1) Nigeria va primi un medicament experimental pentru Ebola de la Japonia
Nigeria a anuntat ca va primi medicamentul antiviral Favipiravir din Japonia ca un posibil tratament pentru Ebola, potrivit Ministerului nigerian al Sanatatii, informeaza Agerpres.
Favipiravir, dezvoltat de compania farmaceutica nipona Fujifilm Holdings Corp, este disponibil pentru livrare imediata, a declarat ministrul sanatatii Onyebuchi Chukwu intr-o sedinta de urgenta in capitala Abuja. Medicamentul a fost aprobat in tratamentul gripei de catre Ministerul japonez al Sanatatii in luna martie.
Fujifilm Holdings poarta discutii cu Administratia Statelor Unite pentru Alimente si Medicamente /US Food and Drug Administration/ pentru a incepe testarea clinica a Favipiravir ca un tratament impotriva Ebola.
“S-a dovedit ca are proprietati antivirale puternice impotriva virusului Ebola” in laborator si la pacienti, a spus ministrul in timp ce epidemia de Ebola continua sa se raspandeasca in vestul Africii, cu numarul mortilor estimat acum la 1.552, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

2) MS: Reincepe vaccinarea copiilor impotriva hepatitei B
Ministerul Sanatatii a receptionat in data de 2 septembrie primele 50 000 de doze de vaccin anti-hepatitic B, din cele 200 000 pe care le va achizitiona in acest an.
Directiile de sanatate publica au fost instiintate sa se prezinte in regim de urgenta la sediul Companiei Unifarm SA pentru ridicarea dozelor de vaccin si repartizarea acestora, conform unui comunicat al MS. Vaccinul va fi utilizat pentru toti inca copiii nevaccinati, cat si pentru vaccinarea de rutina a nou-nascutilor, conform calendarului.
Vaccinul antihepatitic B este un preparat utilizat pentru profilaxia specifica a hepatitei B si se administreaza la nou-nascuti in maternitate. Vaccinul este inclus in calendarul national de imunizare al MS si este gratuit.
Ministerul Sanatatii a demarat procedurile de achizitiie centralizata a vaccinului inca de la inceputul acestui an. “Dificultatile legate de procesul de achizitionare se datoreaza lipsei de pe piata a produsului. In prezent exista un numar mic de producatori care mai produc aceste vaccinuri si care nu au disponibile in acest moment cantitatile necesare la nivel global”, se mai arata in comunicat.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Un program computerizat, folosit la diagnosticarea problemelor legate de protezele articulatiilor
Un program de computer, realizat de cercetatorii britanici, s-a dovedit eficient si corect in diagnosticarea problemelor legate de operatiile de inlocuire de sold, investigatii care, in cazul medicilor, duc de multe ori la interventii inutile sau prost facute, scrie Mediafax.
Programul semi-automat a fost creat de cercetatorii de la Universitatea din Bath, Marea Britanie, si este folosit pentru a evalua functionalitatea si evolutia unei operatii de inlocuire a articulatiei soldului sau genunchiului, lucru efectuat de obicei de catre medici, “din ochi”.
Pacientii care au trecut printr-o astfel de operatie au nevoie, de obicei, de o alta interventie asupra articulatiei, lucru ce duce la o crestere de pana la patru ori a costurilor fata de operatia initiala si aduce cu sine si un risc crescut de infectie si functionare defectuoasa a articulatiei.
Programul computerizat efectueaza evaluarea pe baza radiografiilor, analizand radiotransparenta (gradul de transparenta al tesutului fata de razele X, n.r.) zonei articulatiei.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) Japonezii anunta ca au dezvoltat o metoda pentru detectarea Ebola in 30 de minute
Cercetatorii japonezi au anuntat marti ca au dezvoltat o noua metoda pentru a detecta prezenta virusului Ebola in 30 de minute, cu o tehnologie care ar putea permite diagnosticarea rapida a infectiei si in tari in care echipamentele necesare lipsesc.
Profesorul Jiro Yasuda si echipa sa de la Universitatea din Nagasaki, din vestul Japoniei, au afirmat ca procesul este nu doar eficient pe termen foarte scurt, dar, de asemenea, este mai putin costisitor decat sistemul actual folosit in Africa de Vest, unde virusul s-a soldat deja cu peste 1.500 de morti in patru tari.
Cercetatorii au dezvoltat ceea ce se numeste in biologie o “amorsa” care amplifica doar genele specifice virusului Ebola atunci cand acesta este prezent in organism.
Din acidul ribonucleic (ARN) sunt extrasi eventuali virusi prezenti intr-un esantion de sange, dupa ce acestia au fost dezactivati.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

5) Studiu: Creierul poate fi antrenat sa prefere o dieta sanatoasa
Creierul uman poate fi antrenat sa prefere o dieta bazata pe alimente sanatoase, sarace in calorii, in detrimentul mancarurilor de tip fast-food, conform unui studiu al cercetatorilor britanici, informeaza dailymail.co.uk.
Cercetatorii cred ca este posibila crearea unei diete care sa poata anula dependenta de alimente nesanatoase si sa creasca preferinta pentru o hrana sanatoasa. Anterior, specialistii considerau ca efectele unei alimentatii nesanatoase prelungite asupra creierului, in termeni de dependenta, sunt foarte greu de anulat.
“Nu ne incepem viata cu o pofta de cartofi prajiti si respingand din prima alimente precum pastele din faina integrala”, a spus autoarea studiului, Susan Roberts, profesor la Universitatea Tufts din Marea Britanie. “Aceste preferinte se instaleaza in timp, ca raspuns la alimentatia constanta nesanatoasa”, a explicat Roberts.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro