1) Romania, a treia tara din lume care a implementat dosarul electronic
Romania este a treia tara din lume dupa Lituania si Singapore in care functioneaza dosarul electronic al pacientului, a declarat dr. Marius Octavian Filip, expert onorific al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, responsabil cu dosarul electronic al pacientului, care a participat la Poiana Brasov la a 15-a conferinta nationala de medicina de urgenta, conform Agerpres.
“Suntem a treia tara din lume dupa Lituania si Singapore care a realizat la nivel national un astfel de sistem si, alaturi de reteta electronica si de cardul pacientului pe care fiecare cetatean il va primi in curand, putem spune ca am incheiat trilogia componentelor de IT medical care vor creste calitatea serviciilor medicale. Dosarul electronic al pacientului, prin informatiile pe care le aduce, care sunt proprietatea exclusiva a pacientului, asta fiind axioma zero a sistemului vor putea fi accesate de orice medic cu acordul explicit al pacientului. Insa, exista o sectiune de urgenta, sumarul de urgenta care este dedicat special medicilor de urgenta unde acordul pacientului nu este necesar. Colegii din SUA prezenti la conferinta s-au aratat foarte interesati de a participa la prezentarea pe care am facut-o in cadrul acestui eveniment.Ce aducem noi totalmente novator in acest domeniu este faptul ca dosarul electronic al pacientului poate fi accesat de oriunde din lume. Daca cineva merge la tratament in Ungaria, Israel sau Turcia, si nu am ales intamplator aceste tari, acolo pacientul deschide cu elementul de securitate dosarul propriu, sistemul automat traduce in limba aleasa de pacient, a intors monitorul spre medic si acesta are la indemana toate informatiile pacientului. O oportunitate mai mare ca aceasta nu exista la ora actuala”, a explicat dr. Marius Octavian Filip.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Institutul Marius Nasta are in vedere crearea unui Centru de cercetare pentru diagnosticarea si managementul cancerului pulmonar
Institutul National de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” are in vedere crearea unuiCentru integrat de cercetare pentru diagnosticarea precoce si managementul cancerului pulmonar, in urma derularii unui proiect finantat din fonduri europene.
Prin crearea Centrului integrat se urmareste dezvoltarea contributiei la cercetarea stiintifica in domeniu, la nivel national si international, precum si oferirea de servicii de sanatate performante, cu impact asupra cresterii ratei de supravietuire la aceasta grupa de pacienti.
Valoarea totala a proiectului „Centru integrat de diagnostic precoce si management al cancerului bronho-pulmonar” este de peste 7 milioane lei. Lansarea proiectului a avut loc in data de 14 august 2014. Acesta se va desfasura pe o perioada de 12 luni.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatatateatv.ro

3) MS va suplimenta fondurile pentru serviciile de ambulanta
Ministerul Sanatatii va aloca fonduri suplimentare pentru serviciile de ambulanta la rectificarea bugetara din aceasta toamna.
„Sumele vor fi distribuite pentru investitii in infrastructura, reparatii parc auto, dar si pentru deblocarea de posturi si pentru promovarea pesonalului deja existent pe posturi”, a declarat Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, care a participat astazi la lucrarile stiintifice ale celei de-a XV-a editie a Conferintei Nationale de Medicina de Urgenta.
De asemenea, ministrul Sanatatii a mai spus ca are incredere in serviciile de ambulanta si colaboreaza foarte bine cu sistemul integrat al acestora.
„Cunosc serviciile de ambulanta atat ca pacient, cat si ca profesionist in sistem. Respect aceasta specialitate si cred ca avem la ora aceasta cel mai performant serviciu din domeniu”, a declarat Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

4) Ministerul Sanatatii va deconta analize esentiale in diagnosticarea copiilor si adultilor cu cancer
Ministerul Sanatatii impreuna cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate se angajeaza ca incepand cu ianuarie 2015 sa finanteze analizele necesare diagnosticarii in profunzime si monitorizarii bolnavilor cu cancer limfatic.
Decizia Ministerului Sanatatii de a finanta aceste analize este rezultatul memoriului depus in iunie 2014 de Asociatia Daruieste Viata in care a semnalat existenta unei fisuri majore intre momentul diagnosticarii primare cu o forma de cancer limfatic si momentul stabilirii tratamentului adaptat tipului de cancer. Analizele necesare diagnosticarii corecte si in profunzime a leucemiilor si a altor tipuri de cancer limfatic, precum si cele necesare monitorizarii pe parcursul tratamentului, nu sunt incluse in programele nationale sau pe lista analizelor decontate deCNAS.
“Dupa mai multe discutii si doua intalniri cu Ministrul Sanatatii, dl Nicolae Banicioiu, am reusit sa ajungem la un acord, pentru a rezolva situatia bolnavilor de leucemie. Avem convingerea ca daca se va respecta Protocolul incheiat, se va putea asigura un circuit complet si coerent de diagnosticare si tratament al bolilor oncologice.”
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

5) O noua specie umana va aparea pana in 2050. Cum vor trai si cat de evoluati vor fi oamenii viitorului
O noua specie umana va aparea pana in 2050 ca rezultat al noilor tehnologii, comportamentului si selectiei naturale, potrivit unui cercetator britanic, care sustine ca omul trece printr-un proces major de tranzitie evolutionara, in urma caruia va trai mai mult.
Cercetatorul britanic Cadell Last, de la Global Brain Institute, sustine ca omul trece printr-o “tranzitie evolutionara” majora, care, in mai putin de patru decenii, va face ca fiinta umana sa traiasca mai mult, sa aiba copii la varste mai inaintate si sa se bazeze pe inteligenta artificiala pentru a executa sarcini marunte, potrivit dailymail.co.uk.
Schimbarea evolutiva este atat de semnificativa, sustine Last, incat poate fi comparata cu evolutia de la maimute la primate si apoi la om. “Deceniul al optulea sau al zecelea de viata al viitorului om va fi foarte diferit de cel al bunicilor nostri”, a spus Last, care crede ca oamenii vor ajunge sa petreaca mult mai mult timp traind in realitati virtuale.
Unii evolutionisti sustin ca oamenii vor ajunge sa traiasca, in mod obisnuit, pana la 120 si chiar 150 de ani, pana in 2050.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

6) Greturile matinale severe din timpul sarcinii si moduri de ameliorare a afectiunii
Ducesa Catherine este din nou insarcinata, iar forma severa de greturi matinale de care sufera atrage din nou atentia, fapt pentru care expertii avertizeaza ca, desi nu este o afectiune frecventa, tulburarea poate afecta orice viitoare mama si ofera o serie de sfaturi pentru ameliorarea simptomelor.
Forma severa a greturilor matinale in timpul sarcinii sau hyperemesis gravidarum, boala de care sufera ducesa de Cambridge, sotia printului William, mostenitorul tronului Marii Britanii, afecteaza circa 1,5% dintre gravide, manifestandu-se undeva incepand cu saptamana a patra pana la a zecea de sarcina, potrivit femalefirst.co.uk.
Boala este caracterizata de scadere in greutate, stari de voma greu de controlat, tulburari de ordin electrolitic si de cele mai multe ori impune spitalizarea.
Greata si starile de voma sunt un simptom obisnuit al sarcinii, dar rareori ajung sa fie atat de grave incat sa se instaleze hyperemesis gravidarum. Dar si in formele lor usoare, greata si starile voma pot avea un efect negativ asupra alimentatiei viitoarei mame in timpul sarcinii, afectand astfel si fatul, daca gravida nu reuseste sa se hraneasca corespunzator.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

7) OMS: Epidemia de Ebola s-a soldat cu peste 2.400 de morti, din 4.784 cazuri
Epidemia de Ebola din Africa de Vest s-a soldat cu moartea a peste 2.400 de persoane din 4.784 cazuri, potrivit bilantului anuntat vineri de directorul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Margaret Chan.
“La 12 septembrie, exista 4.784 cazuri si peste 2.400 de morti”, a declarat Chan, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul OMS de la Geneva. Ea nu a precizat insa daca cifrele includ si Nigeria sau este un bilant privind cele trei tari cel mai afectate – Guineea, Liberia si Sierra Leone.
Precedentul bilant publicat marti de OMS anunta 2.300 de morti din 4.239 cazuri inregistrate in tarile din Africa de Vest.
In trei dintre cele mai afectate tari, numarul cazurilor creste mai rapid decat capacitatea de a le administra”, a avertizat Margaret Chan, care a facut apel la o mobilizare mai importanta din partea comunitatii internationale.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

8) O vizita la oftalmolog si acupunctura, solutii pentru migrene
Migrena este considerata una dintre afectiunile cele mai importante care afecteaza pe termen lung calitatea vietii celor care sufera de aceasta boala, dar expertii spun ca o vizita la oftalmolog sau cateva sedinte de acupunctura pot da rezultate uimitoare in multe dintre cazuri.
Potrivit femalefirst.co.uk, care citeaza statisticile National Institute for Health and Clinical Excellence din Marea Britanie, una din 50 de persoane prezinta dureri de cap ca rezultat al abuzului de analgezice, un efect secundar nedorit mai ales in situatia in care medicamentele sunt luate pentru a combate o durere de cap deja prezenta.
Printre sfaturile expertilor, pentru combaterea migrenelor, se numara si acupunctura. Metoda nu este un tratament cu efect instant, fiind nevoie de mai multe sedinte pentru a observa o ameliorare a starii de sanatate.
“Efectele sunt cumulative, astfel ca o serie de sedinte «de proba» consta intr-un tratament o data pe saptamana, timp de sase saptamani la rand. Daca exista o ameliorare, mai multe sedinte pot fi facute la diferite intervale de timp. De obicei, sunt recomandate zece sedinte, iar pentru unii pacienti aceste sesiuni suplimentare pot fi extinse progresiv, pe o durata de cateva luni”, explica medicul Martin Jones, specialist in acupunctura la Sevenoaks Medical Centre din Londra.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

9) Studiu: Creierul uman este capabil sa clasifice cuvinte in timpul somnului
Creierul este activ in timpul somnului, spun cercetatorii, care au descoperit ca oamenii sunt capabili sa clasifice cuvinte in timp ce dorm.
Cercetatori din Cambridge si Paris au supus mai multi voluntari unui test lingvistic si au constatat ca acestia au continuat sa raspunda corect si in timp ce dormeau. Creierul uman este capabil sa execute sarcini si in timpul somnului, mai ales daca sarcina este automata, arata studiul, potrivit bbc.co.uk.
Cercetarile ulterioare se vor concentra pe modalitatile de a profita de timpul petrecut dormind.
Studiul a fost publicat in revista Current Biology, iar scopul sau a fost de a cerceta comportamentul creierului in starea de veghe si in timpul somnului.
Folosind electroencefalograme, expertii au inregistrat activitatea cerebrala a participantilor la studiu in timp ce acestia erau rugati sa clasifice un cuvant rostit drept definind un animal sau un obiect, prin apasarea unui buton. Butonul din mana dreapta era pentru animale, cel din stanga pentru obiecte.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro