1) MS, in discutii pe tema legiferarii activitatii farmaciei de spital
Reprezentantii Asociatia Nationala a Farmacistilor de Spital (ANFSR) s-au intalnit cu secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Francisk Iulian Chiriac, pe tema legiferarii activitatii farmaciei de spital. S-a decis sa se formeze un grup de lucru al farmacistilor de spital in dialogul cu autoritatile.
In urma intalnirii, ANFSR a inaintat un memoriu ministrului Sanatatii, prin care isi arata nemultumirile referitoare la problemele legislative:
• In Legea 95/2006 farmacia de spital nu este reglementata. Articolele care ii erau atribuite au fost abrogate;
• Ordinul MS nr.962/2009 reglementeaza partial acest sector;
• Nu este reglementata, la nivel de spital, situatia studiilor clinice, in sensul ca in 90% din cazuri medicamentele aferente nu sunt pastrate in farmacie;
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

2) MS: Reexaminarea legii privind reforma in Sanatate ar putea duce la disfunctionalitati
Reexaminarea a Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 2/ 2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/ 2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative poate duce la disfunctionalitati in derularea programelor nationale de sanatate, conform unui comunicat al MS.
“In aceasta situatie se afla programul de imunizare, cel de transplant, programul de depistare precoce a cancerului de col uterin, programul mama si copil, precum si programul de combatere a tuberculozei.Conform OUG nr 2/ 2014, aceste programe care pana in prezent erau derulate si monitorizate de catre Ministerul Sanatatii vor fi preluate incepand cu 1 august 2014 de catre Casa Nationala de Sanatate care nu are structura administrativa si nici timpul necesar pentru a pune la punct mecanismul de derulare’, sustine ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, potrivit comunicatului.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) MS a rezolvat intarzierea burselor rezidentilor de la Mures
Aproximativ 600 de rezidenti din Mures si-au primit bursele cu o intarziere de doua saptamani, anunta Miniterului Sanatatii.
Problema ar fi provenit de la raportarile directorul economic al Spitalului Clinic Judetean Mures, Ionela Ciotlaus.
Conform Miniterului Sanatatii, „situatia de la Spitalul Judeatean Mures a fost una singulara si speciala”, precizandu-se ca „bursele pentru rezidenti vor fi platite” incepand din data de 14 iulie.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) Prototipul unui pancreas bioartificial ar putea schimba vietile pacientilor diabetici
Pancreasul bioartificial, creat de cercetatorii francezi din Strasbourg, cu ajutorul caruia pacientii nu vormai fi nevoiti sa isi injecteze insulina, va face obiectul primelor teste pe oameni la inceputul anului 2016.
Dispozitivul este un disc foarte subtire din polimeri, putin mai mare decat un CD. Implantat in abdomen, pancreasul bioartificial ar putea schimba vietile a milioane de persoane diabetice insulino-dependente.
Acest proiect, a carui aplicare pe scara larga nu este prevazuta inainte de anul 2020, “genereaza multe sperante si asteptari” in randul a peste 25 milioane de persoane care sufera de diabet de tipul 1 pe plan mondial, a declarat Séverine Sigrist, coordonatoarea acestui proiect dezvoltat de compania franceza Defymed.
Ideea unui pancreas bioartificial s-a nascut in urma grefelor de celule pancreatice, realizate pentru a sprijini functionarea pancreasului deficitar al pacientilor, pentru a permite organismului sa produca din nou insulina si sa regularizeze astfel concentratia de zahar din sange.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro