1) Comisia Europeana opereaza modificari in industria parfumurilor, pentru a lupta contra alergiilor
Marii parfumieri europeni trebuie sa isi modifice retetele, iar cosmetica bio va suporta o toaletare, cu scopul de a lupta impotriva alergiilor de piele care afecteaza pana la 15 milioane de europeni, a anuntat, joi, Comisia Europeana.
Pe baza unei revizuiri a datelor stiintifice, executivul european a decis sa interzica trei ingrediente considerate puternic alergene – sinteticul HICC si doua esente naturale extrase din muschi, folosite pentru a oferi o usoara nota lemnoasa unor parfumuri celebre precum Chanel n°5. Acesti compusi au fost acuzati de aparitia catorva mii de cazuri de reactii alergice, mai ales a unor eczeme.
Concentratia altor 12 ingrediente, mai ales din parfumurile de trandafir si de lamaie, va trebui sa fie si ea limitata, in timp ce prezenta a 106 compusi – spre deosebire de doar 26 in prezent – susceptibili a declansa reactii alergice va trebui sa figureze pe etichete.
Sursa: Mediafax.ro

 

2) Ministrul Sanatatii: MS si-a indeplinit obligatia de a pune in functiune linia de fabricatie a Institutului Cantacuzino
Ministerul Sanatatii a facut tot ce este posibil din punct de vedere politic, legal, economic si moral pentru ca activitatea de la Institutul Cantacuzino sa fie reluata si sa se repuna pe piata brandul Cantacuzino, potrivit declaratiilor facute de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, in cadrul unei conferinte de presa.
Potrivit oficialului, Institutul Cantacuzino a fost, inca de la inceput, un obiectiv de management. Mai mult decat atat, autoritatile si toti ceilalti factori implicati ar trebui sa depuna eforturi astfel incat Institutul Cantacuzino sa-si recapete reputatia si sa produca vaccin antigripal.
“Ministerul Sanatatii a convins Guvernul Romaniei sa acorde Institutului Cantacuzino statutul de serviciu de interes economic general pentru o perioada de 10 ani si pentru acest lucru a fost finantat din Fondul de rezerva al Guvernului cu suma de 10 milioane de lei. Ministerul Sanatatii a solicitat tuturor organizatiilor cu atributii in domeniu sa si le exercite, conform legii: ANM, Cantacuzino, Comisia de Specialitate care a efectuat studiul clinic. MS si-a indeplinit obligatia asumata prin Programul de Guvernare de a pune in functiune linia de fabricatie a Institutului si de a fi acreditata GMP”, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Sursa: Sanatateatv.ro

 

3) Studiu: Ciuma neagra a modificat genomul uman
Un nou studiu, care a avut la baza analiza ADN-ului romilor care au migrat in Romania in urma cu peste o mie de ani, arata ca ciuma neagra a modificat semnificativ genomul uman, acesta fiind motivul pentru care europenii au supravietuit acestei bacterii.
Ciuma neagra si-a lasat propria marca in genomul uman, favorizand indivizii purtatori ai unei anumite secvente genetice, se arata intr-un studiu realizat de o echipa internationala de cercetatori si publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences. (PNAS), informeaza lefigaro.fr.
Raspandindu-se in Europa pe drumul matasii, prin Genova, apoi Marsilia, in 1347, ciuma neagra a ucis o treime din populatia de atunci a Europei in mai putin de cinci ani. “Moartea neagra”, cum a fost numita, a terorizat populatia, care vedea in aceasta boala mana diavolului, a evreilor sau a leprosilor. Boala era insa provocata de o bacterie – Yersinia pestis – si numai indivizii cei mai rezistenti scapau cu viata.
Sursa: Mediafax.ro


4) Studiu: Amintirile neplacute pot fi sterse cu ajutorul curentului electric

Amintirile neplacute pot fi sterse din memorie cu ajutorul terapiei electroconvulsive (ECT), potrivit unui studiu realizat recent de cercetatorii olandezi.
Autorii studiului considera ca descoperirea lor ar putea conduce la dezvoltarea unor tratamente noi pentru o serie de afectiuni, precum stresul posttraumatic, informeaza dailymail.co.uk.
Desi controversata si utilizata de multe decenii, ECT este in continuare folosita cu regularitate pentru a trata cazurile de depresie severa.
Metoda implica trecerea unui flux electric prin creier, cu scopul de a induce o convulsie cerebrala, pentru a atenua depresia.
Sursa: Mediafax.ro