1) Evolutia cancerului mamar in stadiu avansat ar putea fi intarziata. Un nou medicament a avut rezultate incurajatoare in teste clinice
Un tratament experimental care poate intarzia evolutia cancerului mamar in stadiu avansat a avut rezultate incurajatoare in urma unor teste clinice, se arata intr-un studiu publicat in Statele Unite ale Americii.
Acest nou agent, denumit palbociclib, administrat in combinatie cu alt medicament anticancer deja existent pe piata, Femara (letrozol), a oprit evolutia tumorii pentru 20 de luni, in medie, fata de 10 luni in grupul-martor de paciente tratate doar cu Femara, potrivit rezultatelor acestui test clinic – efectuat pe 165 de paciente – care au fost prezentate duminica la conferinta Asociatiei americane pentru cercetarea cancerului, care a avut loc in San Diego, California.
Sursa: Mediafax.ro

2) Prof. univ. dr. Mircea Diculescu: In Romania, hepatita A este inca foarte frecventa
In Romania, hepatita A este inca foarte frecventa, cauza acestei boli fiind conditiile igienico-sanitare necorespunzatoare sau precare, avertizeaza prof. univ. dr. Mircea Diculescu, seful Sectiei de Gastroenterologie din cadrul Institutul Clinic Fundeni.
Transmiterea pe cale fecal-orala si digestiva a hepatitei A este o situatie care face vulnerabile colectivitatile inchise. In acest sens, prof. univ. dr. Mircea Diculescu sustine ca cei mai expusi riscului de a face hepatita A sunt copiii. „Colectivitatile de copilasi, care nu se spala pe maini, care isi dau pachetel unul altuia sau care bea apa unul dupa altul se pot contamina intre ei”.
De asemenea, contaminarea se poate face, din nefericire si pe strada.
Sursa: Sanatateatv.ro

3) UMF “Carol Davila” va participa la Targul Universitatilor de la Pitesti
Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti va participa la „Targul Universitaiilor”, manifestare ce va avea loc pe data de 10 aprilie, la Pitesti.
Scopul manifestarii ce va avea loc pe data de 10 aprilie este de a prezenta elevilor de clasa a XI-a si a XII-a din judetul Arges, oferta educationala a universitatilor din Pitesti, Bucuresti si Craiova, cat si climatul de desfasurare a orelor de curs din cadrul acestora.
Rectorul UMF. „Carol Davila”, acad. Ioanel Sinescu, ii invita pe elevii interesati sa urmeze cursurile celei mai presitigioase universitati medicale din Romania, la standul insitutiei, unde vor avea la dispozitie materiale scrise si audio-video din care vor putea afla toate informatiile necesare legate de admiterea in anul universitar 2014-2015.
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) Proiect de lege Ministerul Sanatatii: Cardurile nationale de sanatate vor fi distribuite gratuit prin posta
Cardurile nationale de sanatate vor fi distribuite gratuit prin posta, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Sanatatii, supus dezbaterii publice pe pagina de web a institutiei.
Mai mult decat atat, in situatia in care dupa doua prezentari la domiciliul asiguratului, dovedite pe baza de document justificativ, actul nu a putut fi predat titularului, cardul national de sanatate va fi retrimis casei de asigurari de sanatate in raza caruia se afla locuinta asiguratului.
Totodata „cardurile nationale nedistribuite si predate de catre distribuitor la casele de asigurari de sanatate teritoriale vor fi distribuite asiguratilor in conditiile prezentarii acestora la sediul casei de asigurari de sanatate, iar in caz de neprezentare vor fi arhivate in conformitate cu prevederile Legii Arhivelor Nationale nr. 16/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, urmand ca la expirarea perioadei de arhivare stabilite in conditiile legii sa se procedeze la distrugerea acestora”, se precizeaza in proiectul de lege.
Sursa: Sanatateatv.ro

5) OMS a emis primele recomandari pentru tratamentul hepatitei C
Organizatia Mondiala a Sanatatii a emis astazi primele recomandari pentru tratamentul hepatitei C, infectie cronica ce afecteaza intre 30 si 150 de milioane si provoaca intre 350.000 si 500.000 de decese anual.
Noul ghid cuprinde noua recomandari principale. Printre acestea se numara masuri pentru cresterea numarului persoanelor supuse screeningului pentru infectia cu virusul hepatitic C, sfaturi pentru a diminua afectarea hepatica a celor infectati si pentru alegerea tratamentelor adecvate pentru infectia cronica cu virusul hepatitic C.
Astfel, OMS recomanda ca toti cei considerati la risc de infectie sa fie supusi screeningului, dupa care un alt test sa fie aplicat celor cu rezultat pozitiv al screeningului, pentru a stabili daca acestia sunt intr-adevar infectati. Deoarece consumul de alcool poate accelera afectarea ficatului produsa deja de hepatita C, OMS recomanda ca pacientii cu aceasta boala sa fie evaluati cu privire la consumul de alcool.
Sursa: Sanatateatv.ro