1) Trei copii cu paralizie cerebrala, tratati cu celule stem recoltate la nastere
Trei copii cu paralizie cerebrala au fost supusi unei perfuzii de celule stem recoltate la nastere, interventia fiind realizata in premiera nationala, la Spitalul “Alexandru Obregia” din Capitala.
Cei trei copii au in jur de trei ani si au avut recoltate celule stem la nastere din sange placentar. Perfuziile le-au fost facute in perioada martie – aprilie, fara internarea copiilor in spital. Acestia raman sub observatie, pentru ca rezultatele inverventiei sunt analizate timp de doi ani.
Alti doi copii pentru care mamele au donat la nastere sange placentar au fost fost supusi unor interventii similare in SUA si Franta, iar primul copil supus unei astfel de terapii cerebrale regenerative prezinta o ameliorare a starii de sanatate, a spus Speranta Arciudean, director medical la Cord Blood Center, prima banca de celule stem din Romania.
Sursa: Mediafx.ro

2) Studiu: Consumul de peste poate reduce riscul de depresie cu pana la 25%
Consumul de peste de cel putin doua ori pe saptamana reduce riscul de depresie cu pana la 25%, insa acest efect a fost observat doar in cazul femeilor, se arata intr-un studiu al cercetatorilor australieni.
In studiul publicat in American Journal of Epidemiology se afirma ca acest fapt este generat de nivelul crescut de acizi grasi Omega 3 din peste, care interactioneaza cu hormonii sexuali feminini estrogen si progesteron, pentru a mentine functionarea corecta a creierului, informeaza dailymail.co.uk.
O echipa a Institutului de cercetare Menzies din Australia a monitorizat peste 1.400 de barbati si femei, cu varsta cuprinsa intre 26 si 36 de ani, pentru o perioada de cinci ani.
Fiecare participant la experiment a tinut un jurnal al dietei pe care a urmat-o in acest interval – pentru a se vedea cat peste a consumat, inclusiv fructe de mare, creveti si midii -, facandu-se ulterior legatura intre dieta fiecarei persoane si sanatatea mintala a acesteia.
Sursa: Mediafx.ro

3) Trei sferturi dintre romani spun ca banii nu sunt igienici, doar o treime se spala pe maini
Trei sferturi dintre romani considera ca banii sub forma de numerar nu sunt igienici, iar trei din zece persoane afirma ca se spala pe maini dupa utilizarea bancnotelor si monedelor, potrivit unui studiu efectuat de MasterCard in Romania.
In ceea ce priveste platile alternative, 77% dintre respondenti iau in considerare plata cu cardul, 56% ar folosi plata online, 27% prefera plata cu ajutorul mobilului, iar 18% ar utiliza cardul contactless ca metoda de plata, se arata intr-un comunicat MasterCard.
Studiul a fost efectuat pe un esantion de 510 persoane, barbati si femei in proportii egale, in perioada 31 martie – 7 aprilie, urmarind perceptiile lor cu privire la utilizarea numerarului si potentialele lor preocupari cu privire la igiena.
Trei din zece romani (29%) spun ca nu ar vrea ca zeci de straini sa foloseasca numerarul inainte de a ajunge la ei, insa doar 9% sunt revoltati de ideea de a nu se spala pe maini dupa ce pun mana pe bani.
Sursa: Mediafax.ro