1) Studii pivot cu rezultate pozitive in cazul unui tratament impotriva hipercolesterolemiei
Alirocumab, un tratament investigational pentru hipercolesterolemie, asociat la doza maxim tolerata de tratament hipocolesterolemiant, a demonstrat o reducere de 62% a nivelului de LDL colesterol comparativ cu placebo la 24 de saptamani, in studiul Odyssey Long Term.
Alirocumab este un anticorp monoclonal investigational care tinteste PCSK9 (proprotein convertase subtilisin/kexin 9). Rezultatele celor patru studii aflate in desfasurare, care si-au atins obiectivul primar de eficacitate, au fost prezentate de catre Sanofi si Regeneron Pharmaceuticals in cadrul unei sesiuni, la Congresul Societatii Europene de Cardiologie (ESC) 2014, ce se tine in Barcelona, Spania.
“In toate aceste patru studii, alirocumab a demonstrat reduceri semnificative si sustinute ale nivelului de LDL colesterol pe o perioada de un an, adaugat la terapia standard cu statine, la diferite tipuri de pacienti”, a declarat Jennifer Robinson, profesor la Universitatea din Iowa.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

2) Pacemaker fara baterii, pe baza unui mecanism de ceas cu intoarcere automata, inventat de elvetieni
Inginerii elvetieni, faimosi pentru producerea celor mai fine si precise mecanisme de ceas, au creat un prototip de stimulator cardiac fara baterii, bazat pe mecanismul de intoarcere automata folosit la ceasurile de mana.
Stimulatoarele cardiace actuale (pacemakere, n.r.), care ajuta inima sa bata intr-un ritm controlat, sunt dispozitive indispensabile pentru multi pacienti cu probleme cardiace, oferindu-le sansa unei vieti normale, dar nevoia unei baterii pentru functionare constituie un factor limitator, inlocuirea acestora facandu-se prin interventie chirurgicala.
Cercetatorii condusi de Adrian Zurbuchen, de la Univesitatea din Berna, Elvetia, incearca sa gaseasca o rezolvare pentru aceasta problema folosind un dispozitiv care utilizeaza mecanismul de intoarcere automata inventat pentru ceasurile de mana de elvetianul Abraham-Louis Perrelet in 1777.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

3) Costul bolilor cardiovasculare reprezinta pana la 1,4% din PIB
Impactul financiar al bolilor cardiovasculare in cele mai importante sase tari europene va fi de 102 miliarde de euro in 2014, potrivit unui studiu lansat saptamana trecuta de Centrul pentru Cercetare in Economie si Afaceri (CEBR). Pana la sfarsitul deceniului, costurile directe si indirecte ale bolilor cardiovasculare in Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania si Suedia – care reprezinta 74% din PIB-ul Uniunii Europene si 64% din populatia acesteia – ar urma sa ajunga la 122,6 miliarde.
In 2014, costurile directe ale asistentei medicale pentru bolile cardiovasculare vor ajunge la 81 de miliarde de euro, reprezentand 70-80% din totalul costurilor. Costurile indirecte produse de mortalitatea prematura sunt estimate la 19,6 miliarde de euro, iar cele cauzate de morbiditate – la 1,4 miliarde. Numarul deceselor din cauza bolilor cardiovasculare va fi in aceste tari de peste 1.118.000, din care peste 93.000 se vor fi inregistrat in randul populatiei cu varsta apta de munca.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

4) Totul despre boala limbii albastre: Cum se manifesta, cum se transmite si ce pericole prezinta. 
Boala limbii albastre, confirmata in zeci de localitati din judetele Buzau, Vaslui, Prahova, afecteaza in special ovinele, dar si bovinele si caprele. Specialistii Uniunii Europene explica metodele de transmitere, caracteristicile si pericolele acestei boli care afecteaza deja exporturile de animale, prezentand si o harta a zonelor restrictionate din Europa.
Boala limbii albastre este o boala virala care afecteaza ovinele, bovinele, caprele si alte rumegatoare. Boala nu este contagioasa si se transmite prin culicoide (musculite intepatoare), potrivit site-ului Comisiei Europene. In prezent, 24 de serotipuri ale virusului sunt cunoscute in diferite parti ale lumii. Virulenta si rata de mortalitate ale serotipurilor variaza considerabil. Boala prezinta un tipar sezonier in functie de perioadele de abundenta a speciilor de culicoide din timpul anului. Frecventa cazurilor de boala creste mai ales spre sfarsitul verii si toamna.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

5) Un program computerizat, folosit la diagnosticarea problemelor legate de protezele articulatiilor
Un program de computer, realizat de cercetatorii britanici, s-a dovedit mult mai eficient si corect in diagnosticarea problemelor legate de operatiile de inlocuire de sold, investigatii care, in cazul medicilor, duc de multe ori la interventii inutile sau prost facute.
Programul semi-automat a fost creat de cercetatorii de la Universitatea din Bath, Marea Britanie, si este folosit pentru a evalua functionalitatea si evolutia unei operatii de inlocuire a articulatiei soldului sau genunchiului, lucru efectuat de obicei de catre medici, “din ochi”, potrivit dailymail.co.uk.
Pacientii care au trecut printr-o astfel de operatie au nevoie, de obicei, de o alta interventie asupra articulatiei, lucru ce duce la o crestere de pana la patru ori a costurilor fata de operatia initiala si aduce cu sine si un risc crescut de infectie si functionare defectuoasa a articulatiei.
Programul computerizat efectueaza evaluarea pe baza radiografiilor, analizand radiotransparenta (gradul de transparenta al tesutului fata de razele X, n.r.) zonei articulatiei.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro