup de parlamentari cu privire la definirea spatiului public inchis, dupa ce legea antifumat a fost adoptata in decembrie 2015, era singurul impediment in calea promulgarii anuntate de catre Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis.
„Este un moment extrem de important pentru Romania, este un moment vital pentru protectia nefumatorilor. Sa nu uitam ca de 11 ani incercam sa ii aducem in zona in care se respira aer curat. Este o lege care dupa parerea mea este moderna si incearca sa recupereze tot ce a constituit un handicap pana acum pentru Romania”, a declarat pentru www.SanatateaTV.ro prof. dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie si unul dintre sustinatorii legii.
Efectele adoptarii legii antifumat vor fi vizibile in urmatorul an sau la un an dupa ce va intra in vigoare, explica specialistul, care anticipeaza oreducere a numarului de internari prin infarct miocardic, prin criza de astm, criza de BPOC, accidente vasculare cu cel putin 15%.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro