1) Studiu: Cancerul face milioane de victime in lume, in lipsa operatiilor si a radioterapiei
Milioane de persoane mor anual in lume din cauza unor forme de cancer vindecabile, fiindca nu au acces la operatii chirurgicale si la radioterapia indispensabila, arata datele publicate in revista britanica The Lancet Oncology, scrie Agerpres.
Prezentate in cadrul unui congres european asupra cancerului care are loc la Viena, datele dezvaluie faptul ca peste trei sferturi din pacientii afectati de o forma de cancer nu beneficiaza de o interventie chirurgicala “sigura” si “adecvata”.
“Noile noastre estimari sugereaza ca doar mai putin de un pacient din 20 din tarile slab dezvoltate si circa unul din cinci din tarile mediu dezvoltate au acces la un act chirurgical de baza”, afirma profesorul Richard Sullivan de la King’s College din Londra, aflat in fruntea comisiei care a elaborat raportul asupra chirurgiei cancerului.
O alta comisie, creata pentru a evalua accesul la radioterapie, apreciaza ca numai 40-60% dintre cei 12 milioane de bolnavi de cancer care ar putea beneficia de acest tratament, esential in unele forme de cancer, ca cel de san, prostata si pulmonar, l-au putut urma.
In fiecare an apar la nivel mondial circa 15 milioane de noi cazuri de cancer, aceasta cifra putand creste la 22 de milioane in 2030. Dintre acestea, 80% ar necesita o interventie chirurgicala si aproape 60%, un tratament prin radioterapie.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Moasa: Din 800 de moase, 600 profeseaza, restul s-au reprofilat. Unele sunt stewardese
Melania Tudose este presedintele Asociatiei Moaselor Independente (AMI) din Romania si a vorbit, cu ocazia intalnirii de la Bucuresti a European Midwives Association, despre rolul moasei in complexul proces al nasterii. Aceasta a explicat, printre altele, ca din 800 de moase formate in tara noastra, doar 600 profeseaza, restul s-au reprofilat.
„Problema este ca multe din ele nu pleaca, se reprofileaza si lucreaza altceva. Au devenit stustewardese, vanzatoare sau si-au gasit alte locuri de munca, in alte domenii, pentru ca nu exista locuri de munca”, a explicat presedintele AMI, intr-un interviu.
De ce lipsesc moasele din sistemul nostru de sanatate? „Pentru ca exista un vid legislativ.”
Conform normelor in vigoare, moasele si asistentii medicali apartin de acelasi ordin si coexista in legile din tara noastra.
„Noi spunem ca exista un vid legislativ. Acum exista o lege care ne coordoneaza, impreuna cu asistentii medicali. Problema este ca trebuie sa se faca o diferentiere intre cei doi specialisti pentru ca moasa nu este compatibila cu tot ce face asistentul medical, le cunoaste, dar formarea moasei este diferita si este nevoie de o lege speciala pentru moase. Suntem pe acelasi calapod, dar exista niste diferente care trebuie facute. Moasa, primordial se ocupa de omul sanatos, asistentul medical se ocupa de un bolnav. Moasa stie sa actioneze medical in situatii de urgenta, dar stie si sa fie rezervata si are cunostinte despre arta de a nu face nimic. (…) Este important sa stii sa te abtii sa te implici intr-un proces normal. (…) Ar trebui o lege diferita, separata, ar trebui sa ne separam si ca lege, si ca ordin (n.r. de asistentii medicali) pentru a putea sa obtinem un progres. Fiind la comun, suntem vizibile ca asistente medicale si legile sunt facute in conformitate cu ceea ce tine de ei”, a mai explicat Melania Tudose.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Arafat: SMURD a inceput la Targu Mures „cu o masina, cu niste nebuni”
Intemeietorul Serviciului Mobil de Urgenta Reanimare si Descarcerare (SMURD) din Romania, dr. Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta din Ministerul Afacerilor Interne, a declarat cu ocazia implinirii a 25 de ani de SMURD ca totul a inceput la Targu Mures cu o masina, “cu niste nebuni” si s-a ajuns la un sistem pe o tara intreaga, scrie Agerpres.
