1) APMGR sustine Strategia Nationala pentru Competitivitate 2014-2020
Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, saluta anuntul Ministerului Economiei privind lansarea in dezbatere publica a Strategiei Nationale pentru Competitivitate 2014 – 2020 si recunoasterea, in premiera, a sectorului farmaceutic ca domeniu strategic pentru economia Romaniei.
In Uniunea Europeana, tarile cu industrie farmaceutica colecteaza intre 5-10% din PIB din acest sector si deloc intamplator aceste tari sunt dispuse sa creeze cele mai bune facilitati fiscale pentru ca fabricile sa-si pastreze atat potentialul de valoare adaugata cat si pe cel de multiplicare a locurilor de munca. In Romania, lipsa de viziune a autoritatilor si de vointa in a identifica acest sector ca fiind unul strategic pentru economia nationala, intarzierea inceperii programelor de reforme structurale in domeniul sanitar din Romania, precum si cadrul legislativ discriminatoriu pentru producatorii locali, au generat pierderi de peste 1 miliard Ron/an la venitul de stat, in ultimii cinci ani si au dus la inchiderea unei fabrici producatoare de vaccinuri si descurajarea mai multor investitori.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

2) Comisia Europeana a aporbat un nou tratament impotriva hepatitei C
Comisia Europeana a aprobat Daklinza (daclatasvir), un inhibitor puternic, pan-genotipic al complexului de replicare NS5A (in vitro), utilizat in asociere cu alte medicamente pentru tratamentul infectiei cronice cu virusul hepatitic C (VHC) la adulti, in cazul genotipurilor 1, 2, 3 si 4.
Daklinza, atunci cand este utilizat in asociere cu sofosbuvir, reprezinta o schema terapeutica exclusiv orala, fara interferon, care a prezentat rate de vindecare de pana la 100% in studii clinice, inclusiv la pacienti cu boli hepatice avansate, genotip 3 si pacienti care nu au raspuns la tratamentul cu inhibitori de proteaza, se arata intr-un comunicat de presa al companiei care a dezvoltat tratamentul, Bistrol-Myers Squibb.
Daklinza este primul inhibitor al complexului NS5A aprobat in Uniunea Europeana (UE) si va fi disponibil pentru utilizare in asociere cu alte medicamente, asigurand o durata mai scurta de tratament – 12 sau 24 de saptamani -, comparativ cu 48 de saptamani in schema terapeutica bazata pe interferon si ribavirina.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

3) Ministerul Sanatatii va infiinta cinci centre regionale de genetica medicala
Ministerul Sanatatii va infiinta cinci centre regionale de genetica medicala in Bucuresti, Cluj, Timis, Iasi si Bihor, cu scopul de a reduce frecventa bolilor genetice, dar si morbiditatea si mortalitatea infantila, potrivit unui proiect lansat in dezbatere publica pe site-ul institutiei.
„Se infiinteaza Centrele regionale de genetica medicala, ca structuri functionale fara personalitate juridica, cu rolul de a coordona intreaga activitate de profil din zona arondata. Centrele regionale de genetica medicala se organizeaza si isi vor desfasura activitatea la nivelul spitalelor clinice in care functioneaza sectia sau compartimentul de genetica medicala. Centrele au in coordonare, dupa caz, sectia sau comportimentul de profil, laboratorul de explorari genetice si cabinetul de genetica medicala din ambulatoriul integrat al spitalului”, se precizeaza in ordinul privind infiintarea retelei de genetica medicala.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

4) OMS a prezentat o lista cu opt tratamente si doua vaccinuri de dezvoltat impotriva Ebola
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a prezentat o lista pe care figureaza opt tratamente experimentale si doua vaccinuri de dezvoltat celor aproximativ 200 de experti reuniti joi la Geneva pentru a face un bilant al mijloacelor de combatere a Ebola, relateaza AFP.
“Niciunul nu a fost probat clinic”, afirma OMS intr-un document de lucru publicat joi.
De asemenea, “in contextul in care in prezent sunt implementate masuri exceptionale in vederea accelerarii ritmului testelor clinice, noile tratamente si vaccinuri nu vor fi disponibile pentru uz general inainte de sfarsitul lui 2014″, a avertizat organizatia.
“Pana atunci vor fi disponibile doar cantitati mici, cateva doze de tratament”, anunta OMS, subliniind ca dezvoltarea si evaluarea clinica a acestor tratamente necesita “pana la zece ani in conditii normale”.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro