1) La fiecare 4 secunde, in Romania, o persoana este diagnosticata cu dementa Alzheimer
In Romania, la fiecare patru secunde o persoana este diagnosticata cu dementa Alzheimer, boala degenerativa descoperita de cele mai multe ori in fazele tarzii. Mai mult decat atat, in tara noastra traiesc aproximativ 270.000 de persoane cu Alzheimer.
Desi exista un interes tot mai mare din partea medicilor pentru diagnosticarea timpurie a bolii, modul de organizare al sistemului medical nu favorizeaza un asemenea demers. Pe de alta parte, personalul din sectorul serviciilor, din institutiile publice si private este redus si nepregatit pentru a se confrunta cu nevoile specifice ale unei asemenea categorii de pacientii. Mai exact, gradul de acoperire al cererilor privind asistenta persoanelor cu dementa Alzheimer se ridica la cel mult 10%.
In fata acestei situatii alarmante privind cresterea numarului persoanelor cu Alzheimer, dar si a costurilor necesare ingrijirii acestor pacienti, in toate documentele oficiale ale organismelor internationale se precizeaza faptul ca dementa trebuie declarata prioritate pe plan national in politicile de sanatate publica.
Sursa: Sanatateatv.ro

2) Ochii au miros: mirosul lucrurilor se schimba in functie de cuvintele cu care sunt asociate
Oamenii pot percepe in mod diferit mirosul alimentelor si chiar al unor obiecte, in cazul in care acestea sunt asociate cu unele cuvinte ce au conotatii pozitive sau negative din punct de vedere olfactiv, au descoperit savantii canadieni, printre care se afla si Simona Manescu, originara din Romania.
Potrivit dailymail.co.uk, cercetatoarea de origine romana Simona Manescu si Johannes Frasnelli au recrutat 50 de participanti care au fost rugati sa miroasa ulei esential de pin, geraniol, chimion, precum si branza parmezan.
Fiecare lucru mirosit a fost insotit aleatoriu de anumite expresii ce descriau un miros, precum “ace de pin” sau “solvent vechi”, proiectate pe monitorul unui computer.
Sursa: Mediafax.ro

3) Ministerul Sanatatii a suplimentat fondurile pentru Programul National HIV/SIDA
Ministerul Sanatatii a suplimentat, la sfarsitul lunii ianuarie 2014, fondurile pentru Programul National de Supraveghere si Control HIV/SIDA, astfel incat pacientii bolnavi sa poata beneficia la timp de tratamentul adecvat, potrivit unui comunicat de presa al institutiei.
Mai exact, suma alocata de Ministerul Sanatatii se ridica la 38.415.000 de lei, urmand ca la rectificarea bugetara sa se faca corectiile la capitolele bugetare pentru celelalte programe.
”Avand in vedere faptul ca fondurile alocate pentru acest program pe trimestrul I au fost insuficiente ca urmare a trimestrializarii primite de la Ministerul de Finante, Ministerul Sanatatii a refacut sumele alocate pe alte programe si a alocat suplimentar, la sfarsitul lunii ianuarie, suma de 38.415.000 de lei pentru programul HIV/SIDA, urmand ca la rectificarea bugetara sa se faca corectiile la capitolele bugetare pentru celelalte programe”, se precizeaza in comunicatul de presa.
Sursa: Sanatateatv.ro