„Ce se intampla astazi (n.r. 25 septembrie), la Targu Mures, este de o importanta maxima pentru ca noi sarbatorim 25 de ani de munca si de lucru in echipa, ca sa ajungem unde este SMURD astazi si nu doar SMURD, vorbim despre intreg sistemul de urgenta din care SMURD face parte. S-a inceput cu o masina, cu niste nebuni — printre care si dr. Cristian Boieriu — care au acceptat sa se implice si au ramas implicati pana azi, si de la o masina am ajuns la un sistem pe o tara intreaga. Acest lucru nu putea sa aiba loc daca nu ii aveam pe cei care au vazut si ne-au sprijinit. Acum, ne sprijina foarte multe institutii si ministere”, a aratat Raed Arafat.
Acesta a spus ca manifestarile dedicate implinirii a 25 de ani de la infiintarea SMURD la Targu Mures beneficiaza si de o prezenta importanta a unor oaspeti straini, ‘fara de care, in anumite momente, poate nu am fi putut continua si nu am fi putut sa ajungem la o asemenea calitate pe care o avem astazi’.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) Ambasada SUA a donat Institutului Nasta truse de teste pentru depistarea tuberculozei
Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti a donat Institutului ”Marius Nasta” peste 1.900 de truse de teste pentru depistarea tuberculozei rezistente la tratament, scrie Agerpres.
Donatia a fost facuta joi, in numele Guvernului SUA, de seful Biroului pentru Cooperare in Domeniul Apararii (Office for Defense Cooperation), colonel Louis Seliquini, informeaza un comunicat al Ambasadei SUA.
Valoarea truselor de teste este de 147.000 de dolari, iar finantarea a fost asigurata de Comandamentul Fortelor Statelor Unite din Europa (EUCOM).
”Aceste teste reduc timpul de diagnosticare a tuberculozei rezistente la tratament de la cateva luni la doar cateva ore”, au declarat specialistii Institutului ”Marius Nasta”, potrivit sursei citate.
La randul sau, colonelul Seliquini a remarcat “profesionalismul si daruirea echipei Institutului si a subliniat importanta acestui proiect care include, pe langa aceasta donatie, si activitati de pregatire a personalului, dar si finantarea unor lucrari de renovare a cladirii”.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

5) Studiu: Misterul cazurilor rare de plamani “sanatosi” ai fumatorilor in varsta, descifrat de cercetatori
Misterul din spatele faptului ca anumite persoane par sa aiba plamani sanatosi la varsta a treia, in ciuda faptului ca au fumat aproape intreaga lor viata adulta, a fost descifrat de cercetatorii din Marea Britanie, informeaza bbc.com.
Studiul, realizat pe un esantion de peste 50.000 de persoane, a aratat faptul ca anumite mutatii favorabile se produc la nivelul ADN-ului unora dintre fumatori pentru a stimula functionarea plamanilor, mascand astfel impactul negativ al fumatului.
Cercetatorii de la Medical Research Council spun ca aceasta descoperire ar putea duce la dezvoltarea unor noi medicamente care ar putea sa amelioreze functionarea plamanilor.
Insa refuzul de a fuma reprezinta intotdeauna cea mai buna optiune, au adaugat autorii studiului.
Multi dintre fumatori – insa nu toti – dezvolta boli pulmonare. Insa aceleasi boli sunt dezvoltate si de anumite persoane care nu au fumat niciodata.
Cercetatorii britanici au analizat o cantitate uriasa de date genetice de la voluntarii care au participat la proiectul stiintific Biobank.
Savantii au analizat in special cazurile de bronhopneumopatie obstructiva cronica (COPD), o afectiune care duce la tulburari respiratorii, tuse si infectii pulmonare repetate.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro