1) Banicioiu: Economiile de dupa introducerea cardului vor merge catre cheltuielile de personal
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat ca economiile facute in urma introducerii obligativitatii cardului national de sanatate vor merge catre cheltuielile de personal din domeniul medical, scrie Agerpres.
Potrivit lui Banicioiu, doar dupa prima luna de implementare s-a inregistrat o economie de 100 milioane lei.
“Numai prima luna de implementare a cardului ne-a dus la o economie de 100 milioane lei, ceea ce este un prim pas bun inainte, zic eu, bani pe care, banuiesc eu, orice guvern, de acum inainte, ii va redirectiona catre cheltuielile de personal. Din celelalte economii pe care le facem — medicamente, gestiune mai buna — vor ramane pe partea de tratamente si achizitii de echipamente”, a spus ministrul.
Intrebat de unde provine aceasta economie, Nicolae Banicioiu a spus ca nu a facut o interpretare a datelor, dar ca acest lucru nu s-ar datora problemelor inregistrate in unele judete in primele zile de la introducerea cardului national de sanatate.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Raportul Sa tratam cu seriozitate: Romania si tuberculoza – Un sfert din cazurile de TB si TB-MDR sunt diagnosticate in Romania
Raportul “Sa tratam cu seriozitate: Romania si tuberculoza!” este o analiza a modului in care tuberculoza (TB) si tuberculoza multidrog rezistenta (TB-MDR) sunt gestionate in Romania si vine in contextul in care in tara noastra sunt depistate anual 13.000 de noi cazuri de tuberculoza, adica aproximativ un sfert din toate cazurile din UE si Spatiul Economic European, conform unui comunicat de presa.
Raportul “Sa tratam cu seriozitate: Romania si tuberculoza!”, intocmit de The Economist Intelligence Unit si realizat cu sustinerea companiei Janssen a fost prezentat in cadrul evenimentului organizat de agentia de presa Mediafax in seria „Mediafax Talks Health Conferences”.
„Desi vorbim despre o boala vindecabila, numarul mare de noi pacienti este in stransa legatura cu faptul ca, in prezent, exista o serie de obstacole in ceea ce priveste depistarea eficienta si tratarea pacientilor cu tuberculoza multidrog rezistenta. In prezent, doar 60% dintre pacientii cu TB-MDR sunt identificati, principalele cauze fiind numarul mic de centre pentru diagnostic si perioada mare de spitalizare, minim 6 luni, care ii determina pe multi sa abandoneze tratamentul. Dintre acestia, estimam ca doar 20% sunt tratati cu succes. Solutia pentru imbunatatirea acestei statistici este accesul la tratamente cu medicamente de linia a doua, care ofera posibilitatea vindecarii mai rapide, reduc timpul petrecut in spital si astfel imbunatatesc calitatea vietii pacientilor.”, a declarat Dr. Victor Olsavszky , reprezentant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in Romania.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

3) Cosmeticienii se vor putea califica prin studii medicale universitare
Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures are, din acest an, un nou program de studii de licenta – „Cosmetica medicala. Tehnologia produsului cosmetic”. Astfel, viitorii cosmeticieni vor avea studii superioare in domeniul ales si vor sti cum sa prepare produsele de infrumusetare.
Programul de studiu are ca obiective formarea de profesionisti si lideri intr-un sector in plina dezvoltare pe piata muncii, avand: cunostinte teoretice si practice in domeniul produsului cosmetic; cunostinte privind chimia, tehnologia si analiza produsului cosmetic; dar si abilitati practice necesare pentru realizarea unor proceduri simple de intretinere a frumusetii corporale.
Absolventii acestui program de studiu vor primi calificarea de „tehnicieni dermatoterapie estetica”, calificare validata de Autoritatea Nationala a Calificarilor.
Printre competentele dobandite in urma finalizarii studiilor in cosmetica medicala se numara: prepararea si conditionarea produselor cosmetice si dermatocosmetice; depozitarea, conservarea, distributia produselor cosmetice si dermatocosmetice; identificarea si stabilirea nevoilor de ingrijire a pielii, realizarea unui plan terapeutic si consilierea cosmetica/ dermatocosmetica sau utilizarea de tehnici si proceduri de baza in dermato-cosmetologie.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) Simptomele Alzheimer pot aparea cu 18 ani inainte ca boala sa fie diagnosticata
Simptomele precoce ale bolii Alzheimer pot aparea cu pana la 18 ani inainte ca boala sa fie diagnosticata oficial, sugereaza un studiu ale carui rezultate au fost publicate in revista Neurology, anunta Agerpres.
Cercetatorii au efectuat un test de memorie si de abilitati de gandire, din trei in trei ani, timp de 18 ani, pe 2.125 de persoane cu varsta medie de 73 de ani. Toti participantii la test au fost americani de origine europeana sau afro-americani si nici unul nu a fost diagnosticat cu Alzheimer atunci cand a inceput studiul.
Pe parcursul studiului, 23 la suta din afro-americani si 17 la suta dintre cei cu origini europene au dezvoltat Alzheimer. Cei care au inregistrat in primul an al studiului rezultatele cele mai slabe la testele de memorie si de abilitati de gandire au prezentat un risc de 10 ori mai mare de a dezvolta boala.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

5) Studiu: Alcoolismul ar putea fi tratat in curand cu ajutorul realitatii virtuale
Alcoolismul ar putea fi tratat in curand cu ajutorul unei terapii speciale care foloseste tehnologii de realitate virtuala, potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta din Coreea de Sud.
In ultimii ani, numarul cercetarilor care au vizat mecanismele aflate in spatele dependentei de alcool a crescut foarte mult, iar tratamentele actuale asociaza adeseori administrarea de medicamente cu o serie de terapii comportamentale.
Aceste tehnici sunt deosebit de eficiente pentru a lupta impotriva angoaselor, pentru a-i invata pe pacienti sa isi administreze mai bine emotiile si pentru a modifica circuitul de invatare din creier aflat la originea dependentei de alcool.
Cercetatorii sud-coreeni de la Universitatea Chung-Ang din Seul au mers insa si mai departe de atat si au testat un nou program de realitate virtuala, creat pentru a ameliora reactiile creierului uman, informeaza site-ul topsante.com.
Obiectivul lor este acela de a obisnui creierul sa invete din diverse situatii si sa isi modifice modul de functionare.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro