1) Agentia Nationala a Medicamentelor recomanda aprobarea Pradaxa
Reprezentantii Comitetului pentru produsele medicamentoase de uz uman (CHMP) al Agentiei Europene a Medicamentelor (EMA) au emis o opinie pozitiva prin care recomanda aprobarea Pradaxa pentru tratamentul trombozei venoase profunde (TVP) si a emboliei pulmonare (EP), precum si pentru preventia recurentei TVP si EP la adulti, anunta Boehringer Ingelheim. La inceputul lunii aprilie, Administratia Alimentelor si Medicamentelor din Statele Unite ale Americii (FDA) a aprobat Pradaxa pentru tratamentul pacientilor cu TVP si EP.
Opinia pozitiva a CHMP se bazeaza pe rezultatele celor patru studii clinice robuste de Faza III, care au inclus aproximativ 10.000 de pacienti si care au demonstrat eficacitatea medicamentului Pradaxa in tratamentul si preventia TVP si EP recurente, comparativ cu un antagonist de vitamina K, warfarina. Rezultatele studiilor au aratat, de asemenea, o reducere de 92% a riscului de recurenta a cheagurilor de sange, comparativ cu placebo. Rezultatele au aratat ca pacientii cu TVP sau EP carora le-a fost administrat Pradaxa au inregistrat rate considerabil mai scazute de hemoragii, demonstrand un profil favorabil de siguranta generala.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

2) Un tip de plastic care “se vindeca” singur, inspirat de capilarele sangvine, creat de cercetatori
Un nou tip de plastic, capabil sa “se vindece” singur, inspirat din sistemul circulator uman, a fost creat de cercetatorii de la Universitatea Illinois din Statele Unite.
Substantele cu rol “vindecator” ajung prin intermediul unor microcapilare la locul in care s-a produs o gaura in structura plasticului si formeaza un gel care acopera orificiul.
Acest polimer acopera automat gauri cu diametre de pana la 3 centimetri – de 100 de ori mai mult decat erau capabile precedentele materiale autoregenerabile.
Inspirat de sistemul circulator uman, noul material contine o retea de capilare care transporta substante chimice in zonele vatamate.
Studiul creat de cercetatorii de la Universitatea Illinois a fost publicat in revista Science.
De multe decenii oamenii de stiinta doreau sa creeze structuri care sa se “vindece” asa cum plantele sau animalele isi vindeca ranile.
Gratie acestei inventii, crapaturile din peretii conductelor de apa sau de pe caroseriile automobilelor vor putea sa se acopere singure. Satelitii ar putea sa isi repare singuri avariile suferite. Dispozitivele electronice din laptopuri si din telefoanele mobile ar putea astfel sa “isi rezolve” in mod spontan problemele tehnice.
Sursa: Mediafax.ro

3) In 2014, s-au realizat 44 de transplanturi de rinichi
Numarul de operatii de transplant a crescut in ultimii ani, numai in 2014 realizandu-se 44 de trasnplanturi de ficat: 41 la Institutul Clinic Fundeni si 3 la Spitalul „Sfanta Maria”, a explicat prof. dr. Irinel Popescu, presedintele Consiliului Stiintific al Agentiei Nationale de Transplant.
In 2013, au fost realizate 122 de transplanturi hepatice, devenind “un an de exceptie pentru transplant”. „Anul 2013 a fost un an de exceptie pentru transplant. A fost un salt mai curand decat o evolutie progresiva. Au fost realizate 122 de transplanturi hepatice, in 2013, fata de 75, in anul 2012. 2014 inseamna in primul rand mentinerea aceluiasi numar de operatii. Cumva pana la sfarsitul anului numarul va fi similar celui de anul trecut sau usor mai crescut. Mi-as dori sa putem introduce si alte tipuri de transplant, inca nu s-a facut transplant pulmonar sau de intestin subtire. Sper ca in viitor si acestea sa fie posibile. Necesitatile Romaniei sunt mai mari decat aceste 122 de transplanturi pe care le-am facut”, a afirmat profesorul doctor.
Sursa: PaginaMedicala.ro