1) Masuri pentru prevenirea hepatitei A. Sfaturile specialistilor
Cele mai sigure masuri pentru prevenirea hepatitei A sunt respectarea normelor elementare de igiena personala si alimentara – spalarea mainilor cu apa si sapun, a legumelor si a fructelor, evitarea consumului de apa din surse neautorizate – si vaccinarea, spune prof. dr. Adrian Streinu Cercel.
Recomandarile specialistului vin in contextul informatiilor publicate de specialistii bulgari in hepatologie, potrivit carora, in urma inundatiilor provocate de ploile puternice ce au afectat Portul Varna si unele statiuni bulgaresti la Marea Neagra, exista riscul ridicat ca apa marii sa fie infectata cu virusul hepatic A.
“Virusul hepatitic A se distruge in apa cu salinitate ridicata. Dar virusul nu pluteste singur, pentru ca daca ar fi singur s-ar distruge. El este inchistat in dejectii umane, de aceea distrugerea este mai dificila”, a explicat prof. dr. Streinu Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase “Matei Bals” din Capitala.
Principala masura pentru prevenirea imbolnaviri este sa nu fie inghitita apa contaminata. De asemenea, pentru evitarea riscurilor infectarii, turistii se pot vaccina. In plus, trebuie consumata apa din surse sigure, iar mainile sa fie spalate cu apa si sapun. “Si legumele si fructele vor fi spalate inainte de a fi consumate. Sigur ca este important si ca sursa de apa sa nu fie contaminata”, a adaugat Streinu Cercel.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

2) Studiu: Cercetatorii au descoperit in premiera modul in care ciupercile magice modifica creierul
Substantele psihedelice din ciupercile magice produc o activitate cerebrala asemanatoare cu aceea din timpul viselor, au descoperit oamenii de stiinta, care au studiat creierul uman in timpul “calatoriilor” mentale induse de acestea.
Intr-un studiu publicat in revista Human Brain Mapping, cercetatorii au examinat efectele psilocibinei – ingredientul psihedelic din ciupercile magice – asupra creierului, folosind informatiile obtinute in urma tomografierii creierului voluntarilor care au fost injectati in prealabil cu acest drog.
“O metoda buna de a intelege cum functioneaza creierul este sa perturbi sistemul intr-un mod nou si accentuat. Drogurile psihedelice fac exact acest lucru, devenind astfel instrumente puternice pentru a cerceta ce anume se intampla in creier in momente de alterare profunda a constiintei”, a spus Enzo Tagliazucchi, care a coordonat studiul de la Universitatea Goethe din Germania.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

3) Schimbarile la Legea educatiei, apreciate de Consiliul National al Rectorilor
Consiliul National al Rectorilor din Romania apreciaza „pozitiv” aspectele incluse in OUG nr.49/2014 de modificare a Legii educatiei, in mod deosebit cu privire la facilitarea posibilitatilor de dezvoltare a activitatii universitatilor romanesti, de „intarire” a autonomiei universitare, de „flexibilizare” a deciziilor, precum si de „consolidare” a statutului institutional al universitatilor romanesti, scie Agerpres.
„Dorim in acest context, cu titlu de exemplu, sa apreciem prevederea conform careia cifra de scolarizare a universitatilor poate fi marita pentru studentii straini, intr-o limita bine definita. Masura ofera deschidere universitatilor romanesti si poate reprezenta un fundament solid pentru dezvoltarea dimensiunii internationale a sistemului universitar romanesc.Definirea clara a mobilitatilor academice interne si internationale, ca fiind un drept al studentilor si doctoranzilor, institutionalizarea functionala a centrelor de orientare si consiliere in cariera, precum si alte prevederi ale OUG 49/2014, constituie solutionarea unor probleme cu care se confrunta de o buna perioada de timp universitatile romanesti, venind astfel in intampinarea nevoilor studentilor”, sustine CNR intr-un comunicat de presa.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro