1) A fost realizat primul transplant hepatic la Spitalul “Sfanta Maria”
Primul transplant hepatic la Spitalul “Sfanta Maria” a fost realizat vineri, 7 martie, in cadrul Centrului de Transplant Hepatic si Pancreatic de o echipa de medici coordonata de prof. dr. Irinel Popescu, scrie Agerpres.
“Este un moment foarte important. Echipa a fost una formata la Institutul Clinic Fundeni in decursul mai multor ani. In acest moment, echipa de transplant a Spitalului Sfanta Maria este complet formata. Incercam sa fim continuatorii unor proiecte mari. Este vorba de continuarea unei scoli chirurgicale”, a declarat vineri, dupa operatia de transplant, managerul spitalului, Narcis Copca.
Managerul a precizat ca donatorul a fost o femeie din Oradea, in varsta de 52 de ani, iar cea care a primit ficatul este o profesoara in varsta de 40 de ani care suferea de ciroza hepatica.
Copca a spus ca Spitalul Sf. Maria are aprobate opt operatii de transplant pentru acest an, insa va solicita mai multe daca lucrurile merg bine. “Tindem spre 30 de operatii de transplant pentru acest an. Lista de asteptare este de 10-11 pacienti si avem inca cativa in studiu”, a spus reprezentantul Spitalului Sf. Maria.
Sursa: PaginaMedicala.ro


2) Prof. Hancu lanseaza Abecedar de Obezitate

Prof. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane, a lansat vineri, 7 martie, lucrarea “Abecedar de Obezitate”, ghid care vine in sprijinul persoanelor supraponderale, precum si al celor care sufera de obezitate.
Acad. Maya Simionescu, cea care a semnat prefata lucrarii spune ca acesta este “o carte optimista, care nu ridica interdictii, care nu te sperie si care trateaza obezitatea ca o provocare”.  “Abecedar de Obezitate” este, conform acesteia, “o carte semnal”, “o initiativa din cadrul demersului international al luptei impotriva obezitatii”.
“Este un manual simplu de urmarit, dar sofisticat, pentru ca este alcatuit de un om de stiinta, cu grija si pretuire fata de notiunea de <<om frumos si sanatos>>”, spune Maya Simionescu.
Editata sub egida Academiei Romane, cartea cuprinde 10 lectii despre ce inseamna obezitatea, cat de periculoasa este aceasta afectiune, dar si cum poate fi aceasta invinsa. Cititorul este invatat ce este greutatea sanatoasa si cum poate ajunge la ea, ce presupune scaderea in greutate si cat de important este sa-ti mentii noua greutate, dar si despre viata anti-obezitate si cum trebuie sa se fereasca de eventualele capcane ce pot aparea in lupta cu excesul ponderal.
Sursa: PaginaMedicala.ro


3) Maladia Alzheimer provoaca aproape tot atatea decese ca bolile cardiovasculare
Maladia Alzheimer ar putea fi responsabila pentru aproape tot atatea decese ca bolile cardiovasculare şi cancerul in Statele Unite ale Americii, contrar datelor statistice existente, conform unui studiu publicatin revista Neurology.

Maladia Alzheimer, o boala cerebrala incurabila asociata cu inaintarea in varsta, se afla in prezent pe locul al şaselea pe lista principalelor cauze de mortalitate in Statele Unite, in timp ce afectiunile cardiovasculare şi cancerul se afla pe primele locuri, conform datelor statistice oferite de Centrele federale de control şi prevenire a bolilor (CDC), pe baza certificatelor de deces.
“Adeseori, maladia Alzheimer şi alte forme de dementa nu figureaza in certificatele de deces şi in dosarele medicale. (…) Estimarile oferite de analiza dosarelor medicale arata ca decesele cauzate de Alzheimer depaşesc cu mult cifrele oferite de CDC şi care se regasesc in certificatele de deces”, a explicat Bryan James, de la Centrul medical al Universitatii Rush din Chicago.
Sursa: Mediafax.ro