1) APMGR: Propunerile MS privind taxa clawback ar putea avea efecte catastrofale asupra economiei
Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) atrage atentia, prin intermediul unui comunicat, asupra efectelor sociale si economice “deosebit de grave pe care adoptarea propunerilor privind taxa clawback si politica de preturi a medicamentelor, aflate deocamdata in dezbatere publica, le-ar avea asupra pacientilor romani si asupra producatorilor de medicamente generice”.
„A acoperi costurile exclusiv din taxa clawback inseamna sa distrugi industria farmaceutica cu capacitati de productie locala, cu consecinte negative majore pentru intreaga economie, si sa limitezi dramatic accesul pacientilor la medicamente cu pret accesibil pentru ca acestea vor disparea de pe piata,” a declarat Damian, presedintele APMGR.
APMGR a inaintat o scrisoare adresata prim-ministrului Victor Ponta, prin care atrage atentia ca reglementarile legislative propuse in ultima clipa a mandatului de fosta conducere a Ministerului Sanatatii ignora atat solutiile propuse de industrie in cadrul consultarilor publice cu reprezentantii Guvernului, cat si Protocolul semnat de Ministerul Sanatatii in 2013, in numele Guvernului, cu APMGR.
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Studiu: Vitamina E si betacarotenul sunt ineficiente impotriva cancerului si a bolilor cardiace
Administrarea vitaminei E si a betacarotenului nu protejeaza persoanele impotriva cancerului si a bolilor cardiace, a constatat un grup de cercetatori americani, intr-un raport publicat recent.
Acest grup de cercetare, afiliat autoritatilor americane din domeniu, a actualizat un raport din 2003, adaugand vitamina E si betacarotenul pe lista suplimentelor care s-au dovedit deja ineficiente impotriva acestor doua boli, cancerul si bolile cardiace, care fac cele mai mari ravagii in Statele Unite.
Concluziile cercetatorilor americani se bazeaza pe mai multe studii stiintifice, conform carora vitamina E si betacarotenul nu sunt eficiente impotriva combaterii cancerului si afectiunilor inimii, iar in cazul betacarotenului, fac mai mult rau decat bine.
“Nu exista niciun avantaj al administrarii de vitamina E, iar betacarotenul poate fi nociv deoarece creste riscul de cancer pulmonar la persoanele expuse acestui risc”, a afirmat copresedintele echipei de cercetare, Michael LeFevre.
Sursa: Mediafax.ro

3) Studiu: Anticonceptionalele cresc riscul de scleroza multipla
Femeile care iau anticonceptionale prezinta un risc cu pana la 50% mai mare de scleroza multipla, au descoperit cercetatorii americani.
Oamenii de stiinta americani au observat, de asemenea, ca riscul este mai mare in randul tinerelor care sufera de obezitate, probabil deoarece organismul acestora secreta in cantitati mai mari un hormon care creste pofta de mancare, conform dailymail.co.uk.
O cercetare anterioara aratase ca, dimpotriva, contraceptia orala ar putea anula riscul de scleroza multipla sau i-ar putea intarzia aparitia.
Scleroza multipla este cea mai frecventa afectiune neurologica handicapanta, declansata de distrugerea mielinei, o teaca protectoare din jurul fibrelor nervoase din sistemul nervos central, proces in urma caruia sistemul imunitar ajunge sa lupte impotriva lui insusi.
Sursa: Mediafax.ro

4) Romania, pe un loc codas in Europa in ceea ce priveste alaptarea exclusiva pana la 6 luni
Romania se afla pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste alaptarea exclusiva pana la 6 luni a nou-nascutului, cu toate ca 98% dintre femei sunt capabile sa alapteze. Mai exact, rata de alaptare exclusiva este in tara noastra de 12,6% fata de 40% media europeana, potrivit unui comunicat de presa.
In acest context, de Ziua Consultantului in Alaptare Certificat International – sarbatorita in fiecare an in prima zi de miercuri a lunii martie -, Asociatia ProMAMA sustine necesitatea recunoasterii meseriei de consultant in alaptare in Romania. Asociatia ProMAMA a facut toate demersurile necesare la Ministerul Sanatatii pentru recunoasterea acestei meserii. Iar asta cu atat mai mult cu cat in multe tari din Europa consultantii in alaptare sunt de multi ani recunoscuti si angajati in maternitati si spitale, facand parte din echipa medicala si avand un rol esential pentru succesul alaptarii.
In prezent, in Romania sunt 20 de consultanti certificati international in alaptare. Acestia sunt pregatiti si formati de dr. Marta Muresan, coordonatorul pentru Romania, primul consultant certificat international din tara noastra.
Sursa: Sanatateatv.ro

5) Studiu: Urechi si nasuri din grasimea pacientilor, un proiect revolutionar al oamenilor de stiinta
Celulele susa prelevate din grasimea pacientilor ar putea fi utilizate pentru interventiile de reconstructie faciala, au constatat medicii de la spitalul Great Ormond Street din Londra.
Echipa de medici britanici a reusit sa obtina cartilagii in mediu de laborator si afirma ca aceasta tehnica, prezentata in revista Nanomedicine, ar putea revolutiona procedurile de reconstructie a urechii si nasului, informeaza bbc.co.uk.
Prin noua procedura de laborator, medicii isi propun sa trateze microtia, o malformatie congenitala ce afecteaza urechea, iar in anumite cazuri, organul auditiv poate chiar lipsi la nastere.
In prezent, urechea copiilor este reconstruita cu ajutorul cartilajului prelevat din coaste, care este modelat cu mare atentie de chirurgii plasticieni, astfel incat sa semene cu o ureche, ce este ulterior implantata.
Sursa: Mediafax.ro

6) Studiu: Un nou motiv sa evitam alimentele prajite
Alimentele prajite, cum ar fi carnea si ouale, contin anumite substante asociate cu markerii maladiei Alzheimer, care cresc riscul aparitiei dementei senile, au descoperit cercetatorii americani.
Cercetatorii americani de la Scoala de medicina Mount Sinai din New York au descoperit o legatura intre anumiti compusi chimici regasiti in carnea si ouale prajite, dar si in unele prajituri, biscuiti si produse de patiserie, si unii markeri ai maladiei Alzheimer, informeaza dailymail.co.uk.
Astfel, cercetatorii au afirmat ca reducerea consumului de alimente prajite ar putea impiedica aparitia acestei afectiuni de temut si chiar ar putea contribui la recuperarea memoriei afectate de Alzheimer, in conditiile in care medicamentele curente au aplicabilitate limitata.
Sursa: Mediafax.ro