1) Primul test clinic al unui vaccin impotriva Ebola nu a provocat reactii adverse pana in prezent
Primul test clinic al unui vaccin impotriva virusului Ebola, care a inceput in Statele Unite in prima parte a lui septembrie cu putini voluntari, nu a provocat pana in prezent reactii adverse, a anuntat un oficial sanitar american, scrie Mediafax.
Acest vaccin, dezvoltat de catre laboratorul britanic GlaxoSmithKline de mai multi ani, impreuna cu Institutele Nationale americane pentru Sanatate (NIH), si care a dat rezultate foarte bune pe maimute, face obiectul unui studiu clinic asupra a zece persoane, de la 2 septembrie.
“Pana in prezent nu exista niciun semn” care sa indice reactii grave, a declarat doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului National pentru Alergii si Boli Infectioase (NIAID) in Comisia pentru Alocatii Bugetare a Senatului. Alti zece voluntari vor primi vaccinul in zilele urmatoare, a adaugat el. In total, zece persoane cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani si sanatoase participa la acest test clinic efectuat la sediul NIH, in apropiere de capitala americana Washington. Rezultatele complete ale acestui test urmeaza sa fie disponibile la sfarsitul anului.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

2) Senatorii adopta din nou proiectul prin care medicii ies din categoria functionarilor publici
Senatorii au decis, miercuri, inca o data, ca medicul nu este functionar public si nu poate fi asimilat acestuia, ei respingand, in acest sens, cererea de reexaminare prin care presedintele Traian Basescu a solicitat Parlamentului sa revina asupra acestei decizii, scrie Mediafax.
Senatul si-a insusit raportul de respingere transmis plenului de membrii Comisiei pentru sanatate la cererea de reexaminare a Ordonantei de Urgenta 2/2014 pentru modificarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, in forma trimisa spre promulgare.
Articolul criticat de seful statului prevede ca, ”avand in vedere natura profesiei de medic si obligatiile fundamentale ale medicului fata de pacientul sau, medicul nu este functionar public si nu poate fi asimilat acestuia”. Presedintele Basescu a aratat, in cererea de reexaminare, ca, prin aceasta modificare, medicilor li se diminueaza raspunderea penala pentru “toate infractiunile la care subiectul activ este un functionar public, in sensul legii penale”.
Pentru continuarea articolului click aici 
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Studiu: Un test urinar ar putea facilita depistarea cancerului de col uterin
Testele urinare care permit depistarea virusului papiloma uman (HPV), vinovat de aparitia celor mai multe cazuri de cancer de col uterin, ar putea sa devina o alternativa acceptabila fata de frotiurile cervicale traditionale, se afirma intr-un studiu publicat miercuri.
Pana la 80% dintre femeile active din punct de vedere sexual sunt infectate cu HPV intr-un anumit moment din vietile lor, insa doar intre 10% si 20% dintre ele dezvolta o infectie persistenta care, in anumite cazuri, poate duce la aparitia cancerului de col uterin.
Pentru a preveni acest cancer, femeile sunt indemnate sa faca frotiuri cervicale la fiecare trei ani, in majoritatea tarilor occidentale, fie in cadrul programelor de depistare organizate, ca in Marea Britanie, fie in cadrul depistarilor individuale, cum se intampla in Franta.
Dar o mare parte dintre femei evita aceste programe de depistare prin frotiuri cervicale, care pot fi realizate doar de profesionisti din domeniul medical.
Pentru continuarea articolului click aici 
Sursa: Mediafax.ro