1) Studiu: Tratament impotriva efectelor opiaceelor prelungeste viata pacientilor bolnavi de cancer
Un medicament pentru tratarea constipatiei cauzate de opiaceele analgezice a dublat timpul de supravietuire al pacientilor cu cancer avansat, a dovedit o analiza efectuata de cercetatori americani asupra a doua studii clinice, informeaza Agerpres.
Mai mult decat atat, medicamentul Relistor (metilnaltrexona), comercializat din 2008, se pare ca a incetinit progresia tumorilor, au declarat cercetatorii intr-o prezentare la conferinta anuala a anestezistilor americani reuniti in aceste zile la San Diego, California.
Aceasta este pentru prima data cand un studiu clinic arata o legatura intre un tratament vizand blocarea efectului constipant al analgezicelor opiacee si cresterea timpului de supravietuire a pacientilor cu cancer, au precizat medicii. Aceasta legatura sugereaza ca molecula prezenta in tratament ar putea juca un rol terapeutic impotriva cancerului.
Experimente pe animale de laborator efectuate in ultimii zece ani au aratat deja efectele anticancerigene ale acestei molecule.
Noul studiu analizeaza datele unui numar de 229 de pacienti cu cancer avansat, tratati cu Relistor pentru probleme de constipatie cauzata de analgezice opiacee, acesta fiind un efect secundar obisnuit al acestor analgezice.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Ziua Mondiala de lupta impotriva Psoriazisului, marcata astazi in intreaga lume
In Romania si in intreaga lume, 29 octombrie este dedicata luptei impotriva Psoriazisului, afectiune de care sufera 125 de milioane de oameni la nivel global, potrivit unei informari a Societatii Romane de Dermatologie.
Organizatia marcheaza si in acest an Ziua Mondiala de Lupta impotriva Psorizisului prin campanii de informare si educare a populatiei.
Tema din 2015 este: „Nu te lasa inselat de aparente. Frumosul sta in interiorul nostru. Si NU uita Psoriazisul NU este Contagios!”
Astfel, pe langa Bucuresti, Societatea Romana de Dermatologie organizeaza manifestari locale si in centre dermatologice din tara, precum: Brasov, Cluj-Napoca, Craiova, Constanta, Iasi, Sibiu, Oradea, Timisoara, Tirgu-Mures.
Ziua Mondiala de lupta impotriva Psoriazisului este marcata anual in 29 octombrie incepand cu 2004, la initiativa membrilor Asociatiilor cu Psoriazis din intreaga lume (IFPA).
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

3) Dr. Tudor Ciuhodaru va candida pentru presedintia Colegiului Medicilor din Romania
Medicul Tudor Ciuhodaru, coordonatorul Unitatii de Primire Urgente de la Spitalul Clinic de Urgente „Sfantul Ioan” din Iasi, si-a anuntat candidatura la presedintia Colegiului Medicilor din Romania (CMR). Conditii de munca adecvate pentru medici si o salarizare corespunzatoare se afla printre prioritatile medicului, membru in Camera Deputatilor.
Anuntul a fost facut de dr. Ciuhodaru pe blogul sau personal.
„Iti propun sa actionam impreuna pentru bunastarea acestei profesii. Asta inseamna trei lucruri clare: conditii de muncaadecvate, salarizare corespunzatoare si desfiintarea feudelor baronilor din sanatate. Drumul inainte va fi lung. Urcusul va fi greu. S-ar putea sa nu ajungem repede la capat. Numai solidari putem trece cu bine peste ceea ce va urma”, scrie dr. Tudor Ciuhodaru pe blogul sau, intr-un mesaj adresat medicilor.
Actualul presedinte al CMR este dr. Gheorghe Borcean. Acesta a fost ales in functie pe 1 aprilie 2015, inlocuindu-l pe dr. Vasile Astarastoae, care a demisionat la sfarsitul lunii martie a acestui an.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

