1) A fost infiintata Asociatia pentru Studii Reno-Metabolice si Nutritionale
Din cauza faptului ca tara noastra se confrunta cu o crestere a prevalentei tulburarilor cronice de rinichi si cu o tendinta de subdiagnosticare a acestora, a fost infiintata Asociatia pentru Studii Reno-Metabolice si Nutritionale, un tip de organizatie non-guvernamentala care doreste combaterea problemelor metabolice si de nutritie a persoanelor cu boala cronica de rinichi.
“Este o organizatie non-guvernamentala, nepatrimoniala, care vrea sa se ocupe de o problema interdisciplinara. Boala cronica de rinichi inseamna o distrugere lenta, ireversibila a rinichilor care se soldeaza in final cu insuficienta renala si necesita un tratament de substitutie: fie transplant renal, fie hemodializa”, a spus conf. dr. Serafinceanu, sef al Centrului Hemodializa din cadrul Institutului National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice ”Prof. dr. Nicolae Paulescu”, dar si presedintele Asociatiei pentru Studii Reno-Metabolice si Nutritionale.
Scopul principal al asociatiei este acela de a ameliora sanatatea si calitatea vietii pacientilor cu boala cronica de rinichi, cu problemele metabolico-nutritionale, prin optimizarea cantitativa si calitativa a actului medical.
Sursa: PaginaMedicala.ro2) “Super-legume” spatiale, create pentru ameliorarea vederii si a starii generale de sanatate

O noua generatie de “super-legume”, create in spatiu pentru ameliorarea vederii si a starii generale de sanatate a astronautilor, care contin mai multe nutrimente decat plantele obisnuite, ar putea fi comercializate in curand si magazine.
Concepute initial pentru ca astronautii sa isi protejeze vederea in spatiu, aceasta descoperire ar putea conduce la o veritabila “revolutie” a legumelor de pe Terra, informeaza dailymail.co.uk.
Pentru a creste concentratia de nutrimente din legumele cultivate in spatiu, plantele de la bordul Statiei Spatiale Internationale au fost “bombardate” cu fascicule de lumina.
Desi studiul a fost publicat intr-o revista de astronomie, Acta Astronautica, oamenii de stiinta considera ca aceasta descoperire poate fi aplicata si la sol si ar putea sa se dovedeasca foarte utila pentru viitoarele studii din domenii precum alimentatia umana la scara globala si productia alimentara in zonele urbane, ce vizeaza maximizarea productiilor vegetale cultivate in areale restranse.
Sursa:Mediafax.ro3) Un telefon mobil care monitorizeaza glicemia, lansat pe piata

Compania israeliana LabStyle Innovations Corp a lansat pe piata, marti, un telefon mobil cu un dispozitiv special care este capabil sa monitorizeze glicemia, ce a fost creat pentru ca persoanele diabetice sa isi supravegheze mai usor concentratia de zahar din sange.
Denumit “Dario”, dispozitivul se conecteaza direct la telefonul mobil si contine o aplicatie care ofera in timp real date medicale si analizele de sange.
Produsul este lansat mai intai in Noua Zeelanda, Italia, Australia si Marea Britanie. Deocamdata, el va fi disponibil pentru sistemele iOS de la Apple, insa va functiona in curand si pe platforma Android de la Google.
Sursa:Mediafax.ro