1) 450 de noi terapii se afla in cercetare si dezvoltare pentru bolile rare
450 de medicamente destinate bolilor rare se aflau in proces de cercetare si dezvoltare in SUA in cursul anului 2013, conform celui mai recent raport al PhRMA* (Pharmaceutical Researchers and Manufacturers of America). Acelasi raport precizeaza faptul ca in 2012 au fost aprobate de autoritatile aceleiasi tari 13 noi medicamente pentru aceste afectiuni.
Cele mai multe dintre medicamentele aflate in cercetare si dezvoltare pentru boli rare – 105 terapii – sunt destinate afectiunilor oncologice. Alte 85 de terapii sunt in dezvoltare pentru boli genetice, 32 pentru afectiuni neurologice, iar 28 medicamente pentru boli infectioase.
“In ultimii ani, din ce in ce mai mult, atentia autoritatilor internationale si europene precum si a industriei farmaceutice se indreapta spre bolile rare, ceea ce reprezinta o veste buna pentru pacientul nevoit sa se lupte cu o astfel de afectiune. Cele 450 de terapii aflate in cercetare si dezvoltare sunt de fapt o speranta pentru pacienti si imbucurator este ca unele dintre aceste terapii sunt actualmente in proces de obtinere a autorizatiilor.”
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Operatie pe cord, realizata in premiera nationala, la Sibiu
Un copil de 8 ani care suferea de stenoza aortica a fost operat printr-o procedura de cardiologie interventionala realizata in premiera nationala. Operatia a fost efectuata cu succes de catre o echipa medicala alcatuita din specialisti cardiologi din Sibiu, in colaborare cu prof. univ. Petru Liuba, cardiolog pediatru care opereaza in Suedia, seful catedrei de Cardiologie Interventionala a Universitatii din Lund, Suedia.
Copilul a fost diagnosticat cu stenoza aortica inca de la varsta de 3 luni, necesitand monitorizare continua a starii de sanatate. Ingustarea valvei fiind una severa, interventia a fost realizata pentru a evita hipertrofia ventriculului stang si insuficienta cardiaca. Operatia a constat intr-o incizie la nivel inghinal prin care s-a intrat cu un cateter in ventriculul stang, in partea aortica, dupa care a fost introdus un cateter special cu un balon umplut cu un amestec de ser fiziologic pentru a dilata valva, marindu-i orificiul de deschidere.
Echipa medicala care s-a ocupat de acest caz a fost formata din medicul cardiolog pediatru Adrian Lacatusu, profesorul universitar Petru Liuba si dr. Nicolae Florescu, medic primar cardiologie interventionala, doctor in stiinte medicale.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Reuniune a Consiliului de Securitate ONU pe tema epidemiei de Ebola
Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite va organiza, joi, o “reuniune de urgenta” pe tema epidemiei de Ebola care afecteaza state vest-africane, anunta Samantha Power, ambasadorul Statelor Unite la ONU.
“Statele Unite asteapta angajamente concrete pentru combaterea epidemiei de Ebola”, a precizat Power.
Epidemia de Ebola din vestul Africii s-a soldat cu moartea a peste 2.400 de persoane din 4.784 cazuri, potrivit bilantului anuntat vineri de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

4) Studiu: Zaharul este mai periculos decat sarea in ceea ce priveste riscul de boli cardiovasculare
Zaharul este mult mai periculos decat sarea in ceea ce priveste riscul de boli cardiovasculare, potrivit unui studiu al cercetatorilor americani, care sustin ca nivelul ridicat al acestuia in sange afecteaza o zona a creierului ce determina cresterea pulsului si a tensiunii arteriale.
Potrivit dailymail.co.uk, cercetatorii din New York si Kansas sustin veridicitatea concluziilor studiului si pe baza unei alte cercetari recente, la care au participat 8.670 de francezi adulti, care nu a descoperit nicio legatura intre consumul de sare si hipertensiunea arteriala.
De mult timp, expertii recomanda ca populatia sa consume mai putina sare, reducand aportul zilnic la maximum o lingurita, avertizand ca aceasta creste riscul unui atac vascular cerebral cu 25% si ar fi responsabila pentru trei milioane de decese anual, la nivel mondial.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

5) Un test sangvin de depistare a depresiei, creat de cercetatori
Un nou test sangvin contra depresiei a fost dezvoltat de oamenii de stiinta din orasul american Chicago, care au descoperit ca aceasta afectiune determina o crestere spectaculoasa a concentratiilor unor substante chimice din sange.
Cercetatorii spera ca inventia lor va grabi si va scurta procesul de diagnosticare a bolii si va duce la dezvoltarea unor noi tratamente, informeaza dailymail.co.uk.
Aproximativ unul din cinci britanici experimenteaza episoade de depresie cel putin o data pe parcursul vietii si circa 8-12% dintre britanici sufera un episod de depresie cel putin o data pe an.
Un numar mai mic de persoane sufera de depresie clinica, o boala care poate sa dureze saptamani sau chiar ani, iar efectele ei afecteaza viata de zi cu zi a pacientilor.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro