1) Romania, locul 27 din 30 de tari in Indexul European de Diabet. Dr. Beatriz Cebolla: In Romania, diabetul nu este o prioritate
Romania se claseaza pe locul 27 intre cele 30 de tari cuprinse intr-un studiu comparativ paneuropean privind prevenirea si tratamentul diabetului lansat astazi, 17 septembrie. Dr. Beatriz Cebolla, directorul Indexului European de Diabet, a explicat pentru comunicatemedicale.ro ce probleme au fost identificate in sistemul romanesc de asistenta pentru diabetici si care sunt solutiile pentru rezolvarea lor.
Dr. Beatriz Cebolla: „In principiu, Romania are o prevalenta destul de scazuta a diabetului. Nici obezitatea,unul din factorii de risc importanti nu este o problema principala. Dar sunt alti factori de risc foarte prezenti in populatie, precum hipertensiunea. Dincolo de asta, Romania are un sistem ceva mai bun de raportare si colectare a datelor comparativ cu alte tari din zona.”
Dr. Beatriz Cebolla: „Este binecunoscut faptul ca Romania are o problema cu lipsa diabetologilor. Cei existenti trebuie sa prioritizeze, fiindca nu au destul timp sa se ocupe de toata lumea.”
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

2) Conf. univ. dr. Alexandru Rafila a castigat unul din cele 4 mandate in Comitetului Permanent din cadrul OMS Europa
Conf. Alexandru Rafila a castigat unul din cele patru mandate din cadrul Comitetului Permanent al Comitetului Regional al Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru Europa.
Romania va participa astfel direct la stabilirea cadrului strategic European in domeniul Sanatatii si va lua parte activ la deciziile privind implementarea strategiilor si ale politicilor de sanatate 2014-2020.
In perioada 15-18 septembrie 2014, se desfasoara la Copenhaga cea de-a 64-a Sesiune a Comitetului Regional pentru Europa alOrganizatiei Mondiale a Sanatatii. Evenimentul reuneste 300 de participanti din 53 de tari. Romania este reprezentata de o delegatie a Ministerului Sanatatii condusa de subsecretarul de stat, Razvan Vulcanescu.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

3) Scoala “Carol Davila” si-a inceput cel de-al 25-lea an de activitate
Scoala Postliceala Sanitara “Carol Davila” din Bucuresti a inceput activitatea pe 15 septembrie, pentru cei peste 1600 de elevi ai sai, ajungand la cel de-al 25-lea an de activitate.
Alaturi de echipa manageriala, profesori si reprezentanti ai firmelor partenere in pregatirea practica au prezentat elevilor participanti proiectele educationale in care vor fi implicati in acest an.
“Impreuna cu voi ne propunem sa schimbam in bine educatia pentru sanatate si sa fim un model in educatia romaneasca. Va sprijina cu drag toti profesorii nostri. O simtim mereu alaturi de noi, prin idealurile pe care ni le-a lasat pentru a le urma, si pe cea care a infiintat aceasta scoala si careia ii aratam recunostinta, doamna dr. Mioara Mincu”, a spus in deschidere Daniela Stoian, director al Scolii Postliceale Sanitare “Carol Davila” din Bucuresti.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) O expozitie interactiva permanenta dedicata creierului uman, deschisa la Paris
O expozitie interactiva permanenta intitulata “C3RV34U” si dedicata creierului uman este vernisata marti la Paris, in cadrul complexului muzeal “Cité des Sciences et de l’Industrie”, folosind pentru experimentele interactive cele mai noi cunostinte din domeniul neurostiintific.
Cel mai mare complex muzeal european dedicat stiintei, “Cité des Sciences et de l’Industrie” din Paris, inaugureaza marti, intr-un spatiu de 800 de metri patrati, o expozitie interactiva permanenta dedicata creierului uman si misterelor sale, intitulata “C3RV34U” (“cerveau” inseamna “creier” in limba franceza”, n.r.).
“Complex fascinant de molecule, celule si circuite depozitare ale amintirilor”, creierul uman este probabil “obiectul cel mai complex din univers”, spune Stanislas Dehaene, doctor in psihologie cognitiva si profesor la College de France.
De la intrarea in spatiul expozitional, vizitatorul este introdus rapid intr-o atmosfera onirica, scenografia fiind inspirata de universul suprarealist al artistului belgian René Magritte, cu umbrelele si palariile sale specifice.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

5) Un pestisor de acvariu, operat cu succes in Australia
George, un pestisor de acvariu in varsta de 10 ani, se recupereaza deosebit de bine dupa o interventie chirurgicala de urgenta pe care a suportat-o in zona capului, din cauza unei tumori care ii ameninta viata, a anuntat un medic veterinar australian.
Medicul veterinar Tristan Rich spune ca George nu mai putea sa manance, nici sa inoate si incepuse “sa sufere cu adevarat”.
Pestisorul, animalul de companie al unei femei a carei identitate nu a fost dezvaluita, a fost sedat intr-o galeata cu apa in care medicii au turnat substante cu rol anesteziant.
Apoi, Tristan Rich a folosit un burete gelatinos cu rol absorbant pentru a controla sangerarea in timpul acestei interventii chirurgicale foarte delicate, care a durat aproximativ 45 de minute.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro