1) Noi reglementari privind sponsorizarea profesionistilor din Sanatate de catre industria farma
Conform ordonantei de urgenta 2/2014 aprobata de Guvern si aparuta in Monitorul Oficial, a fost reglementata partea de sponsorizare a medicilor de catre industria farmaceutica. Astfel, producatorii si distribuitorii farma sunt obligati sa declare MS si Agentiei Nationale a Medicamentului activitatile de sponsorizare pentru cei din sistemul medical.
Articolul 127 al OUG 2/2014 spune ca „Producatorii, detinatorii de autorizatii de punere pe piata sau reprezentantii acestora in Romania si distribuitorii angro si en detail de medicamente, dispozitive medicale si materiale sanitare au obligatia sa declare Ministerului Sanatatii si Agentiei Nationale a Medicamentului toate activitatile de sponsorizare, precum si orice alte cheltuieli suportate pentru medici, asistenti medicali, organizatii profesionale, organizatii de pacienti si orice alt tip de organizatii care au activitati in domeniul sanatatii”.
De asemenea, aceasta obligatie le revine si beneficiarilor activitatilor de sponsorizare, medici, asistenti medicali organizatii profesionale, organizatii de pacienti si orice alt tip de organizatii care au activitati in domeniul sanatatii.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

2) Nicolaescu: Unele spitale publice vor fi administrate de universitatile de medicina
Universitatile de medicina si farmacie si facultatile de medicina acreditate vor putea administra unitati sanitare cu paturi, potrivit Ordonantei de Urgenta 2/2014 publicata in Monitorul Oficial si prezentata de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
”Ca urmare a discutiilor cu rectorii si Colegiul Medicilor din Romania ca este bine ca o serie de spitale clinice sa fie in administrarea a universitatilor si facultatilor pentru a intari si mai mult pregatirea atat a medicilor, cat si a rezidentilor in meserie intr-un mod cat mai performant”, a spus ministrul.
Potrivit acestuia, zece spitale publice ar putea sa treaca de la Minister, la universitatile de medicina si farmacie si facultatile de medicina si farmacie acreditate.
Nicolaescu a precizat ca UMF Iasi a solicitat preluarea a doua spitale din judet, si anume Spitalul Judetean de Urgenta si Spitalul CFR, pe cand in Bucuresti, au existat discutii pentru preluarea de catre UMF “Carol Davila” a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Organizatia Mondiala a Sanatatii va verifica linia de productie de la Institutul Cantacuzino
Intre 24-28 februarie, o echipa a Organizatiei Mondiale a Sanatatii va veni la Institutul Cantacuzino pentru a acorda asistenta de specialitate, pentru a verifica institutul din punct de vedere medical si tehnic, pentru a se stabili factorii negativi care au influentat calitatea vaccinului antigripal produs si pentru a stabili masurile necesare situatiei date, a spus ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, intr-o conferinta de presa.
Ministrul a precizat ca institutia pe care o conduce a facut tot ceea ce a fost posibil din punct de vedere politic, legal, economic si moral pentru ca activitatea de la Institutul Cantacuzino sa fie reluata si sa se repuna pe piata brandul Cantacuzino.
“Institutul a fost pentru mine de la inceput un obiectiv foarte important si care era de fapt un obiectiv de management. Cred in continuare ca nu trebuie utilizat in batalia politica indiferent ce interese politice sunt pe piata si sunt. Cred ca autoritatile si toti cei care sunt implicati intr-un fel sau altul trebuie sa le faca tot ce le sta in putinta ca Inistitutul Cantacuzino sa isi recapete reputatia si sa produca vaccinul antigripal si dupa ce termina cu aceasta etapa sa reproduca toate celelalte produse care au facut acest institut celebru nu numai in Romania, ci si in lume”, a spus ministrul.
Sursa: PaginaMedicala.ro