1) Zilele UMF Cluj-Napoca: 95 de ani de invatamant medical romanesc in Transilvania
Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca implineste 95 de ani de la infiintare, ocazie cu care, intr 2-5 decembrie, se marcheaza istoria, performanta si competitivitatea scolii medicale clujene.
In urma cu 95 de ani, in 1919, profesorul Iuliu Hatieganu tinea primul curs de medicina in limba romana din Transilvania, un moment istoric remarcabil, care reprezinta inceputul invatamantului medical universitar romanesc in Transilvania. Scoala medicala clujeana s-a cladit pe principiile universitare enuntate de prof. Hatieganu in urma cu aproape un secol.
Invatamantul superior in Cluj-Napoca dateaza din 1581, iar invatamantul medical clujean, din 1775, insa prima Facultatea de Medicina romaneasca din Transilvania a fost infiintata in 1919, dupa Marea Unire, de vizionarul, patriotul si profesionistul desavarsit Iuliu Hatieganu.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Bilantul epidemiei de Ebola a ajuns la aproape 7.000 de morti
Aproape 7.000 de persoane au murit din cauza virusului Ebola in Africa de Vest, conform bilantului publicat sambata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care a inregistrat 1.200 de cazuri noi de la bilantul precedent, anuntat miercuri.
Potrivit noului bilant, 16.169 de persoane au fost infectate cu virusul Ebola, dintre care 6.928 au murit in cele trei tari din Africa de Vest cele mai afectate, Sierra Leone, Guineea si Liberia.
Bilantul precedent pentru cele trei tari, publicat miercuri, mentiona 5.674 de morti.
Tarik Jasarevic, purtator de cuvant al OMS, a declarat ca aceasta crestere semnificativa pare sa se datoreze descoperirii unor “date anterioare” si nu unei cresteri spectaculoase a numarului deceselor in ultimele zile.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

3) Bani pentru plata arieratelor catre spitale, la ultima rectificare bugetara din 2014
Ministrul delegat pentru Buget Darius Valcov a precizat ca la ultima rectificare bugetara a acestui an care insumeaza 4 miliarde de lei, 30 milioane lei vor merge in plata arieratelor pentru spitalele din subordinea Ministerului Transportului, Ministerului Sanatatii si Ministerului Justitiei, scrie Agerpres.
“Rectificarea bugetara pe care am pregatit-o pe acest final de an este una pozitiva, cuprinzand plati de peste 4 miliarde lei si o crestere de venituri cu 1,3 miliarde lei”, a precizat ministrul Bugetului.
De asemenea, 56,0 milioane lei sunt destinate finantarii drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav.
„Pentru prima data, arieratele bugetului de stat si ale bugetelor locale vor fi egale cu 0, in timp ce deficitul bugetului general consolidat se mentine la 2,2% din PIB. Mai mult, dupa ce am fost acuzati ca incheiem anul 2014 cu un excedent bugetar, vreau sa clarific faptul ca tocmai acest lucru ne permite ca peste 4 miliarde lei care ar fi trebuit achitate anul viitor, sa poata fi cheltuite in 2014.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro