1) Studiu: Un compus regasit in oregano poate elimina infectiile gastrointestinale de origine virala
Carvacrolul, un compus regasit in oregano, o planta aromatica mediteraneana utilizata pentru condimentarea diferitelor alimente, este eficient pentru combaterea norovirusului, care constituie una dintre cele mai comune cauze pentru infectii gastrointestinale insotite de greata si varsaturi.
Potrivit dailymail.co.uk, aceasta substanta chimica regasita in oregano, dar si in cimbru, dezarmeaza virusul de invelisul sau protector, o proteina externa rezistenta, facandu-l astfel mai vulnerabil si mai usor de distrus.
“Carvacrolul ar putea fi utilizat ca dezinfectant al alimentelor si, posibil, ca dezinfectant al suprafetelor, mai ales in combinatie cu alti agenti antimicrobieni”, a declarat Kelly Bright, coordonatoarea studiului, efectuat de cercetatorii americani de la Universitatea Arizona.
Norovirusul cauzeaza toxinfectii alimentare si constituie o problema mai ales in sanatorii, spitale, vase de croaziera si scoli.
Sursa: Mediafax.ro


2) Pana: Medicul de familie va prescrie investigatiile necesare in functie de riscograma

Secretarul de stat Adrian Pana a explicat in ce consta consultatia de preventive si ce rol indeplineste medicul de familie in acest caz, in cadrul noului pachet de baza. Astfel, se va stabili riscograma fiecarui pacient, iar in urma realizarii acesteia, medicul de familie este cel care decide ce investigatii vor face cetatenii.
Intr-un comunicat, de pe site-ul Ministrului Sanatatii, Adrian Pana a raspuns jurnalistilorla intrebarile legate de investigatiile acoperite de la buget: „Atat pentru persoanele sanatoase evaluate pentru stabilirea riscului individual cat si pentru persoanele depistate cu risc crescut evaluarea clinica si investigatiile se vor face conform recomandarilor de buna practica bazate pe dovezi si enuntate in ghiduri si protocoale de practica pe care le vom adopta prin consens cu comisiile de specialitate relevante. Analizele de screening asigurate sunt cele stabilite in riscograma”.
De asemenea, riscograma se stabileste in functie de grupa de varsta si gen, avand o serie de intrebari tinta standard pentru mai multe grupe de varsta.
Sursa: PaginaMedicala.ro


3) Sistemul de certificare a alimentelor fara aditivi cu potential periculos s-a lansat in Romania

Etichetarea produselor alimentare reprezinta inca o necunoscuta in randul populatiei din tara noastra. Acest fapt este evidentiat de un studiu efectuat in luna ianuarie 2014 de CEFF (Certified E-frendly Food), care a aratat ca 80% dintre romani citesc cu atentie etichetele produselor alimentare si continutul de E-uri. Insa pentru 9 din 10 participanti la studiu etichetele sunt greu de inteles.
„Populatia din Romania nu este inca educata din punct de vedere nutritional. Traim un moment istoric pentru nutritia din Romania in conditiile in care o institutie acreditata la nivel european vine sa contribuie la educatia nutritionala. Din pacate in Romania nu se respecta intocmai etichetarea produselor alimentare. Cu cat alimentele sunt procesate mai mult cu atat aportul de E-uri este mai mare. Lansarea sistemului este un prim pas impotriva E-urilor care nu ne convin”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane.
Sursa: Sanatateatv.ro