1) ARPIM: Introducerea cardurilor de sanatate, un pas important pentru insanatosirea sistemului
Implementarea cu succes a proiectului cardurilor de sanatate reprezinta o etapa importanta in care intra sistemul sanitar din Romania, potrivit Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).
ARPIM considera ca implentarea cu succes a cardurilor de sanatate va contribui in mod hotarator la atingerea unui obiectiv major pentru partenerii din sistemul sanitar si anume inchiderea buclei de control in ceea ce priveste circuitul banilor in sistem. Mai mult, utilizarea cardurilor va aduce beneficii majore atat pacientilor, cat si sistemului, datorita cresterii nivelului de transparenta in managementul banilor si imbunatatirii controlului serviciilor medicale si al medicamentelor decontate de catre statul roman. Altfel spus, cardul de sanatate inseamna un control mai bun al fondurilor in sistem si deci mai multi bani pentru sanatatea romanilor.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

2) OMS avertizeaza ca epidemia de Ebola ar putea afecta mii de persoane
Epidemia de Ebola, care genereaza deja temeri in lumea intreaga, risca sa continue sa se extinda, urmand sa se inregistreze mii de noi cazuri in Africa de Vest, a avertizat luni OMS.
In timp ce epidemia, cea mai grava de la aparitia virusului in 1976, a provocat deja peste 2.000 de morti de la inceputul anului in Liberia, Sierra Leone si Guineea, cel mai rau urmeaza sa vina.
“Mai multe mii de noi cazuri de Ebola sunt asteptate in urmatoarele trei saptamani in Liberia”, tara cea mai afectata, a afirmat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) de la Geneva.
OMS a declarat ca se asteapta la o “crestere exponentiala” in tarile in care exista o transmitere intensa a virusului.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

3) Studiu: Soia ar putea favoriza dezvoltarea mai rapida a cancerului la san deja instalat
Nivelul crescut al unei proteine din soia ar putea favoriza dezvoltarea mai accelerata a tumorilor canceroase la femeile suferind de cancer la san in stadiu incipient, avertizeaza cercetatorii americani in urma unui studiu.
Nivelurile ridicate ale unei proteine provenite din soia, genisteina, ar putea accelera dezvoltarea tumorilor mamare in cazul femeilor care sufera de aceasta boala in faza incipienta, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Memorial Sloan Kettering Cancer Centre din New York. Studiul a fost efectuat exclusiv asupra unor paciente care fusesera deja diagnosticate cu cancer la san si urmau un tratament. Efectele proteinei din soia asupra femeilor care nu sufera de cancer mamar nu au fost cercetate, potrivitdailymail.co.uk.
Medicii au inclus in cercetare 140 de paciente. Jumatate dintre ele au luat o pudra continand proteina din soia, iar cealalta jumatate a luat un placebo, pentru o perioada de sapte pana la 30 de zile, inainte de a suferi o operatie de extirpare a tumorilor.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

4) Studiu: Ciocolata si vinul rosu ajuta la incetinirea evolutiei glaucomului
O dieta bogata in surse de antioxidanti, cum sunt ciocolata, vinul rosu si ceaiul verde, are efecte pozitive asupra vederii persoanelor cu glaucom, incetinind evolutia bolii, cel putin pe termen scurt, potrivit unui studiu al cercetatorilor spanioli.
Ciocolata, vinul rosu, ceaiul verde, cafeaua, mai multe fructe si legume incluse in dieta pot ajuta pacientii cu glaucom, o boala care afecteaza vederea si poate duce chiar la orbire. Toate aceste alimente sunt bogate in antioxidanti care par sa imbunatateasca functia retinei la pacientii cu glaucom, cel putin pe termen scurt, arata studiul, potrivitdailymail.com.uk.
Totusi, expertii spun ca singura speranta pentru un tratament care sa vindece glaucomul, o boala ireversibila, este terapia genetica, maladia transmitandu-se adeseori de la parinti la copii. Boala apare atunci cand fluidele din interiorul globului ocular creeaza presiune care poate afecta nervul optic. Fara tratare, boala duce la pierderea vederii periferice si, in cele din urma, la orbire.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro