1) Reconstructia faciala: Rezultate incomparabile, gratie imprimantelor 3D
Viata unui pacient din Tara Galilor, desfigurat in urma unui accident de motocicleta, s-a schimbat complet gratie tehnicilor de reconstructie faciala cu ajutorul imprimantelor 3D, o tehnologie noua care ofera “rezultate incomparabile”, potrivit chirurgilor esteticieni britanici, citati de AFP.
Victima a unui grav accident de motocicleta petrecut in 2012, Stephen Power a suferit fracturi la nivelul ambilor pometi, la nivelul maxilarului superior, al nasului si al craniului si a petrecut patru luni in spital. Desfigurat, el obisnuia, dupa externare, sa poarte sepci si ochelari de soare pentru a-si ascunde chipul.
In prezent, el spera, asa cum a declarat pentru BBC, miercuri, ca nu va mai avea nevoie sa se ascunda, dupa o operatie pe care a relatat-o in amanunt la Muzeul stiintelor din Londra, cu ocazia expozitiei “3D Printing: The Future”.
Sursa: Mediafax.ro2) Studiu: “Gena grasimii”, descoperita recent de cercetatori

“Gena grasimii”, identificata recent de o echipa de cercetatori din Canada si Statele Unite ale Americii, ar putea duce la crearea unui tratament impotriva obezitatii.
Gena respectiva, care codifica proteina IRX3, controleaza metabolismul si consumul de energie, iar cercetatorii au descoperit ca soarecii care au un deficit de 30% din aceasta proteina sunt de obicei mai slabi decat ceilalti, informeaza dailymail.co.uk.
Cercetatorii au descoperit ca soarecii care aveau un deficit din aceasta proteina cantareau mai putin in ciuda faptului ca mancau la fel si faceau la fel de multa miscare ca ceilalti soareci de laborator.
Cand au primit o dieta bogata in grasimi, soarecii cu deficit de IRX3 si-au pastrat greutatea si nivelul normal de grasimi, spre deosebire de ceilalti soareci, care aproape si-au dublat greutatea.
Sursa: Mediafax.ro3) Pacientii, gata de proteste din cauza retragerii noii liste de compensate

Asociatia Alianta Pacientilor Cronici din Romania (APCR) a trimis o scrisoare deschisa premierului Victor Ponta prin care cere intrarea in vigoare de la 1 aprilie a noii liste de medicamente gratuite si compensate, atentionand ca in sens contrar vor demara proteste radicale in tara, dar si in fata Parlamentului European, in luna mai, scrie Agerpres.
“Vom avea o interpelare in Parlamentul European, iar daca lista de medicamente compensate si gratuite nu va intra in vigoare de la 1 aprilie nu ne vom opri doar aici. In Parlamentul European vom merge cu siguranta, este, nu este implementata lista, iar urmatoarele actiuni vor fi proteste in fata Guvernului Romaniei. Noi spunem ca Guvernul Romaniei este responsabil de tot ceea ce se intampla pentru ca tot Guvernul Ponta I, II, III, V, VII cat este nu ne intereseaza, am avut mare incredere in constructia politica care a fost pana acum la conducere USL. Dezamagirea este la fel de mare, asa direct proportionala cu sperantele pe care ni le-am pus, dezamagirea este foarte mare, de aceea noi ne-am hotarat ca in luna mai sa tragem un semnal de alarma inaintea europarlamentarelor, sa facem un miting puternic in fata Guvernului si in fata Parlamentului European”, a declarat joi la Palatul Parlamentului presedintele APCR, Cezar Irimia.
Sursa: PaginaMedicala.ro