1) Medicina somnului ar trebui sa devina o specialitate recunoscuta in Europa
Pe 14 martie are loc “Ziua Mondiala a Somnului” la nivel global, cu scopul de a aducerea in atentia publicului problemele legate de somn, in conditiile in care o treime din viata dormim. Potrivit Societatii Europene de Studiu a Somnului (ESRS), medicina somnului ar trebui sa devina o specializare recunoscuta in toate tarile europene.
Celebrarea Zilei Mondiale a Somnului atrage atentia asupra ecoului tulburarilor de somn in viata fiecarui individ, a necesitatii recunoasterii acestei specialitati si in Romania si a corectiei legislatiei privitoare la controalele somnografice la grupe de risc importante – soferi, controlori de trafic, supraveghetori de trafic, mecanici de locomotiva.
“Insomnia si/sau hipersomnia sunt semnalate la 75% din persoanele cu boli depresive si sunt asociate cu cresterea de 10 ori a riscului de dezvoltare a bolilor depresive si tulburarilor bipolare”, a declarat prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, Fondatorul Sectiunii de Somnologie.
Sursa: PaginaMedicala.ro2) Premiera medicala: Operatie pe inima fara deschiderea cutiei toracice

Chirurgii francezi au pus la punct o metoda inedita de inlocuire completa a unei valve cardiace fara deschiderea toracelui pacientului, procedeu care permite, intre altele, o mai buna recuperare post-operatorie, scrie Agerpres.
Este o premiera mondiala, care deschide calea unor interventii mai rapide si mai pu?in invazive. Medici de la Spitalul de Urgenta din Saint-Etienne au realizat inlocuirea totala a unei valve aortice fara sa deschida cutia toracica a pacientului. Valva aortica (numita si valva cardiaca) este o parte a inimii care permite sangelui sa circule bine in cord. Pentru a fi inlocuita, era necesar pana acum ca pacientului sa i se deschida cativa centimetri cutia toracica si sa i se taie sternul pentru efectuarea operatiei la vedere.
Noua operatie a fost efectuata prin endoscopie (explorarea vizuala a unei cavitati prin intermediul unui tub optic dotat cu un sistem de iluminare numit endoscop), iar “pe toracele pacientului au fost efectuate mici incizii de cativa milimetri pentru a permite patrunderea instrumentelor chirurgicale, a noii valve si a fibrelor optice pentru ghidarea actiunii chirurgului”, a spus dr. Marco Vola, cardiochirurg la spitalul mentionat, care a pus la punct aceasta tehnica.
Sursa: PaginaMedicala.ro3) Institutul Paulescu: 21 de ani de la infiintarea Sectiei de Nefrologie si Dializa

Institutul National “Prof. Dr. N. Paulescu” aniverseaza, printr-o serie de conferinte, implinirea a 20 de ani de la infiintarea Sectiei de Nefrologie si Dializa, din martie 1994.
Conf. dr. Serafinceanu, seful centrului de Hemodializa a Institutului Paulescu, a declarat ca lucreaza in departament cinci medici primari, cu dubla specializare – nefrologi si diabetologi. El a mentionat ca in cei 20 de cand a fost deschisa sectia din cadrul Institutului “N. Paulescu”, peste 3.000 de pacienti cu diabet zaharat au fost initiati pe hemodializa si pe dializa peritoneala.
“In acest moment, in sectia de dializa si nefrologie a Institutului Paulescu lucreaza cinci medici primari cu dubla specialitate de nefrologie si diabetologie. Suntem din acest punct de vedere, in mod sigur, unici in tara si cred ca mai sunt unul, doua centre in Europa unde se face acelasi lucru. Nu e usor, e chiar foarte greu. Pacientii nostri sunt pacienti dificili, sunt pacienti, (…) saraci, batrani, bolnavi si singuri. Sunt dezinserati majoritatea din punct de vedere social, din punct de vedere familial, iar noi incercam sa le asiguram o calitate a vietii cat de cat compatibila cu conditia umana”, a spus conf. dr. Serafinceanu.
Sursa: PaginaMedicala.ro4) Studiu: Peste 100 de milioane de vizite medicale virtuale, prevazute pentru 2014

Medicii din lumea intreaga vor realiza in acest an peste 100 de milioane de consultatii pe internet – o crestere cu 400% in raport cu anul 2012 -, au anuntat autorii unui studiu publicat joi in Panama.
“In 2014, prevedem ca vor avea loc 100 de milioane de consultatii medicale virtuale in lumea intreaga, fapt ce reprezinta o crestere cu 400% fata de anul 2012″, a spus Francisco Martin, administratorul cabinetului de cercetari si studii de piata Deloitte, autorul studiului.
Dupa parerea lui Francisco Martin, aceasta crestere este o consecinta a “necesitatilor de reducere a costurilor sanitare din numeroase tari industrializate si a unui mai bun acces de care beneficiaza majoritatea populatiei la noile suporturi si tehnologii”.
In 2014, vanzarile mondiale de telefoane inteligente, tablete, computere personale, televizoare si console video vor depasi 750 miliarde de dolari, reprezentand o crestere cu 50 miliarde de dolari fata de anul 2013 si o cifra de afaceri aproape dubla fata de 2007, potrivit aceluiasi studiu.
Sursa: Mediafax.ro5) Studiu: “Hormonul fericirii” ar putea trata anorexia

Oxitocina, un hormon secretat in timpul travaliului si al actului sexual, ar putea fi folosit pentru tratarea anorexiei mintale, au descoperit cercetatorii britanici si coreeni.
Oxitocina este un hormon secretat in mod natural in timpul manifestarilor de afectiune, cum ar fi relatiile sexuale si alaptarea, dar si in timpul travaliului, cand organismul elibereaza oxitocina pentru atenuarea durerilor, conform bbc.co.uk.
Oxitocina, cunoscuta sub denumirea de “hormonul fericirii”, a fost recomandata ca tratament pentru o serie de tulburari psihiatrice si se crede ca reduce anxietatea sociala a persoanelor cu autism.
Anorexia mintala este o tulburare alimentara pe fond psihic, care se manifesta prin repulsie fata de alimente, insotita de pierderea totala a poftei de mancare, si afecteaza mai ales adolescentele cu probleme de greutate reale sau imaginare, ce doresc sa aiba o silueta asemanatoare cu aceea a top-modelelor.
Sursa: Mediafax.ro