1) Cardul de sanatate, obligatoriu de la 1 septembrie
Cardul national de sanatate devine de marti, 1 septembrie, unicul instrument de decontare si validare a serviciilor medicale in sistemul public de sanatate pentru asiguratii cu varsta de peste 18 ani care au intrat in posesia lui, scrie Agerpres.
Potrivit CNAS, asiguratii carora pana la aceasta data nu li s-a emis cardul de sanatate pot beneficia de servicii medicale fara prezentarea acestuia.
Asiguratii care au pierdut sau deteriorat cardul de sanatate vor solicita eliberarea unui duplicat la casele de asigurari, unde vor depune o cerere si vor plati contravaloarea noului card si a cheltuielilor de distribuire prin servicii postale, in valoare de 15,5 lei.
Pana la primirea noului card de sanatate, asiguratii vor avea acces la servicii medicale in baza unei adeverinte de inlocuire a cardului de sanatate ce li se va inmana in momentul in care vor depune cererea pentru emiterea cardului duplicat.
Asiguratii care, din motive personale sau religioase, refuza utilizarea cardului de sanatate vor depune o cerere in scris la casa de asigurari, in care vor mentiona motivele refuzului si vor restitui cardul de sanatate, in cazul in care l-au primit. Accesul la servicii medicale se va realiza pentru acesti asigurati in baza unei adeverinte de inlocuire a cardului de sanatate, cu termen de valabilitate de trei luni. Adeverinta nu trebuie sa ramana la furnizorul de servicii medicale, ea va fi prezentata ori de cate ori asiguratul solicita un serviciu.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Rectificare bugetara: Guvernul a alocat 85 de milioane de lei serviciilor de urgenta
Guvernului Romaniei a alocat, la rectificarea bugetului, pentru Sistemul national de asistenta medicala de urgenta si de prim ajutor calificat suma de 85 de milioane de lei.
Astfel, pentru serviciile de ambulanta a fost alocata la rectificare suma in valoare de 32.472.000 lei, iar pentru unitatile de primiri urgente suma de 52.528.000 lei.
Reprezentantii din cadrul Ministerului Sanatatii si ai Departamentului pentru Situatii de Urgenta, in calitate de membri ai Comisiei interministeriale pentru suport tehnic, au decis sa suplimenteze fondurile pentru activitatea de reparatii si intretinere a ambulantelor din sumele ramase disponibile.
In total, incluzand sumele din rectificarea de buget, din fondurile retinute pentru executie prudentiala au fost repartizate peste 68 milioane lei, care acopera in totalitate solicitarile serviciilor publice de ambulanta privind cheltuielile de personal, bunuri materiale, servicii si investitii. Totodata, se creeaza si posibilitatea suplimentarii numarului de personal operativ cu aproximativ 500, in cadrul serviciilor unde exista deficit major de personal, reusindu-se in acest fel asigurarea unei repartizari mult mai echitabile a personalului la nivel national.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Contractul de executie al centrului oncologic SJU Bacau, semnat de Banicioiu
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a participat la semnarea documentelor privind inceperea proiectarii si executiei Compartimentului de radioterapie al Spitalului de Urgenta din Bacau, obiectiv ce valoreaza aproximativ 27 de milioane de lei, scrie Agerpres.
Proiectul include si echipamentele de ultima generatie ce vor intra in dotarea spitalului.
Compartimentul urmeaza a fi dat in functiune peste opt luni, finantarea fiind asigurata de Compania Nationala de Investitii, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Consiliul Judetean Bacau.
“In urma cu un an, cand ma aflam in fosta sectie de cobaltoterapie, am ramas socat negativ atat de starea in care se afla cladirea, dar si de tehnica medicala perimata folosita la incercarea disperata a personalului medical ce o deservea de a ameliora starea de sanatate a bolnavilor. Am spus atunci ca ministerul va sustine orice proiect viabil care sa conduca la o schimbare benefica actului medical. Acum sunt surprins placut de rapiditatea si, mai ales, eficienta actiunilor intreprinse de Consiliul Judetean Bacau, care s-a mobilizat, a dat contur proiectului si, iata, acum demareaza intr-un timp atat de scurt punerea in fapta a unui asemenea obiectiv foarte necesar bacauanilor, dar si locuitorilor din judetele invecinate. Este o investitie ce aduce si la Bacau tehnologia radioterapiei. Trecerea de la cobaltoterapie la noile tehnici de tratament va fi benefica pentru multi pacienti ce vor putea birui in lupta cu o boala grava, cancerul”, a afirmat Banicioiu, in conferinta de presa de dupa momentul semnarii.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) Accesul la tratament pentru pacientii cu hepatita C ramane o problema. APAH-RO solicita CNAS sa urgenteze rezolvarea situatiei
Pacientii cu hepatita C continua sa se confrunte cu lipsa accesului la terapia antivirala cu noi molecule, desi Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a dat asigurari ca problema va fi rezolvata in luna august, potrivit unui comunicat de presa al Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO).
Organizatia precizeaza ca in ciuda faptului ca presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a promis ferm in cadrul unei conferinte de presa de la finalul lunii iulie ca pacientii cu hepatita vor putea beneficia de noua terapie, situatia a ramas neschimbata.
,,De la inceputul anului asistam la declaratii si promisiuni neonorate, la termene care nu s-au respectat si la scuze care nu ajuta cu nimicpacientii cu hepatita C aflati la capatul disperarii. Am ascultat cu atentie declaratiile din ultimele zile. Apreciem ca se doreste rezolvarea problemei si se fac eforturi, insa observam ca batem pasul pe loc. Asteptam niste termene clare din partea autoritatilor, termene asumate, astfel incat pacientii sa stie foarte clar care sunt procedurile pe care trebuie sa le urmeze, cui trebuie sa se adreseze si care sunt termenele de evaluare a dosarelor!”, a declarat Marinela Debu, presedintele APAH-RO, conform aceluiasi comunicat de presa.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

5) Celulele cerebrale ale pacientilor diagnosticati cu Parkinson “sufera” de sindromul “epuizarii”
Celulele cerebrale ale pacientilor diagnosticati cu maladia Parkinson “sufera” de sindromul “epuizarii” (burnout), deoarece se epuizeaza, mor prematur si se autodistrug “ca un motor supraincalzit”, potrivit autorilor unui studiu realizat recent in Canada, informeaza bbc.com.
Oamenii de stiinta din Canada spun ca studiul lor ar putea sa explice motivul pentru care doar mici portiuni din creier sunt afectate de aceasta boala neurodegenerativa.
Maladia Parkinson este cauzata de distrugerea progresiva a neuronilor din anumite zone din creier – insa motivul pentru care acele celule sunt vulnerabile a ramas un mister.
Studiul cercetatorilor canadieni a fost publicat in revista Current Biology.
Deoarece maladia Parkinson este provocata de distrugerea neuronilor din zonele cerebrale care controleaza miscarea, pacientii prezinta gesturi rigide, sacadate si incontrolabile, tremor si instabilitate posturala.
In studiul lor, cercetatorii de la Universitatea din Montréal au studiat aceasta boala pe celule prelevate de la soareci.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

6) Studiu: Un nou test sangvin identifica cazurile de recidiva a cancerului
Un nou test sangvin, creat de cercetatorii de la Institute of Cancer Research din Londra, ar putea salva numeroase vieti omenesti, deoarece este capabil sa identifice acele cazuri medicale in care cancerele au inceput sa creasca din nou in organism, dupa incheierea tratamentului, potrivit bbc.com.
Savantii britanici au descoperit, gratie acestui test sangvin, urme ale cancerului mamar in organismele pacientelor cu opt luni inainte ca medicii sa observe revenirea bolii.
In acest studiu, noul test sangvin a reusit sa identifice 12 din cele 15 cazuri de recidiva a cancerului mamar in randul pacientelor testate.
Expertii considera insa ca vor avea nevoie de o anumita perioada de timp si de studii suplimentare inainte ca noul test sangvin sa poata fi utilizat in spitale si clinici.
Operatiile chirurgicale de extirpare a tumorilor reprezinta una dintre formele principale de tratament in cazul bolnavilor diagnosticati cu cancer.
Totusi, orice tumoare incepe cu o singura celula canceroasa. Daca mai multe celule din tumori s-au raspandit deja in alte parti ale corpului sau daca medicul chirurg nu indeparteaza intreaga tumoare, atunci cancerul poate sa revina.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro