1) Cercetatorii chinezi au modificat genetic embrioni umani
Cercetatorii chinezi au modificat, in premiera mondiala, genomul unor embrioni umani, potrivit unui studiu publicat in revista online Protein & Cell, provocand dezbateri legate de implicatiile etice, scrie Nature.com.
Cercetatorii condusi de Junjiu Huang, om de stiinta in genetica, la Universitatea Sun Yat-sen din Guangzhou, au utilizat embrioni “non-viabili”, in dorinta de a preveni ingrijorarile de ordin etic, obtinuti de la clinici chineze de fertilitate. Savantii au incercat sa modifice gena responsabila pentru talasemie (ß-thalassaemia), maladie a sangelui potential mortala, folosind o tehnica de modificare genetica numita CRISPR/Cas9. Conform acelorasi surse, rezultatele au indicat prezenta unor obstacole majore in calea utilizarii metodei in aplicatii medicale.
Cercetatorii si-au exprimat ingrijorarea si referitor la faptul ca orice studiu despre modificarea genetica efectuat asupra embrionilor umani ar putea sa deschida un drum fara intoarcere catre utilizarea nesigura si ne-etica a acestor tehnici.
Sursa: PaginaMedicala.ro
Pentru continuarea articolului click aici

2) Fotosinteza artificiala, inventata de cercetatorii americani
Fotosinteza artificiala a fost realizata cu succes de un sistem care a fost inventat de cercetatorii de la Lawrence Berkeley National Laboratory si de la Universitatea California din Berkeley, din Statele Unite ale Americii, informeaza huffingtonpost.com.
Fotosinteza artificiala reprezinta un concept revolutionar, cu beneficii majore atat pentru mediul inconjurator, cat si pentru productia de energie regenerabila. Oamenii de stiinta americani au creat un sistem care poate sa capteze emisiile de dioxid de carbon inainte ca acestea sa fie eliberate in atmosfera si le transforma in carburanti, produse farmaceutice, mase plastice si alte produse ce pot fi valorificate.
Dioxidul de carbon este principalul gaz cu efect de sera produs prin arderea combustibililor fosili si reprezinta un element major care a contribuit la cresterea temperaturii globale de pe Terra.
Oamenii de stiinta incearca de mai multe decenii sa gaseasca o metoda practica de reproducere a fotosintezei.
Sursa: Mediafax.ro
Pentru continuarea articolului click aici

3) Prof. Mihaltan: Modificarile legii privind fumatul trebuie introduse rapid
Presedintele Societatii Romane de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihaltan, sustine ca propunerea legislativa pentru modificarea Legii nr. 349/2002 privind fumatul trebuie rapid introdusa pentru ca este o lege invechita, care nu protejeaza fumatorul pasiv, scrie Agerpres.
“Noi ne cantonam si ne invartim in jurul unei legi, care la ora actuala mie mi se pare ca este o discutie subliminala, legea aceasta trebuie sa fie deja foarte rapid introdusa (…) pana in vara cand ne vin turistii, pentru ca este cu impact si pe zona de turism”, a spus Florin Mihaltan.
El a afirmat ca este necesara modificarea legii pentru ca bugetulde sanatate este “dramuit” si in fiecare an “se pierde in jur de un milion de lei prin cheltuielile directe realizate in spital cu fumatorii”.
“Jumatate dintre fumatori dispar dupa varsta de 45 de ani datorita bolilor induse de fumat. Un alt argument extrem de puternic este ca e o lege invechita, care nu protejeaza fumatorul pasiv care isi plateste si el tributul in bolile pe care le face, induse de asistarea fumatorului activ, involuntara si practic o suferinta de lunga durata”, a aratat Mihaltan.
Sursa: PaginaMedicala.ro
Pentru continuarea articolului click aici