1) Medicament care neutralizeaza efectul anticoagulantelor, aprobat in Europa
Comitetul pentru Produse Medicale pentru Uz Uman (CHMP) al Agentiei Europene a Medicamentului (EMA) a emis o opinie pozitiva prin care recomanda aprobarea idarucizumab in Europa.
Idarucizumab este destinat utilizarii de catre pacientii adulti tratati cu un dabigatran etexilat, atunci cand este necesara neutralizarea imediata a anticoagulantului, pentru operatii sau proceduri de urgenta, sau pentru cazuri de hemoragii necontrolate sau situatii care pun viata in pericol.
Acest lucru va face ca alegerea tratamentului sa fie mult mai simpla, atat pentru doctor, cat si pentru pacient”, a spus prof. Kennedy R. Lees, Universitatea din Glasgow, Marea Britanie si presedintele Organizatiei Europene pentru Accidentul Vascular Cerebral.
Evaluarea pozitiva a acestui neutralizant a fost bazata pe rezultatele obtinute de la voluntari in stare de sanatate buna. In cadrul acestor studii, efectul de neutralizare al idarucizumab a fost evident imediat, in cateva minute de la administrarea a cinci grame de idarucizumab.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Proiect de lege: Noua vaccinuri obligatorii pentru copii. Medicii pot fi sanctionati
Asa cum promisese in primavara ministrul Sanatatii, Ministerul pregateste un proiect de lege pe care il va publica in curand, privind obligativitatea parintilor de a-si vaccine copiii impotriva a noua boli grave. Conform HotNews.ro, vor fi aplicate si amenzi in acest sens, inclusiv medicilor.
Proiectul, care urmeaza sa fie pus in dezbatere publica, apare pe fondul scaderii in ultimul an cu 19% a acoperirii vaccinale in Bucuresti.
In Romania vor deveni obligatorii noua vaccinuri administrate la copii impotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului, rubeolei si BCG.
Astfel, daca un parinte nu doreste sa isi vaccinee copilul, trebuie sa semneze o declaratie prin care refuza acest lucru. DAR, inscrierea copiilor la gradinita sau la scoala (publica sau pribata) se va face cu dovada faptului ca cei mici au fost vaccinati impotriva bolilor sus-mentionate.
Daca la inscrierea la gradinita/scoala parintele nu va putea prezenta dovada vaccinarii complete, atunci va trebui sa aduca de la Comisia Judeteana de Vaccinare un document in care sa fie precizate clar datele de recuperare in urmatorul an a vaccinarii cu vaccinurile care previn bolile mai sus. In aceeasi perioada, parintii vor beneficia de explicatii si consiliere din partea specialistilor in privinta vaccinarii, mai scrie HotNews.ro.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Marea Britanie: Tratament cu celule stem pentru redarea vederii, in proces de testare
Un transplant experimental care foloseste celule stem recoltate de la ochi si dezvoltate in laborator ar putea reda vazul celor cu probleme, conform The Guardian.
Procedeul, dezvoltat de cercetatorii britanici, a fost realizat pe un prim pacienti din Marea Britanie. Este vorba de o femeie care prezenta degenerare maculara din cauza varstei si care a primit acest tratament cu celule stem in urma cu o luna. Pana in decembrie, cercetatorii vor afla daca operatia si tehnica au fost sau nu un succes.
Alte 10 persoane vor fi supuse tratamentului experimental pe o perioada de 18 luni.
Transplantul implica epiteliul pigmentar retinian si presupune cresterea celulelor stem din aceasta regiune, in laborator, iar apoi pozitionate, sub forma de plasture, in spatele retinei, pe parcursul operatiei. Cercetatorii spera ca acest transplant sa se faca la fel de usor ca o operatie de cataracta, sa dureze in jur de 45 de minute sau o ora. Astfel, pot fi tratati multi pacienti, simplu si rapid.
Singura problema care se pune este eficienta unei astfel de operatii. Cat de mare va fi succesul, cat de viabila va fi operatia in timp si cat va ajuta pacientii cu probleme de orbire.
Degenerescenta maculara se face vinovata de aproape 50% din cazurile de orbire sau diminuare a acuitatii vizuale pe plan mondial. De obicei, boala afecteaza persoanele in varsta de peste 50 de ani si apare in doua forme – umeda si uscata. Degenerescenta maculara umeda, care are o frecventa de aparitie mai mica decat degenerescenta maculara uscata, este cauzata in general de o anomalie a capilarelor sangvine care dezvolta scurgeri de sange sau fluide intr-o regiune din centrul retinei.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro