1) Criteriul demografic pentru infiintarea de noi farmacii in mediul urban va fi prelungit
In urma discutiilor intre reprezentantii Colegiului Farmacistilor din Romania (CFR) si reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS), s-a decis ca propunerea de prelungire a criteriului demografic pentru infiintarea de noi farmacii in mediul urban sa urmeze calea legislativa spre implemnetare, a declarat farm. Clara Popescu, vicepresedintele CFR.
„La sfarsitul anului, urmeaza ca acest criteriu sa cada, asta ar insemna ca tot sectorul farmaceutic sa fie deschis la infiintarea de noi farmacii. Dupa cum se stie si dupa cum ni se si reproseaza de catre oameni din sistem si din afara sistemului, sunt deja extrem de multe farmacii in unele zone sunt chiar una langa alta. In conditiile in care ar cadea acest criteriu demografic iar piata s-ar deschide pentru infiintarea de noi farmacii, ar fi o debandada totala in sectorul farmaceutic deoarece farmaciile o duc foarte prost, si nu vorbesc numai de farmaciile care sunt inca ale farmacistilor, ci chiar si de farmaciile de lant, am vazut o serie de situatii economice si lucrurile nu stau deloc pe roze. Si in al doilea rand, daca s-ar infiinta, nu ar putea sa supravietuiasca foarte multa vreme, ca sa nu mai spun de faptul ca ar trebui sa ii determine pe cei care functioneaza inca sa nu isi mai duca activitatea farmaceutica la bun sfarsit”, a explciat farm. Clara Popescu.
Totodata, CFR a dorit implementarea unui astfel de criteriu si pentru mediul rural, insa aceasta propunere a fost respinsa de autoritati.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

2) Propunerea de infiintare a farmaciilor online a picat
In urma discutiilor intre reprezentantii Colegiului Farmacistilor din Romania (CFR) si reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS), s-a decis ca propunerea de infiintare a farmaciilor online sa nu se mai implementeze deocamdata, a declarat farm. Clara Popescu, vicepresedintele CFR.
CFR a solicitat MS infiintarea unui grup de lucru, cu reprezentanti din partea Colegiului si din partea Ministerului, pentru modificarea legislatiei farmaceutice, acolo unde nu mai corespunde cu realitatea.
„In acest sens, s-a infiintat in luna iulie acest grup de lucru. Am avut deja doua intalniri la Ministerul Sanatatii, noi ducandu-ne cu propuneri pe care le-am primit de la colegii nostri din tara. (…) Propunerile pe care noi le-am facut in cadrul acestui grup de lucru vizau mai multe aspecte: in primul rand, prelungirea criteriului demografic la infiintarea farmaciilor, deoarece la sfarsitul acetui an acest criteriu ar urma sa cada si atunci s-ar deschide piata pentru infiintarea de noi farmacii; au mai fost propuneri privind publicitatea medicamentelor (…) si vanzarea online a medicamentelor, vanzare care se produce pe o serie de site-uri care au mai mult sau mai putin legatura cu farmacistii”, a spus farm. Clara Popescu.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

3) Rezidentiatul, reprogramat pe 23 noiembrie din cauza alegerilor prezidentiale
Anul acesta, concursul de intrare in Rezidentiat se va organiza in data de 23 noiembrie, fiind decalat cu o saptamana din cauza faptului ca pe 16 noiembrie au loc alegerilor electorale, conform Ministerului Sanatatii.
Decizia a fost luata in urma intalnirii pe care ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu a avut-o in aceasta dimineata cu rectorii universitatilor de medicina si farmacie.
“Am discutat astazi cu rectorii universitatilor de medicina si farmacie detalii privind metodologia de concurs, calendarul de concurs, numarul de locuri si posturi. Am decis impreuna si necesitatea declarii datei de concurs […]”, a declarat Nicolae Banicioiu.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

4) Bustul profesorului Alexandru Pesamosca, dezvelit la Spitalul ‘Marie Curie’
Bustul reputatului chirurg Alexandru Pesamosca, denumit de pacienti si colegi ‘Ingerul copiilor’, a fost dezvelit miercuri la Spitalul ‘Marie Sklodowska-Curie’, cu prilejul comemorarii a trei ani de cand profesorul a trecut in nefiinta, anunta agerpres.
‘Prin acest gest, colectivul din spitalul caruia s-a dedicat cu atata daruire si profesionalism, primarul sectorului 4, dar si intreaga comunitate locala, colegi, fosti pacienti si toti cei care au apreciat o viata pusa in slujba salvarii altor vieti au dorit sa prezinte un omagiu celui care si-a innobilat meseria cu rezultatele sale, contribuind decisiv la recunoasterea in plan national si international a performantelor profesionale ale medicilor romani’, se arata intr-un comunicat transmis de Primaria Sectorului 4.
Vreme de o jumatate de secol, acest’ Dumnezeu in halat’, cum obisnuia sa i se mai spuna profesorului Pesamosca, a facut circa 50.000 de operatii, salvand de la infirmitate pe viata sau de la moarte mii de copii, inclusiv pe cei considerati fara speranta si inoperabili de catre ceilalti medici.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

5) Prima injectie contraceptiva pentru barbati ar putea fi disponibila peste trei ani
Barbatii ar putea beneficia in curand de un mijloc contraceptiv cu efecte durabile – care nu are legatura cu prezervativul -, sub forma unei injectii cu un hidrogel polimeric, care ar putea fi disponibila pe piata peste trei ani, informeaza dailymail.co.uk.
Potrivit unei organizatii non-profit, primele teste realizate cu aceasta injectie contraceptiva, Vasalgel, au generat rezultate incurajatoare. Creatorii sai spun ca noul medicament va fi ieftin, reversibil si cu efecte de lunga durata.
Vasalgel a fost creat de Fundatia Parsemus, o organizatie non-profit care dezvolta solutii medicale cu costuri mici.
Reprezentantii acesteia spun ca procedura are acelasi efect cu vasectomia, dar este mai putin invaziva, intrucat nu este nevoie o interventie chirurgicala, iar canalul deferent este blocat cu gel, nu sectionat.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro