1) Internship pentru tineri in cadrul Ministerului Sanatatii
Guvernul Romaniei a lansat a doua editie a Programului de Internship la nivelul administratiei publice centrale, pentru studenti si tinerii absolventi de programe universitare de licenta. Comparativ cu anul trecut, programul de internship a fost extins la nivelul tuturor ministerelor, incluzand si Ministerul Sanatatii.
„Ca si in cazul editiei precedente, pe parcursul a doua luni (15 iulie-15 septembrie), candidatii selectati vor participa la activitatile desfasurate la Cancelaria Prim-Ministrului si la Secretariatul General al Guvernului. O noutate a acestui an o reprezinta extinderea programului de Internship la nivelul tuturor ministerelor si departamentelor din cadrul Executivului. Astfel, anul acesta studentii si tinerii absolventi pot opta pentru peste 170 de pozitii de stagiar disponibile”, se arata intr-un comunicat pe site-ul Ministerului Sanatatii.
Sursa: PaginaMedicala.ro2) Studiu: Bacteriile si fungii actioneaza impreuna, cauzand carii copiilor mici

Relatia dintre o bacterie si o ciuperca ar putea fi responsabila pentru aparitia cariilor la copiii mici, se arata intr-un raport al Facultatii de Medicina Dentara din cadrul Universitatii din Pennsylvania, conform American Dental Association.
„Datele noastre vor deschide, cu siguranta, calea spre testare pentru a preveni aceasta boala si vor face posibila prevenirea acestor tipuri de infectii la copiilor”, a spus dr. Hyun Koo, autorul principal al raportului.
Bacteria Streptococcus mutans si ciuperca Candida albicans actioneaza imprena si, conform cercetatorilor, produc polimer asemenator lipiciului in prezenta zaharului. Polimerul permite ciupercii sa ramana pe dinti si sa se lege de bacteria mentionata. Relatia dintre cele doua contribuie la atacarea placii dentare.
Se stie faptul ca Streptococcus mutans este singurul organism care contribuie la aparitia cariilor dentare. Cercetatorii Universitatii din Pennsylvania vin cu o teza noua, conform careia in cazurile de infectie cu bacterie, combinata cu Candida albicans, s-a dublat numarul de carii si a crescut severitatea bolii.
Sursa: PaginaMedicala.ro3) APMGR: Calculul diferentiat al taxei clawback, implementat cat mai repede

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) cere guvernului introducerea calculului diferentiat al taxei clawback pentru evitarea disparitiei de pe piata a unor medicamente cu preturi accesibile, care sunt utilizate de 70% din pacientii romani, se arata intr-un comunicat de presa.
“Continuarea aplicarii taxei clawback in forma actuala poate duce si la distrugerea capacitatilor de productie farmaceutica din Romania, care sunt exclusiv producatoare de medicamente generice”, se arata in comunicat.
“Se vorbeste atat de mult si emotional de atat de necesara actualizare a listei de medicamente compensate, incat s-a uitat de problema mult mai grava a lipsei accesului la medicamentele de baza, cele folosite zi de zi de bolnavi. Iar solutia la aceasta problema exista si poate fi aplicata imediat: daca pentru actualizarea listei guvernul trebuie sa gaseasca finantarea necesara, pentru asigurarea accesului la medicamentele cu pret accesibil nu trebuie decat sa implementeze imediat solutia calculului diferentiat al taxei clawback”, a declarat Dragos Damian, presedintele APMGR
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro4) Scheletul unui barbat care suferea de cancer in urma cu peste 3.200 de ani, descoperit in Sudan

Scheletul unui barbat care a suferit de un cancer metastazat in urma cu peste 3.200 de ani, reprezentand cele mai vechi ramasite pamantesti gasite vreodata care au legatura cu o boala in general asociata cu stilul de viata contemporan, a fost descoperit de arheologi in Sudan.
Potrivit unui studiu publicat luni in revista PLOS One, scheletul acelui barbat, a carui varsta era cuprinsa intre 25 si 35 de ani, a fost gasit anul trecut intr-un mormant din Sudan, in apropiere de Nil, de un student de la Universitatea Durham din Marea Britanie.
Analiza oaselor a dezvaluit ca barbatul, ce provenea dintr-o familie bogata, suferea de un cancer cu metastaze, insa cercetatorii nu au putut sa determine daca acesta a murit in cele din urma din cauza acestei boli.
Acesta este, pana in prezent, cel mai vechi schelet complet descoperit de cercetatori ce a apartinut unui om care suferea de un cancer de acest tip, potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea Durham si de la British Museum.
Sursa: Mediafax.ro5) Studiu: O pastila cu nutrienti din ciocolata ar putea preveni infarctul si accidentele vasculare

O pastila care contine flavonoizi din cacao, “ingredientele sanatoase” din ciocolata neagra, va fi supusa testelor clinice in Statele Unite ale Americii, pentru a se stabili daca poate preveni infarctul si accidentele vasculare.
Cercetatorii vor inscrie in acest program 18.000 de barbati si femei din Statele Unite, pentru a testa pastilele care contin mai multi nutrienti benefici decat cantitatea normala regasita in ciocolata, potrivit dailymail.co.uk.
Acestia si-au propus sa stabileasca beneficiile pentru sanatate pe care le-ar putea avea ciocolata, din a carei compozitie au fost eliminate zaharul si grasimile, a afirmat JoAnn Manson, medic la Brigham and Women’s Hospital din Boston.
Sursa: Mediafax.ro