4) Examinarea picioarelor persoanelor cu diabet si folosirea pantofilor speciali ar putea reduce numarul amputatiilor
De cele mai multe ori, complicatiile neuropatiei diabetice duc la aparitia piciorului diabetic. Netratat corespunzator,se ajunge in final la amputare. Tocmai de aceea, in opinia medicului Alin Stirban, presedintele Asociatiei Germano-Romane pentru Studiul Complicatiilor Diabetului, este importanta diagnosticarea timpurie a afectiunii.
„Orice pacient care ajunge pe mana chirurghilor este un pacient unde noi, ca si medici internisti, nu ne-am facut datoria complet. De ce trebuie sa se ajunga la picior diabetic cand noi putem sa prevenim din timp aceasta boala?”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro, dr. Alin Stirban.
Potrivit medicului, neuropatia diabetica nu este o entitate de sine statatoare, ci este insotita si de tulburari de circulatie.
„Aceasta complexitate – tulburari de circulatie, tulburari neuropatice – duce la aparitia piciorului diabetic. De aceea este foarte important ca de indata ce avem un diagnostic de neuropatie diabetica, acesti pacienti sa fie vazuti des. Trebuie neaparat sa ne uitam la picioarele lor, si, ceva ce este foarte simplu, acesti pacienti au nevoie de pantofi corespunzatori. Este un lucru prin care putem sa prevenim foarte multe probleme, foarte multe ulcere si in final si amputatii”, a adaugat dr. Alin Stirban.
In ceea ce priveste costurile pantofilor speciali pentru persoanele cu diabet,specialistul a sustinut ca pacientii au nevoie de ajutor din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

5) Stagii de pregatire in Barcelona, pentru studentii la Medicina
Proiectul de stagii de practica se afla in plina desfasurare in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta „Sf. Pantelimon” Bucuresti, oferind pentru 150 de studenti informatii si sfaturi avizate. Saisprezece castigatori ai concursului organizat in cadrul acestui program, au efectuat deja stagiile de pregatire practica la Spitalului Mollet, din Barcelona.
Managerul proiectului „Program de stagii de practica in chirurgie generala si ginecologica si consiliere profesionala pentru studenti la medicina”, prof. dr. Vlad Constantin, a afirmat ca „necesitatea genezei proiectelor a aparut din considerente legate de student, de actul de invatare, si de posibilitatea de a impleti aceste lucruri printr-o interfata solida, care sa ofere conditii net superioare de realizare a dezideratelor comune cadru didactic-student. Studentii sunt determinanti in perpetuarea acestor proiecte, acestia s-au inscris in numar mare, provenind din toti anii de studiu ( UMF Carol Davila, Bucuresti), dovedind sete de cunoastere si dorinta de aprofundare notabile. Echipa a avut ca nucleu un grup de colegi-cadre didactice care, desi tinere, deja au confirmat in domeniul academic; incorporarea lor a venit firesc, si a fost inca o confirmare a vocatiei lor in materie de medicina si pedagogie”.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

6) Spitalul de Urgenta Ilfov: Lucrarile de reabilitare, gata in 2016
Din 2016, locuitorii judetului Ilfov vor beneficia de un spital modern, dotat cu aparatura medicala de ultima generatie, date fiind statiile avansate ale lucrarilor de reabilitare, modernizare si echipare a unitatii medicale.
La finalul proiectului, spitalul va avea trei sali de explorari functionale noi, o statie de sterilizare, doua sali de tratament in Unitatea de Primiri Urgente (UPU), o sala de chirurgie in Sectia UPU, o sala de gipsare, tot in UPU, patru paturi in UPU, doua sali aseptice, de chirurgie, in Blocul Operator, 15 paturi in Sectia ATI, 26 de paturi in Sectia de Chirurgie Generala, 26 de paturi in Sectia Ortopedie si Neurologie si 26 de paturi in Sectia ORL si BMF.
Implementat prin intermediul unei finantari nerambursabile, acordate in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013, Proiectul de Reabilitare, Modernizare si Echipare a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Ilfov, cu o valoare totala de aproape 88 de milioane de lei, dn care suma nerambursabila este de 69 de milioane de lei, vizeaza imbunatatirea calitatii infrastructurii serviciilor de asistenta medicala si imbunatatirea serviciilor medicale oferite catre populatie.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro