1) In Bucuresti, ciclismul ar putea salva 130 de vieti si crea 2.200 de locuri de munca
132 de vieti ar fi salvate anual si peste 2.200 de locuri de munca ar putea fi create daca in Bucuresti s-ar efectua la fel de multe calatorii pe bicicleta ca in Copenhaga, potrivit unui raport comun al Comisiei Economice a ONU pentru Europa (UNECE) si Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) Europa. In acest moment, doar 1% din calatorii se realizeaza pe bicicleta si exista doar 88 de locuri de munca asociate cu ciclismul.
Raportul a fost lansat cu ocazia Intalnirii la nivel inalt asupra transportului, sanatatii si mediului, care se desfasoara in perioada 14-16 aprilie la Paris. In total, peste 76.600 de locuri de munca in sectorul transportului ecologic si sanatos ar putea fi asigurate in fiecare an si 10.000 de vieti ar fi salvate daca principalele orase europene ar atinge procentul de folosire a bicicletei din Copenhaga.
Sursa: Sanatateatv.ro

2) Consumul redus de sare a scazut cu 40% decesele cardiovasculare in Anglia
Reducerea cu 15% a consumului de sare din ultimul deceniu in Anglia a avut probabil un rol major in scaderea cu 40% a numarului de decese prin boala cardiaca si accident vascular cerebral in aceeasi perioada, potrivit unui studiu publicat astazi online in revista stiintifica BMJ Open.
Autorii au analizat datele a peste 31.500 de persoane cuprinse intr-un studiu national de sanatate din anii 2003 (cand au fost introduse primele masuri de reducere a consumului de sare in Marea Britanie), 2006, 2008 si 2011. Consumul mediu de sare al populatiei a fost calculat din urina colectata pe o perioada de 24 de ore de la 3.000 de persoane care au facut parte dintr-un studiu national de dieta si nutritie intre 2003 si 2011.
Sursa: Sanatateatv.ro

3) Metoda revolutionara in tratarea cancerului de prostata: chirugie si un cocteil de medicamente
Extirparea pe cale chirurgicala a prostatei, urmata de administrarea unui cocteil de medicamente, ar putea revolutiona tehnicile de tratare a pacientilor diagnosticati cu cancer avansat al acestei glande.
Pacientii care fac aceasta operatie si urmeaza un tratament medicamentos beneficiaza de o dublare a sanselor de supravietuire la 14 ani dupa diagnosticare, in comparatie cu pacientii care opteaza doar pentru tratamentul cu medicamente, afirma autorii acestui studiu, realizat de cercetatori din Marea Britanie si Suedia, informeaza dailymail.co.uk.
Daca rezultatele studiului vor fi confirmate de o serie de teste viitoare, atunci tratarea cancerului de prostata in stare avansata ar putea fi “revolutionata”, spun autorii studiului.
Sursa: Mediafax.ro

4) Declinul cognitiv incepe dupa varsta de 24 de ani
Activitatea creierului uman incepe sa incetineasca si declinul cerebral se instaleaza dupa implinirea varstei de 24 de ani, potrivit unui studiu realizat recent de cercetatorii de la Universitatea Simon Fraser din Canada.
Studiul, realizat pe cateva mii de pasionati ai jocului pe computer StarCraft 2, a evidentiat o scadere universala a capacitatilor cognitive care se instaleaza mult mai devreme decat credeau specialistii in trecut, informeaza dailymail.co.uk.
Potrivit savantilor canadieni, participantii la studiu ating maximul functiilor cognitive inainte de a implini varsta de 25 de ani.
Studiul a fost realizat pe un numar de 3.305 persoane pasionate de jocul video StarCraft 2 cu varstele cuprinse intre 16 si 44 de ani.
Sursa: Mediafax.ro