Stimati Clienti,

Implementarea de la 1 iunie 2015 a schimbarii cotei de TVA in aplicatia BizPharma se va realiza tinand cont de optiunea de reevaluare a preturilor de amanunt prin introducerea unui procent de reducere dupa cum urmeaza:

  • daca pretul de vanzare se reevalueaza cu diferenta de TVA, procentul de reducere trebuie setat la valoarea de 12,09%
  • daca pretul de vanzare NU se reevalueaza cu diferenta de TVA, procentul de reducere trebuie setat la valoarea de 0%

Precizam ca in cazul lanturilor de farmacii acest procent se poate impune de la locatia Head Offce prin setarea parametrului Aplicatie – procentul de reducere a preturilor ca urmare a modificarii cotei de TVA de la 24% la 9% conform OUG 6/2015 este de […].


Exemplu de calcul:
Pret initial de amanunt cu TVA = 1,24
Procent TVA (inainte de 1 iunie 2015) = 24%
Procent TVA (dupa 1 iunie 2015) = 9 %

Pretul de vanzare reevaluat prin modificarea cotei de TVA se va aplica setand procentul de diminuare de 12,09% – calcul aprox. realizat aplicand formula  (1 – 1,09 / 1,24) * 100.

In acest caz pretul de vanzare reevaluat cu precizia de rotunjire de 2 zecimale va fi 1,09.

Precizia de rotunjire va fi acceptata cu una sau doua zecimale.

Procesul verbal de corectie TVA si pret se va realiza automat la pornirea aplicatiei daca au fost realizate marcari ale modificarii cotei de TVA, pe tot parcursul lunii iunie 2015, indiferent care este data efectuarii modificarii.

Astfel, la pornirea aplicatiei BizPharma, daca exista articole pentru care s-a modificat cota de TVA in nomenclatorul de articole, incepand cu 1 iunie 2015 (data intrarii in vigoare a OUG 6/2015) va aparea automat fereastra de mai jos.

schimbarecotaTVA1

La apasarea butonului PV modificare cota TVA [F4] aplicatia va genera mesajul de confirmare.

schimbarecotaTVA2

Daca anterior ati optat pentru reducerea pretului de amanunt pe baza procentului de discount obtinut, BizPharma va afisa un mesaj de confirmare prin care aveti posibilitatea sa optati (sau nu) pentru rotunjirea zecimalelor (exemplu: 10,62 lei va fi rotunjit la 10,6 lei daca se opteaza pentru Da, sau va ramane in continuare 10,62 lei daca se apasa butonul Nu).

schimbarecotaTVA3

Ulterior, lista de produse pentru care se va schimba cota de TVA in stoc va fi incarcata, la fel si pretul de amanunt (daca s-a optat anterior pentru reducerea acestuia).

Important
Daca procentul de reducere introdus este 0, atunci preturile de amanunt nu se modifica.

In oricare dintre cele doua situatii, aveti posibilitatea de a modifica manual in aceasta fereastra preturile de amanunt.

schimbarecotaTVA4

Cum sa procedati daca ati marcat gresit un produs
In cazul in care ati marcat eronat un produs, pentru a reveni la cota initiala de TVA este necesar sa urmati pasii:

Pasul 1:  modificati produsul prin debifarea optiunii Se aplica reducerea cotei de TVA la 9% din 01.06.2015 conform OUG 6/2015 si selectarea procentul de TVA corect (24%).

schimbarecotaTVA5

Pasul 2: generati Proces verbal de corectie TVA accesand meniul Operatii -> Procese verbale -> PV corectii stoc si apasand butonul Corectie TVA [F7].

Cu stima,
Echipa Setrio Soft
Impreuna mereu!