1) CNAS a aprobat deja 49 de dosare pentru tratamentul cu molecule noi
Numai in primele doua saptamani ale lunii iulie, au fost aprobate 49 de dosare pentru tratamentul cu molecule noi, conform unui comunicat al CNAS.
“Odata cu publicarea HG nr. 389/2014 privind introducerea a 17 molecule noi in lista medicamentelor compensate, CNAS a luat masurile necesare aplicarii acesteia precum si a celorlaltor acte normative subsecvente”, se mai arata in comunicat.
Astfel, au fost intocmite, la nivelul CNAS, comisii de experti necesare aprobarii terapiilor cu aceste molecule, iar casele judetene de asigurari de sanatate au fost informate despre necesitatea transmiterii imediate a dosarelor depuse de pacienti in vederea aprobarii noilor terapii. Dosarele pacientilor trebuie intocmite de medicii curanti care au diagnosticat boala, au in evidenta pacientul si vor monitoriza evolutia bolnavului sub tratament.
Pentru continuarea articolului click aici 
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

2) Studiu: A fost descoperita o gena ce ar intarzia aparitia Alzheimer
O anumita gena ar putea intarzia cu cel putin patru ani declansarea bolii Alzheimer, afirma o echipa de cercetatori canadieni intr-un studiu, conform Agerpres.
Cercetatorii au descoperit ca o varianta naturala a unei gene numite “HMG CoA reductaza”, prezenta la 25% dintre americani si canadieni, reduce considerabil riscul de a dezvolta aceasta boala care se afla la originea pierderii memoriei, se arata in studiul aparut in revista stiintifica Molecular Psychiatric Journal.
“La purtatorii acestei variante genetice am constatat ca riscul de a dezvolta boala scad cu 50% la femei si cu 30% la barbati”, a declarat dr. Judes Poirier, cel care a condus studiul desfasurat de Institutul universitar de sanatate mentala Douglas de la Universitatea McGill din Montreal.
Oamenii de stiinta care lucreaza in domeniul cardiovascular cunosc deja aceasta gena pentru rolul ei in producerea colesterolului. “Cercetatorii au observat scaderea numarului de cazuri de Alzheimer la pacientii care luau anumite tipuri de statine pentru reducerea nivelului de colesterol”, a spus dr. Poirier.
Pentru continuarea articolului click aici 
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Dr. Arafat: Romania, prima tara din Europa, daca nu si din lume, in telemedicina
Romania este prima tara din Europa, daca nu si din lume, in telemedicina, iar in prezent, 100 de ambulante au in dotare aparatura care transmite informatii video, a spus dr. Raed Arafat, presedintele Fundatiei pentru SMURD si secretar de stat in Ministerul de Interne.
„Pot sa spun ca Romania este considerata poate prima tara din Europa, daca nu din lume, cu retea de telemedicina foarte complexa si foarte bine pusa la punct care inca este in dezvoltare”, a declarat doctorul Raed Arafat, in cadrul unei conferinte.
Raed Arafat a mai spus ca in prezent sunt 1.200-1.400 ambulante de tip B care au posibilitatea de transmitere a datelor de pe teren.
“Prin 2007, s-a luat decizia si la nivelul comisiei de urgenta si la nivelul Ministerului ca ambulantele de tip B care vor avea asistenti sau paramedici si pomipieri pe ele sa aiba aceasta capacitate (de telemedicina n.r.). (…) La momentul actual avem cam 1200-1400 de ambulante de tip B ale SMURD-ului si ale Ambulantei care au solutia de telemedicina pe ele si care au posibilitatea de transmitere. S-a adaugat la acest lucru, ulterior, alt proiect (…) pentru video streaming, pentru videotransmisii”, a explicat dr. Arafat.
Pentru continuarea articolului click aici 
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) A fost lansat programul de informare, educare si preventie „STOP Hepatita”
Fundatia „Renasterea” a semnat un protocol cu Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie si Societatea Romana de Boli Infectioase si HIV/SIDA, in cadrul caruia se lanseaza un program national de informare, educare si preventie a hepatitei in Romania, denumit „STOP Hepatita”.
Programul va face cunoscute rezultatele unui raport de cercetare complex cu privire la patologia hepatica de etiologie virala, dar si informatii cu privire la sistemul national de sanatate angrenat in managementul acestei patologii.
„Programul national de informare, educare si preventie „STOP Hepatita” pe care il lansam in parteneriat cu Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie si Societatea Romana de Boli Infectioase si HIV/SIDA este mai mult decat o declaratie de intentie. Este un demers asumat si concret. Pentru implementarea lui insa, avem nevoie de tot sprijinul pe care il putem obtine de la autoritati, mediul privat, lideri de opinie si chiar societatea civila per ansamblu. Hepatita este o problema a noastra, a tuturor si trebuie sa ii spunem STOP impreuna”, a declarat Mihaela Geoana, presedinte al Fundatiei Renasterea.
Pentru continuarea articolului click aici 
Sursa: PaginaMedicala.ro

5) Mexicul restrictioneaza reclamele la junkfood pentru a combate obezitatea
Guvernul mexican restrictioneaza reclamele televizate la alimentele bogate in calorii si labauturile racoritoare pentru combaterea obezitatii, potrivit bbc.com
Astfel de reclame vor fi interzise imediat intre orele 14.30 si 19.30 in timpul saptamanii, iar in weekenduri intre 7.30 si 19.30. Astfel, 40% din reclamele la bauturi racoritoare, snackuri si dulciuri vor disparea, in favoarea produselor care intrunesc standardele nutritionale, potrivit ministrului sanatatii.
Potrivit datelor oficiale citate de sursa amintita, in Mexic, 70% dintre adulti si 30% din copii suntsupraponderali sau obezi. Mexicanii sunt cei mai mari consumatori de bauturi indulcite (cu 163 de litri pe an) si au o alimentatie bogata in mancaruri prajite.
Specialistii avertizeaza ca supraponderea si obezitatea va costa sistemul national de sanatate 11,7 miliarde de dolari pana in 2017.
Pentru continuarea articolului click aici 
Sursa: Sanatateatv.ro