1) O proteina care ofera protectie impotriva virusului Ebola, descoperita de cercetatorii americani
O proteina care ofera protectie impotriva virusului Ebola a fost descoperita de cercetatorii americani, potrivit unui studiu realizat de curand, ale carui rezultate au fost publicate marti in revista mBio, editata de American Society for Microbiology, informeaza francetvinfo.fr.
Ar putea fi “calcaiul lui Ahile” al virusului Ebola, afirma autorii acestui studiu, care considera ca cercetarea lor ofera o raza de speranta locuitorilor din regiunile afectate de epidemia de Ebola. Studiul, realizat pe soareci, a permis virusologilor americani de la Universitatea Yeshiva din New York sa identifice un fel de “incuietoare moleculara”, aflata in interiorul celulelor imunitare, care impiedica virusul Ebola sa patrunda in interiorul celulelor din organism.
Potrivit savantilor americani, virusul Ebola nu poate sa infecteze organismul daca nu se ataseaza de aceasta proteina, denumita Niemann-Pick C1 (NPC1). Fara ea, virusul Ebola nu poate sa se multiplice.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

2) O tulpina modificata a virusului care cauzeaza herpes, folosita in tratarea cancerului de piele
O tulpina modificata genetic a virusului care cauzeaza herpes a generat rezultate promitatoare in tratarea cancerului de piele, potrivit unui studiu realizat recent de o echipa internationala de oameni de stiinta.
Aceasta tulpina modificata a virusului nu este daunatoare pentru celulele sanatoase din organism, insa, atunci cand este injectata in tumori, reuseste sa se multiplice si sa elibereze anumite substante care lupta eficient impotriva cancerului.
Potrivit rezultatelor acestui studiu clinic, publicat in Journal of Clinical Oncology si citat de bbc.com, noua terapie are potentialul de a prelungi cu mai multi ani speranta de viata a pacientilor diagnosticati cu melanom.
Tratamentul nu a fost deocamdata omologat.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

3) Medic: In ultimii ani, numarul cancerelor de colon este in crestere in Romania
Numarul cazurilor de cancer de colon este in crestere in Romania, in ultimii ani, din cauza ca pacientii nu se supun colonoscopiilor preventive, a declarat fondatorul Societatii Romane de Gastroenterologie, Dan Dumitrascu, la o conferinta din domeniu, care a inceput, miercuri, la Cluj-Napoca.
Profesorul doctor Dan Dumitrascu, specialist in gastroenterologie, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, inaintea deschiderii unui congres international la care participa medici si cercetatori din Europa, Asia si SUA, ca in Romania, in ultimii ani, se observa o crestere a numarului cazurilor de cancer de colon, dar si o scadere a cazurilor de cancer de stomac, datorata unei alimentatii sanatoase adoptate de pacienti.
“Numarul cazurilor de cancer de colon este in crestere in Romania, chiar daca acest tip de cancer poate fi prevenit, daca se face o colonoscopie. Orice cancer apare in urma unor leziuni, iar aceste leziuni pe colon nu sunt vizibile decat la colonoscopie, asa ca este obligatoriu ca fiecare om, in special cei care stiu ca au avut in familie astfel de cazuri de cancer – este un cancer care se transmite genetic – sa isi faca o colonoscopie. Daca este depistat in faza incipienta, cancerul de colon poate fi vindecat. In ultimii ani, am observat o scadere a numarului cazurilor de cancer de stomac, pentru ca oamenii mananca mai sanatos”, a declarat corespondentului MEDIAFAX, Dan Dumitrascu.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

4) Studiu: Cancerul de san modifica structura osului pentru a se raspandi
Cercetatorii de la Universitatea din Sheffield au declarat ca tumorile au “fertilizarat” osul pentru a se ajuta sa creasca. Studiul, publicat in revista Nature, a aratat ca aproximativ 85 % din cazurile decancer de san care se raspandesc in organism ajung la os, moment in care cancerul este dificil de tratat si creste rata mortalitatii.
Oamenii de stiinta au descoperit ca pacientii cu cancer de san secundar au avut niveluri mai ridicate de o enzima, numita LOX, produsa de tumori si eliberata in sange. Osul este constant defalcat si reconstruit in fiziologia normala, dar intr-o serie de experimente pe soareci, echipa de cercetare a aratat ca LOX a perturbat procesul si a lasat leziuni si gauri in structura osului. Utilizarea medicamentelor pentru a bloca LOX a impiedicat raspandireea cancerului de san.
Dr. Alison Gartland, un anatomopatolog si biolog oncolog la Universitatea din Sheffield, a declarat pentru site-ul BBC News: “E o descoperire semnificativa in incercarea de a preveni metastazarea (tumorile secundare) intalnite in cancerul de san. LOX schimba conditiile in os pentru a face tumoarea sa creasca.”
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

5) Iasi: Din 2 iunie, bolnavii de cancer se pot trata la Institutul Regional de Oncologie
Incepand de saptamana viitoare, pacientii cu afectiuni oncologice si indicatie de radioterapie interna vor beneficia de tratament in Institutul Regional de Oncologie Iasi, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.
Incepand din data de 2 iunie 2015, Sistemul de Brahiterapie HD din cadrul Laboratorului de Radioterapie cu Energii Inalte si Brahiterapie devine complet functional.
“S-au efectuat primele simulari care au demonstrat fezabilitatea deschiderii programului de brahiterapie, iar echipa medicala formata din medici, fizicieni si tehnicieni medicali este pregatita pentru a prelua primii pacienti”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
Laboratorul de Radioterapie cu Energii Inalte si Brahiterapie din cadrul I.R.O. ofera servicii de radioterapie curativa si paliativa in regim ambulator si de spitalizare continua (60 paturi). Platforma tehnica include trei acceleratoare de particule cu energie de 6 MeV, 10 MeV, respectiv 15 MeV, 3 simulatoare CT, sistem modern de plan tratament, care ofera posibilitatea de a efectua radioterapie externa conformationala 3D, IMRT, RapidArc, stereotaxie.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

6) O agentie europeana recomanda stabilirea unor doze zilnice maximale in privinta consumului de cafea
Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a recomandat miercuri statelor din UE sa fixeze dozele zilnice maximale in privinta consumului de cafea, dincolo de care aceasta bautura devine nociva pentru sanatate, informeaza francetvinfo.fr.
O cantitate de peste 400 mililitri de cafea pe zi – adica patru expresso sau un amestec de cafea, bauturi carbogazoase si bauturi energizante – poate fi nociva pentru sanatate, in special in ceea ce priveste riscul de declansare a unor maladii cardiovasculare, a subliniat miercuri aceasta agentie europeana.
Initiativa reprezinta o premiera pentru Uniunea Europeana.
Potrivit EFSA, pentru adulti, doza zilnica de cafea considerata lipsita de riscuri medicale este de 400 mililitri. O cafea de tip expresso contine de obicei intre 70 si 100 mililitri.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro