1) Tratament intrerupt in mai multe judete pentru pacientii cu HIV
Pacientii cu HIV sunt afectati in mai multe judete de intreruperea tratamentului din Programul National HIV/ SIDA, din motive legate “de subfinantarea programului sau management defectuos”, au sustinut reprezentantii UNOPA si cei ai ADV Romania intr-un comunicat de presa, scrie Agerpres.
„Indiferent de motivul disfunctionalitatilor programului, beneficiarii ADV Romania si UNOPA sunt afectati de posibila rezistenta la tratament si deprecierea starii de sanatate, nesiguranta zilei de maine, umilinta de a sta la poarta spitalului zile intregi pentru tratament. In repetate randuri, am sesizat Ministerului Sanatatii aceste probleme, fara ca ele sa fie rezolvate; mai mult chiar, exista o diferenta intre motivatiile prezentate de cei de la Bucuresti fata de cele din teritoriu”, se arata in comunicat.
In acest sens cele doua organizatii au initiat o petitie care exprima solicitarile pacientilor cu HIV si care circula in format electronic si fizic pe care au semnat-o deja peste 1.000 de persoane.
Sursa: PaginaMedicala.ro2) Studiu: Riscul de infarct letal este mai mare pentru femei

Riscul de deces in urma infarctului miocardic este mai mare in cazul femeilor, deoarece simptomele sunt confundate, cel mai adesea, cu o criza de angoasa, se arata intr-un studiu al cercetatorilor canadieni, scrie Mediafax.
Cercetatorii de la Universitatea McGill din Montreal si-au propus sa descopere motivul pentru care exista o diferenta atat de mare intre barbati si femei in ceea ce priveste rata mortalitatii provocate de infarct.
Acestia au chestionat in acest scop 1.123 de pacienti cu varsta cuprinsa intre 18 si 55 de ani, internati in 24 de centre medicale din Canada, dar si intr-un spital din Statele Unite si in altul din Elvetia. Pacientii, ce sufereau de sindrom coronarian acut, au raspuns la chestionarul oamenilor de stiinta la o zi dupa internarea lor in centrele respective.
Femeile chestionate aveau venituri mai modeste decat barbatii care au participat la studiu. Acestea prezentau un risc mai mare de diabet sau hipertensiune arteriala, aveau cazuri de boli cardiace in familie si erau mai predispuse la depresie si anxietate.
Sursa: PaginaMedicala.ro3) Cardiologii definesc un nou simptom al insuficientei cardiace

Un grup de cardiologi americani a definit un nou simptom al insuficientei cardiace la pacienti in faza avansata a bolii: dispneea (respiratia grea) din timpul aplecarii – de pilda in cazul incaltarii. Aceasta este usor de detectat si ii poate ajuta pe medici sa diagnosticheze retentia excesiva de fluid la pacientii cu insuficienta cardiaca.
„Unii pacienti credeau ca respira greu pentru ca nu sunt in forma ori din cauza greutatii excesive, dar noi ne-am intrebat daca nu este vorba de mai mult decat atat”, explica dr. Jennifer Thibodeau, sef de lucrari de Medicina Interna la UT Southwestern Medical Center.
Sursa: Sanatateatv.ro4) Ochiul, posibila oglinda a bolii Alzheimer

Cercetatori de la Institutul de Medicina Regenerativa Cedars-Sinai din Statele Unite au descoperit anumite anomalii ale ochilor care ar putea dezvalui semne ale bolii Alzheimer in stadii timpurii. Ei au simulat pe soareci de laborator modelul afectiunii si, folosind tehnici imagistice de inalta rezolutie, au corelat variatiile din structura ochilor cu indicatorii initiali ai bolii Alzheimer.
„Detectarea modificarilor cerebrale care sa indice boala poate fi foarte dificila”, a explicat Shaomei Wang, profesor asociat la Institut si autorul principal al studiului. Dar „folosind ochiul ca o oglinda a activitatii si functiei cerebrale, am putea diagnostica mai devreme pacientii si sa le dam astfel mai mult timp sa se pregateasca pentru viitor. Ar putea de pilda sa se inscrie in studii clinice, sa-si creeze retele de sprijin si sa-si rezolve problemele financiare si legale”.
Sursa: Sanatateatv.ro5) Studiu: Grasimile saturate, considerate “nesanatoase” de majoritatea nutritionistilor, nu au efecte negative asupra sanatatii inimii

Grasimile saturate, considerate “nesanatoase” de majoritatea nutritionistilor, nu au efecte negative asupra sanatatii inimii, au descoperit cercetatorii britanici de la Universitatea Cambridge.
In cadrul unui studiu amplu, efectuat pe 600.000 de participanti din 18 de tari, s-a stabilit ca grasimile polinesaturate sanatoase, regasite, de exemplu, in uleiul de floarea-soarelui, nu au efecte asupra riscului de boli cardiace, informeaza dailymail.co.uk.
Spre deosebire de acest tip de grasimi, acidul margaric, regasit in produsele lactate, “reduce semnificativ” acest risc, in timp ce doua tipuri de grasimi saturate, regasite in uleiul de palmier si in produsele de origine animala, au doar o “legatura slaba” cu bolile de inima.
Sursa: Mediafax.ro6) Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege privind protectia animalelor utilizate in scopuri stiintifice. Ce prevede acest proiect

Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 327 de voturi “pentru” si 3 abtineri, un proiect de lege privind protectia animalelor utilizate in scopuri stiintifice, initiat de Guvern, care prevede ca “uciderea animalelor trebuie realizata numai prin metode care provoaca cel mai mic nivel de durere”.
Toate grupurile parlamentare au anuntat in plenul Camerei ca sustin acest proiect de lege, care duce la armonizarea legislatiei romanesti cu Directiva europeana pe aceasta tema. “Este foarte bine ca incepem sa adoptam si fata de animale o atitudine civilizata, naturala”, a spus deputatul Varujan Pambuccian.
Sursa: Mediafax.ro7) Muschi din Antarctica, readusi la viata, dupa o hibernare de 1.500 de ani sub gheata

Muschi din Antarctica au revenit la viata dupa o hibernare de 1.500 de ani sub gheata, stabilind astfel un nou record pentru organismele vegetale, potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta britanici, publicat luni in Statele Unite.
Inainte de aceasta descoperire, precedentul record a constat intr-o regenerare a unor organisme vegetale congelate ce a fost reusita dupa 20 de ani. Doar bacteriile au putut sa fie readuse la viata dupa un astfel de interval de timp.
“Acei muschi se aflau intr-o stare de congelare foarte indelungata” si “durata lor de supravietuire este mult mai mare decat tot ce am vazut pana acum”, a explicat Peter Convey de la British Antarctic Survey, principalul autor al studiului, publicat in revista Current Biology.
Sursa: Mediafax.ro