1) Investitia in medicamentele pentru scleroza multipla, o solutie salvatoare pentru banii statului
Investitia in medicamente pentru tratarea sclerozei multiple este benefica din punct de vedere financiar la nivelul societatii, conform presedintelui de onoare al Societatii de Neurologie din Romania, prof. dr. Ovidiu Bajenaru.
„Costul pentru spitalizarea celor (n.r. bolnavilor) cu scleroza multipla este de 6% din total, iar pentru medicamente – de 14%, ceea ce inseamna o cincime din costurile la nivel social pentru aceasta boala. Costurile vor fi cu mult mai mici cu cat tratamentul este facut la inceputul bolii”, a explicat prof. dr. Bajenaru.
Astfel, costurile directe ar scadea si ele odata ce bolnavii de scleroza multipla ar beneficia de tratament imediat ce boala le-ar fi depistata.
„Vedem ca si costurile directe, costurile cu medicamente, sunt mult mai mici daca tratamentul se instituie cat mai precoce de momentul diagnosticului, cand boala este intr-un stadiu clinic usor si ca ele cresc de mai mult de doua ori, cand boala este inca intr-un stadiu moderat si cresc de mai mult de trei ori, cand boala este in stadiul sever”, a adaugat dr. Bajenaru.
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Siguranta utilizarii aspiratoarelor nazale
Nasul infundat este unul dintre cele mai suparatoare si comune simptome la bebelusi. Congestia nazala face parte din tabloul simptomatologic al virozelor respiratorii, atat de frecvente la copiii mici. Desfundarea corecta a nasucului reprezinta adesea o sarcina greu de indeplinit de catre multi parinti. Acestia sunt pusi in incurcatura de varietatea de produse decongestionante care se gasesc pe piata. Nu stiu daca sa apeleze la medicamente sau nu, cum sa scoata in siguranta mucusul din nasuc si care sunt trucurile prin care ajuta bebelusul sa respire mai usor, in timpul racelii.
In farmacii exista multe produse medicamentoase menite sa combata congestia nazala si sa ajute copilul sa respire mai usor. Acestea se gasesc sub forma spray-urilor nazale sau a picaturilor. Ele sunt utile, pe termen scurt, pentru desfundarea cailor respiratorii blocate, insa nu sunt lipsite de riscuri pentru sanatate. O solutie eficienta in cazul congestiei nazale o reprezinta serul fiziologic sau apa de mare, obligatoriu urmata de aspiratia nazala.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

3) Numarul cazurilor de listerioza continua sa creasca din 2008, producand tot mai multe victime in UE
Numarul cazurilor de listerioza, contractata consumand alimente contaminate sau prin contact cu animale infectate, a continuat sa creasca la nivelul UE, omorand 198 de persoane in 2012, a anuntat marti Agentia Europeana pentru Securitate Alimentara (EFSA).
Statele membre au semnalat 1.642 de cazuri de listerioza in 2012, cu 10,5% mai multe decat cu un an inainte, confirmand o tendinta de crestere, aparuta in 2008.
Spania, Scandinavia, Franta si Germania au raportat cele mai numeroase cazuri raportat la populatia lor, detectate in principal in semipreparate pe baza de carne si peste, ca de exemplu jambon sau peste afumat.
Aceasta boala este considerata una dintre cele mai periculoase zoonoze (boli transmisibile de la animal la om), cu o rata a mortalitatii care s-a stabilizat la 17,8%. Batranii, femeile insarcinate si pacientii cu un sistem imunitar slabit sunt grupurile cele mai expuse complicatiilor, in special meningitelor si septicemiilor.
Sursa: Mediafax.ro

4) Studiu: Oamenii sunt fericiti la micul dejun si devin morocanosi ulterior
O analiza realizata pe aproximativ o jumatate de miliard de mesaje scrise pe platforma online Twitter a aratat ca oamenii din intreaga lume se trezesc dimineata intr-o dispozitie buna, dar apoi devin morocanosi, pe masura ce ziua se scurge.
Analizand frecventa cu care diferite cuvinte care au legatura cu fericirea sunt publicate pe platforma Twitter, cercetatorii de la Cornell University, din Statele Unite ale Americii, au aratat, de asemenea, ca oamenii sunt mult mai fericiti in weekend, informeaza dailymail.co.uk.
Aceasta descoperire sugereaza ca stresul si eforturile de la locul de munca duc la scaderea nivelului de fericire in timpul saptamanii.
Totodata, cercetatorii considera ca exista si alti factori care joaca un rol important, cum ar fi somnul si ritmul natural al organismului.
Sursa: Mediafax.ro