1) Lista medicamentelor de care beneficiaza asiguratii s-ar putea actualiza la sase luni
Senatorii au adoptat marti o propunere legislativa care prevede ca lista medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, sa se actualizeze o data la sase luni, potrivit Agerpres. Actul normativ a fost initiat de mai multi senatori si deputati, iar forma initiala a fost modificata prin amendamente.
Unul dintre acestea prevede ca “lista cu medicamente de care beneficiaza asiguratii cu sau fara contributie personala se elaboreaza de catre Ministerul Sanatatii Publice si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, cu consultarea Colegiului Farmacistilor din Romania, se actualizeaza o data la sase luni si se aproba prin hotarare de Guvern”.
Un alt amendament viza titlul care s-a modificat din “Lege privind modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii” in “Propunere legislativa pentru modificarea alin. (1) al art. 232 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii”.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Uniunea Europeana sprijina cu 5 milioane de euro misiunea Uniunii Africane impotriva Ebola
Comisia Europeana va oferi 5 milioane de euro proaspat createi misiuni a Uniunii Africane (UA) “Support to Ebola Outbreak in West-Africa” (ASEOWA) ce se va alatura eforturilor de a tine sub control propagarea maladiei in regiune, a anuntat Uniunea Europeana, potrivit Agepres.
Anuntul UE a fost facut in capitala etiopiana Addis Abeba cu ocazia unei reuniuni a Grupului Partenerilor UA consacrata epidemiei de Ebola, potrivit comunicatului, citat de agentia Xinhua.
Comisarul european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs(foto), a spus: “Salutam noua misiune a UA si ii vom sprijini pe deplin activitatea. UE sta alaturi de partenerii nostri africani – cu totii trebuie sa cooperam indeaproape in lupta impotriva acestei boli mortale. Finantarea de astazi face parte din contributia noastra in favoarea unui raspuns international puternic si coordonat”.
In ceea ce o priveste, comisarul european pentru cooperarea internationala, ajutorul umanitar si situatii de criza Kristalina Gheorghieva a remarcat: “criza continua sa se agraveze, in conditiile in care numarul cazurilor de Ebola creste chiar si in locurile unde boala se afla sub control’. “Trebuie sa ne unim fortele pentru a lupta impotriva acestei epidemii mortale’, a subliniat ea.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Studentii medicinisti si tinerii medici simt nevoia consilierii profesionale
Un procent de 85,5% dintre studenti considera ca activitatile de consiliere si orientare profesionala sunt necesare pentru alegerea specializarii potrivite si pentru a descoperi alte optiuni de cariera la finalizarea studiilor de licenta, arata ”Studiul privind nevoile de orientare si consiliere profesionala a studentilor la medicina”, realizat in perioada iunie – august 2014 pe un esantion de 380 studenti la medicina si 153 medici rezidenti din Regiunea de Nord Est, in cadrul proiectului ”Consiliere profesionala in specializarile medicale pentru o cariera de succes”, derulat de Universitatea de Medicina si Farmacie ”Gr.T. Popa” Iasi in parteneriat cu Societatea Studentilor Medicinisti Iasi.
Si aproximativ 88,2% dintre medicii rezidenti respondenti sunt de parere ca serviciile de consiliere si orientare profesionala poate ajuta studentii la medicina sa isi aleaga specializarea potrivita la terminarea facultatii.
Cei mai multi studenti (58.9%) au raspuns ca, pana in prezent nu au apelat la servicii de consiliere si orientare profesionala. 22,6% doresc sa apeleze, iar 18,5% nu au o parere formata in acest sens.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) Recomandari pentru a creste IQ-ul copilului
Orice parinte isi doreste copii cat mai inteligenti, cu rezultate bune atat la scoala cat si in activitatile extra-curriculare. Insa inteligenta copiilor este influentata pe de-o parte de parinti si in special de mama pe perioada sarcinii si pe de alta parte de cativa factori din programul zilnic, se arata intr-un comunicat de presa.
Pentru dezvoltarea inteligentei copilului, specialistii pediatri recomanda mamelor ca pe toata perioada de sarcina sa consume alimente bogate in Omega 3. Studiile au demonstrat ca alimentele care contin acizi grasi polisaturati ajuta la cresterea IQ-ului cu aproximativ 3,5 puncte. De asemenea, odata cu cresterea copilului se recomanda introducerea in meniul acestuia a preparatelor din peste, a nucilor sau migdalelor in forma cruda deoarece au un continut bogat in Omega 3.
Respectarea orarului de somn contribuie la cresterea IQ-ului copiilor. Somnul are un rol foarte important in dezvoltarea celulelor nervoase si a copilului in general. Lipsa somnului poate afecta anumite parti ale creierului, in special lobii frontali, care controleaza abilitatea de a lua decizii, de a forma amintiri.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

5) Tratament gratuit pentru bolnavii de cancer din Romania
Bolnavii de cancer din Romania au sansa de a beneficia gratuit de unul dintre cele mai performante tratamente impotriva acestei maladii, de radioterapia IMRT-VMAT.
Astfel timp de 7 luni, Asociatia Daruieste Viata impreuna cu un centru medical privat, ofera lunar, 5 planuri complete de tratament prin Radioterapie IMRT-VMAT in cadrul campaniei „Daruim speranta bolnavilor de cancer”. Inscrierile se fac completand un formular ce poate fi descarcat de pe site-ulwww.daruiesteviata.ro.
Radioterapia poate fi administrata inainte de operatia chirurgicala pentru a micsora tumora, sau dupa pentru a opri cresterea celulelor canceroase care ar putea ramane in organism. De asemenea, radioterapia poate fi administrat inainte sau dupa chimioterapie sau tratamentul hormonal pentru a imbunatatii rezultatele generale. Radioterapie poate fi folosit pentru a trata mai multe tipuri de cancer in aproape orice parte a corpului.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro