1) Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezolutie privind mobilizarea impotriva Ebola
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, joi, in unanimitate o rezolutie privind mobilizarea impotriva propagarii Ebola in Africa de Vest, o epidemie calificata ca fiind o “amenintare mentinerea pacii si securitatea internationala”.
Este pentru prima oara cand Consiliul califica astfel o urgenta sanitara. Acest organism se pronunta foarte rar asupra unor crize de sanatate publica.
In rezolutie, Consiliul “decide ca raspandirea fara precedent a epidemiei de Ebola in Africa reprezinta o amenintare pentru mentinerea pacii si securitatea internationala”.
Textul rezolutiei “indeamna statele membre sa furnizeze un ajutor de urgenta” tarilor afectate de epidemie, in special Guineea, Sierra Leone si Liberia, materializat prin spitale de campanie, personal medical, capacitati logistice si transport aerian.
Pentru continuarea articolului click aici 
Sursa: Mediafax.ro

2) Peste doua milioane de romani sufera de depresie. Tinerii de azi, mai depresivi decat generatiile anterioare
Dificultatile economice, somajul, catastrofele si conflictele pot creste semnificativ riscul de depresie, boala de care sufera deja peste doua milioane de romani, iar tinerii de azi sunt mai depresivi decat cei din generatiile anterioare, potrivit Centrului de consiliere si educare pentru sanatate.
Peste 350 de milioane de persoane din intreaga lume si peste doua milioane de romani sufera de depresie, iar numarul persoanele care intra in depresie este intr-o crestere alarmanta, se arata intr-un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, prezentat de Centrul de consiliere si educare pentru sanatate.
In opinia specialistilor, factorii declansatori ai “bolii secolului” sunt diferiti in prezent fata de acum cateva decenii, dificultatile economice, somajul, catastrofele si conflictele fiind cauzele care pot creste semnificativ riscul de depresie.
“Netratata la timp, depresia poate duce la sinucidere, iar anual numarul persoanelor care au ales sa-si puna capat zilelor ajunge la un million in lume.”
Pentru continuarea articolului click aici 
Sursa: Mediafax.ro

3) Ministerul Sanatatii, amendat cu doua mii de lei de Consiliul pentru Combaterea Discriminarii
Ministerul Sanatatii (MS) a fost amendat cu 2.000 de lei de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) pentru ca nu a reglementat dreptul persoanelor cu deficiente de auz de a avea permis de conducere.
Presedintele CNCD, Csaba Asztalos, a precizat ca Ordinul ministrului Sanatatii nr. 1162/2010 lasa loc de interpretari in ceea ce priveste compatibilitatea persoanelor cu deficiente auditive cu calitatea de conducator auto si spitalele sunt cele care decid in privinta eliberarii avizului medical pentru aceste persoane care vor sa obtina carnetul de sofer.
Din aceasta cauza, Ministerul Sanatatii a primit anul trecut avertisment de la CNCD, cu recomandarea sa fie elaborat un nou ordin care sa prevada care persoane hipoacuzice au dreptul sa obtina avizul medical pentru permisul de conducere, in functie de severitatea deficientei.
Pentru continuarea articolului click aici 
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) Proiect privind conditiile donarii de organe, pus in dezbatere publica de MS
Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere publica un proiect de ordin privind donarea de organe care prevede ca prelevarea se poate face fara consimtamantul membrilor familiei daca in timpul vietii persoana decedata si-a exprimat deja optiunea in favoarea donarii, printr-un act notarial de consimtamant, pentru prelevare si inscrierea in Registrul national al donatorilor de organe, tesuturi si celule.
“Prelevarea se poate face fara consimtamantul membrilor familiei daca, in timpul vietii, persoana decedata si-a exprimat deja optiunea in favoarea donarii, printr-un act notarial de consimtamant pentru prelevare si inscrierea in Registrul national al donatorilor de organe, tesuturi si celule”, prevede referatul de aprobare.
In acelasi referat se precizeaza ca donatorul si primitorul vor semna un inscris autentic prin care declara ca donarea se face in scop umanitar, are caracter altruist si nu constituie obiectul unor acte si fapte juridice in scopul obtinerii unui folos material sau de alta natura.
Totodata, in conditiile in care pe teritoriul national nu exista niciun primitor compatibil cu organele, tesuturile si celulele de origine umana disponibile, acestea pot fi alocate in reteaua internationala de transplant, pe baza unei autorizatii emise de Agentia Nationala de Transplant.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

5) Studiu: In diagnosticarea calculilor renali, tomografiile nu sunt mai eficiente decat ecografiile
Tomografiile nu sunt mai eficiente decat ecografiile in diagnosticarea calculilor renali, desi cele din urma sunt mai putin utilizate, mai ieftine si la fel de sigure pentru pacienti, potrivit unui amplu studiu clinic realizat in Statele Unite.
Spre deosebire de ecografii, tomografiile, la care medicii din serviciile de urgente recurg cel mai adesea, expun bolnavii la doze semnificative de radiatii, au subliniat autorii acestui studiu publicat in revista New England Journal of Medicine.
Tinand cont de eficienta lor similara in detectarea calculilor renali, ecografia ar trebui sa fie utilizata in mod prioritar, insista medicul Rebecca Smith-Bindman, profesor in departamentul de radiologie, epidemiologie si biostatistica la Facultatea de medicina din cadrul Universitatii California din San Francisco.
“Rezultatele noastre nu lasa sa se inteleaga ca pacientii ar trebui sa primeasca doar un examen ecografic, ci faptul caaceasta tehnica de imagistica ar trebui sa fie intotdeauna folosita in primul rand, insotita de eventuale alte teste, daca medicul considera necesar”, a adaugat cercetatoarea americana.
Pentru continuarea articolului click aici 
Sursa: PaginaMedicala.ro

6) Dr. Arafat, numit Profesor Honoris Causa al Universitatii Babes-Bolyai
Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a primit, joi, 18 septembrie, titlul de Profesor Honoris Causa al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, in cadrul unei ceremonii la care au asistat cadre didactice si oficialitati judetene, scrie Agerpres.
Raed Arafat s-a declarat onorat de titlul primit, despre care a spus ca reprezinta o recunoastere a muncii alaturi de colegii sai.
“Este un titlu extrem de onorant pentru ca e o recunoastere, nu numai pentru mine, ci pentru toti colegii cu care am lucrat pana acum si toti cu care lucrez. In acelasi timp, e o onoare, pentru ca vorbim despre cea mai veche universitate din Romania si printre cele mai vechi din Europa, o universitate de prestigiu, cu recunoastere foarte mare pe plan european si mondial. E un titlu onorant, un titlu care ma face sa ma simt foarte mic fata de realizarile multora care sunt in aceasta universitate”, a declarat Raed Arafat.
Demnitarul s-a referit si la sistemul de urgenta din Romania, despre care spune ca a facut pasi importanti.
Pentru continuarea articolului click aici 
Sursa: PaginaMedicala.ro

7) Prof.univ.dr. Maria Mota, aleasa membru in EASD Council
Prof.univ.dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice a fost aleasa in data de 17 septembrie 2014 membru in EASD Council.
“Alegerea mea ca membru in EASD Council este o adevarata onoare pentru mine, dar si o adevarata responsabilitate”, a declarat prof.univ.dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.
Prof.univ.dr. Maria Mota a fost nominalizata pentru functia de membru in EASD Council in urma cu cateva luni.
Prof. univ. dr. Maria Mota este una dintre personalitatile marcante ale diabetologiei romanesti. Prin implicare, daruire, perseverenta, dinamism si profesionalism, prof. univ. dr. Maria Mota este neconditionat alaturi de persoanele cu diabet zaharat si s-a angajat inca de la inceputul carierei sale de medic in lupta impotriva acestei maladii care afecteaza milioane de oameni la nivel mondial.
Mai exact, prof. univ. dr. Maria Mota – presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice – este initiatoarea unor manifestari stiintifice dedicate publicului specialist, precum si a unor actiuni adresate publicului larg.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro