Stimati Clienti,

Posibilitatea eliberarii bonului fiscal pentru bacsis din aplicatia BizPharma va fi lansata prin intermediul unul update, incepand cu data de 25 mai 2015.

Aceasta dezvoltare, implementata conform normelor in vigoare, va permite utilizatorilor BizPharma sa emita pentru bacsis un bon separat, care se va tipari dupa salvarea bonului curent. Acest bon fiscal va avea inscris textul Bacsis, cota de TVA 0% si se va inregistra intr-un raport centralizator distinct.

Un aspect important este acela ca incasarea bacsisului nu va fi inclusa in rapoartele de vanzari / gestiune sau exporturile contabile deoarece nu se incadreaza in sfera produselor si serviciilor. Valoarea incasata a bacsisului va fi reprezentata de diferentele zilnice dintre rapoartele Z si rapoartele de vanzari.

Pana la implementarea acestei dezvoltari in aplicatia BizPharma puteti introduce bacsisul direct pe casa de marcat, prin configurarea corespunzatoare a acesteia. Va recomandam sa luati legatura cu societatea care asigura service-ul casei de marcat din farmacie in vederea:
– programarii corespunzatoare a cotei de TVA 0%
– alocarea articolului Bacsis pe cota de TVA 0%
– instruirea personalului privind modalitatea de operare a bonului de bacsis pe casa de marcat

Din punct de vedere contabil, bacsisul incasat se va impozita in functie de modalitatea de impartire astfel:
a) daca bacsisul nu se imparte la angajati profitul operatorului economic se va impozita cu 16% (3% in cazul microintreprinderilor).
b) daca bacsisul se imparte la angajati impozitarea se va face la nivelul angajatului cu 16% (impozit pe venit din alte surse) prin retinere la sursa. Pentru bacsis nu vor fi oprite TVA si contributii sociale.

Pentru mai multe detalii privind impozitarea si completarea registrului de bani personali va rugam sa contactati contabilul societatii.

Precizari:

Conform Ordonantei de Urgenta nr.8/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative publicata in Monitorul Oficial nr.285/28.04.2015, bacsisul este definit ca fiind “orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici prevazuti la art. 1 alin. (1), precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar”.

Conform Art. 1 Alin.1 din Ordonanta de Urgenta nr.28/1999 “operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale”.

Vizualizati aici Ordonanta de Urgenta nr.8/2015
Vizualizati aici Ordinul nr. 513/2015

Cu respect,
Echipa Setrio Soft