1) Dupa 20 septembrie, va incepe distribuirea cardurilor de sanatate
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat, vineri (n.r. 5 septembrie), ca dupa data de 20 septembrie cardurile nationale de sanatate vor incepe sa ajunga la asigurati, in conditiile in care au fost deja tiparite peste 9,5 milioane de exemplare in ultimele sase luni, scrie Agerpres.
“Ma bucur pentru ca in ultimele sase luni de cand sunt la ministerul Sanatatii si prin colaborarea cu conducerea Casei Nationale de Asigurari am reusit sa tiparim cea mai mare parte a cardurilor, undeva la peste 9,5 milioane de carduri printate in ultimele sase luni, alocand si cea mai mare parte a sumelor necesare tiparirii – 123 de milioane de lei pana in momentul de fata si avand si banii alocati pentru ultima transa de un milion de carduri cate mai sunt acum la tiparit. Dupa data de 20 septembrie cardurile vor incepe sa ajunga la asigurati astfel incat vom avea un sistem mult mai eficient, mult mai transparent in cheltuirea banului public, in asigurarea serviciilor de sanatate”, a afirmat ministrul cu ocazia semnarii, la Palatul Victoria, a contractului intre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Posta Romana, ce are ca obiect serviciile de distribuire a cardului national de sanatate.
Totodata, Banicioiu si-a exprimat satisfactia pentru faptul ca, prin semnarea acestui contract, sistemul de sanatate poate contribui la eficientizarea activitatii Postei Romane.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) CMR: Peste o mie de medici au plecat in strainatate, in 2014
1200 de medici romani au plecat sa profeseze in strainatate, in prima jumatate a acestui an, se arata intr-un comunicat al Colegiului Medicilor din Romania (CMR). De asemenea, din 2008, 15 mii de medici au ales sa lucreze in afara tarii.
Problemele care duc la migratia medicilor, stabilite de catre Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania, reunit in aceasta perioada, la Alba Iulia, sunt:
– lipsa de medici, care determinata mai ales de migratia acestora;
– finantarea insuficienta a Sanatatii;
– legislatia confuza, interpretabila si cu tendinte de suprareglementare.
“Asistam la o adevarata desertificare a sistemului de sanatate romanesc in conditiile in care avem zone si specialitati in care lipsa medicilor este ingrijoratoare. Consiliul National a constatat ca, in ciuda faptului ca au existat nenumarate discutii, negocieri si promisiuni in acest sens, nu s-a luat pana in acest moment nicio masura care sa apere independenta si demnitatea medicilor”, se mai arata in comunicatul CMR.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Mituri privind interventiile chirurgicale estetice
Numarul persoanelor care apeleaza la chirurgia estetica este in continua crestere, in anul 2013 fiind inregistrate peste 23 de milioane de astfel de interventii la nivel mondial, potrivit ultimele statistici publicate in 2014 de Societatea Internationala de Medicina Estetica.
Cu toate acestea, in mintea oamenilor inca graviteaza numeroase mituri referitoare la procedurile de infrumusetare. In acest context, dr. Cristian Nitescu, unul dintre cei mai cunoscuti chirurgi plasticieni din Romania, face apel la o informare corecta a populatiei cu privire la domeniul chirurgiei estetice.
„La ora actuala exista o multitudine de surse de informare despre interventiile chirurgicale de infrumusetare, ceea ce este un lucru bun deoarece in acest fel oamenii se pot familiariza cu tipurile de proceduri. Din nefericire, exista numeroase surse nu tocmai avizate sau oficiale si astfel apar din ce in ce mai des cazuri in care numeroase informatii eronate ajung la publicul larg.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

4) Proiect pentru o biobanca de ADN, cu scopul de a studia evolutia cancerului si factorii de risc
UMF “Carol Davila”, Institutul National de Sanatate Publica, deCODE Genetics si Universitatea Reykjavik au lansat, vineri, proiectul ROMCAN, avand ca obiectiv realizarea unei biobanci cu ADN-ul a 4.300 de persoane cu diferite tipuri de cancer, pentru a analiza evolutia bolii si factorii de risc.
Potrivit medicilor, analiza probelor biologice va furniza date despre stilul de viata si informatii demografice si clinice ale celor 4.300 de persoane.
“Proiectul mai are ca obiectiv catalogarea variatiei genetice in probele biologice stabilite. Totodata, ROMCAN va ajuta clinicienii sa inteleaga mai bine natura testelor genetice si informatiile pe care le genereaza si, de asemenea, implicatiile etice, legale si sociale ce trebuie abordate atunci cand se recomanda un test”, a precizat directorul coordonator al proiectului, prof. dr. Viorel Jinga, sef de clinica la Spitalul “Theodor Burghele” din Capitala.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

5) Studiu: Primul experiment de telepatie reusit intre doi oameni, anuntat de cercetatori
Un mesaj mintal simplu a fost transmis pentru prima data intre doua persoane aflate la distanta de mii de kilometri, afirma cercetatorii care au publicat un articol pe aceasta tema in revista americana PLOS One.
Una dintre persoanele implicate in experiment s-a aflat in India si a purtat mai multi electrozi pe cap, prin intermediul carora transmitea prin internet activitatea sa cerebrala, ca in cazul unei encefalograme, in timp ce se gandea la mesaje simple precum “buna ziua” si “salut”. Un computer a convertit impulsurile electrice de la electrozi in cod binar, un sir de 1 si 0, limbajul calculatoarelor, dupa care trimitea informatia catre un alt computer, din Franta, care, la randul sau, transmitea datele catre creierul unei persoane, sub forma de flash-uri luminoase.
Cea de-a doua persoana nu putea nici sa auda, nici sa vada cuvintele, dar era capabil sa descifreze semnalele luminoase pentru a intelege mesajul. Ceea ce ar insemna pana la urma transmiterea unui mesaj prin telepatie, spun cercetatorii.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro