1) Sistemul de urgenta romanesc ar putea fi copiat de Palestina
Ambasadorul Statului Palestina in Romania, Ahmad Aqel, a declarat ca tara sa incearca sa copieze succesul sistemului de urgenta din Romania, scrie Agerpres.
In cadrul unui discurs sustinut la receptia de ramas bun, Ahmad Aqel a afirmat ca a avut o cooperare buna cu institutiile romanesti, dand ca exemplu cooperarea in zona sistemului de urgenta.
“Avem un exemplu de cooperare. Incercam sa copiem succesul sistemului de urgenta din Romania. Pentru aceasta am instruit doctori de-ai nostri care au venit aici pentru sase luni. Acum avem 30 de ingineri in aviatie civila, sunt aici la Academie, in Romania. (…) Continuand cooperarea am putea copia sistemul de urgenta din Romania”, a spus diplomatul palestinian.
Prezent la eveniment, secretarul de stat, in Ministerul de Interne, Raed Arafat a aratat, la randul sau, ca in domeniul in care activeaza a avut o cooperare fructuoasa cu Ambasada Palestinei, prin pregatirea de cadre medicale din Palestina – doctori, asistente – dar si pompieri in institutiile romanesti de invatamant.
Pentru continuarea articolului click aici 
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Crucea Rosie organizeaza a doua editie a evenimentului “Noapte alba pentru Zile Negre”
Crucea Rosie Romana organizeaza sambata, 13 septembrie, in Parcul Lumea Copiilor din Bucuresti cea de-a doua editie a evenimentului “Noapte alba pentru Zile Negre” – o simulare de tabara de dezastre avand ca obiectiv constientizarea populatiei cu privire la importanta interventiei in caz de dezastre, scrie Agerpres.
“«Tabara de dezastre – Noapte alba pentru zile negre» face parte din Programul de Prevenire si Interventie in caz de dezastre ce isi propune sa realizeze o simulare a unei situatii reale de calamitate. Crucea Rosie invita toti doritorii sa experimenteze sentimentele pe care le traiesc persoanele aflate in situatii de dezastre. Ceea ce percepem noi ca fiind frumos sau placut intr-o zi obisnuita – o seara petrecuta sub cerul instelat sau un foc de tabara – este un cosmar pentru o persoana afectata de un dezastru sau calamitate naturala. «Tabara de dezastre» va invita sa experimentati o altfel de realitate: cea a persoanelor sinistrate. Participantii au ocazia de a empatiza cu acestea si de a petrece o noapte sub cerul liber, asemenea victimelor dezastrelor naturale”, se arata intr-un comunicat de presa al Crucii Rosii.
Cei prezenti vor putea lua cina intr-un cort de campanie, vor putea participa la ateliere si proiectii de filme si vor putea dormi in corturile dedicate acestui tip de actiuni ale Crucii Rosii.
Pentru continuarea articolului click aici 
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Persoanele cu grupa sangvina AB ar putea suferi de probleme de memorie la batranete
Persoanele cu grupa de sange AB ar putea prezenta un risc mai crescut de a suferi de probleme cognitive la batranete, sugereaza un studiu al cercetatorilor americani.
Aproximativ 4% din populatia lumii are grupa de sange AB, iar un studiu al cercetatorilor americani sugereaza ca ar putea exista o legatura intre aceasta grupa sangvina rara si instalarea, in a doua parte a vietii, a tulburarilor cognitive, comparativ cu celelalte grupe de sange, potrivitbbc.co.uk.
Studiul a fost publicat in revista Neurology si pleaca de la alte cercetari anterioare, care au aratat o legatura intre grupa sangvina si riscul de maladii cardiace.
O echipa condusa de profesorul Mary Cushman, de la Colegiul de medicina de la Universitatea din Vermont, Burlington, a analizat informatii despre aproximativ 30.000 de persoane cu varsta de peste 45 de ani, din Statele Unite. Expertii au identificat 495 de persoane in cazul carora au aparut probleme in gandire si pierderi de memorie – tulburari cognitive – in timpul celor trei ani cat a durat studiul.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro