1) ARPIM: Nu este cadru legal pentru introducerea de noi molecule pentru bolile rare pe lista de compensate
Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) saluta decizia Ministerului Sanatatii de a introduce in sistemul de medicamente compensate incepand cu luna mai a celor 17 molecule destinate tratamentelor bolilor rare, sustinand insa ca in acest moment nu exista cadru legal pentru introducerea acestor medicamente in lista de medicamente compensate si gratuite, scrie Agerpres.
“Observatia principala este ca in acest moment nu exista cadru legal pentru introducerea acestor medicamente in lista si tocmai asta am cerut, ca acest cadru legal sa fie creat, tocmai pentru a nu exista un precedent in acest sens. Hotararea de guvern nu acopera cadrul legal, pentru ca nicaieri in Legea 95 sau in legislatia elaborata pana acum nu se mentioneaza faptul ca medicamentele orfane au prioritate in fata celorlalte medicamente. Guvernul poate printr-o decizie sa introduca aceste medicamente, dar undeva in lege trebuie sa fie scris ca medicamentele orfane au o prioritate in fata celorlalte medicamente. In mod normal ar trebui sa existe un tratament echitabil al tuturor categoriilor de pacienti”, a declarat directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu, in cadrul unei dezbateri organizate luni de Ministerul Sanatatii.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

2) Primariat 2014: Inscrierile se fac pana pe 19 mai
Ministerul Sanatatii organizeaza la data de 12 iunie, examen pentru obtinerea gradului de primar pentru medicii, medicii dentisti si farmacistii cu o vechime de minim 5 ani ca specialisti in specialitatea pentru care doresc sa obtina gradul profesional, efectuata pana la data de 31 ianuarie 2015. Inscrierile se fac pana pe 19 mai, inclusiv.
Examenul se va desfasura in centrele universitare medicale care pot asigura conditiile de organizare si desfasurare a tuturor probelor prevazute in tematicile specialitatilor solicitate, precum si componenta comisiilor de examinare pentru specialitatile respective.
Candidatii vor depune dosarele de inscriere pentru examen la directiile de sanatate publica din centrele universitare: Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Constanta, Iasi, Oradea, Sibiu, Timisoara, Targu Mures, Arad, Brasov si Galati, respectiv la directiile medicale ale ministerelor cu retea sanitara proprie.
Cadrele didactice si de cercetare stiintifica medicala vor depune dosarele de examen in aceeasi perioada, la sediul Ministerului Sanatatii din str. George Vraca nr. 9 sector 1, Bucuresti. Directiile de sanatate publica, respectiv directiile ministerelor cu retea sanitara proprie vor completa on-line la adresa: http://examene.meddb.ro, listele nominale cu candidatii inscrisi, pana la data de 21 mai, ora 12:00.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

3) Studiu: Cauzele autismului – jumatate genetice, jumatate de mediu
Un studiu de amploare realizat in Suedia indica faptul ca genele sunt la fel de importante ca factorii de mediu in randul cauzelor autismului, in conditiile in care cercetarile precedente acordau ereditatii o importanta mult mai mare.
Cercetatorii s-au declarat surprinsi cand au descoperit ca ereditatea are o pondere de circa 50%, mult mai putin decat estimarile precedente de 80-90%, potrivit unui articol publicat in Journal of the American Medical Association.
Aceste rezultate provin din analiza datelor medicale colectate de la peste 2 milioane de persoane din Suedia intre 1982 si 2006, acesta fiind cel mai mare studiu din lume despre originile genetice ale autismului, o boala care afecteaza aproximativ o persoana dintr-o suta pe plan mondial. Statisticile americane recente estimeaza ca o persoana din 68 sufera de autism in Statele Unite.
Sursa: Mediafax.ro