1) O pastila obtinuta din cochilia unor crustacee ar putea prelungi speranta de viata cu circa 10% Glucozamina, un supliment alimentar obtinut din cochiliile de crabi, homari si creveti, este considerat un fel de “elixir al tineretii”, intrucat prelungeste speranta de viata cu circa 10%, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii elvetieni, scrie Mediafax. Studiul, realizat pe soareci, a fost coordonat de biochimistul Michael Ristow de la Institutul Federal de Tehnologie din Zurich si a fost publicat in revista Nature Communications, relateaza dailymail.co.uk. Soarecii din acest studiu au trait in medie cu 10% mai mult. Daca acelasi procent ar fi transpus asupra sperantei de viata de la oameni, aceasta ar creste in medie cu opt ani. Cercetatorii elvetieni au adaugat glucozamina in dieta zilnica obisnuita a soarecilor batrani si au comparat apoi speranta de viata a acestora cu aceea a soarecilor care nu au primit acest supliment.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

2) Situatia bolilor prevenibile prin vaccinare in Romania
Acoperirea vaccinala suboptimala, refuzul vaccinarii sau chiar lipsa vaccinului sunt motivele persistentei anumitor boli prevenibile prin vaccinare in Romania, conform raportului Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile pentru anul 2012. Tara noastra se afla in „topul” clasamentului european al numarului de cazuri de tuberculoza, rujeola si rubeola.
Patologia invaziva meningococica include meningita, meningococcemia, bacteriemia, septicemia sau mai rar, pneumonia, artrita si pericardita, cu o fatalitate ridicata, de aproximativ 8-15%, si o rata de sechelaritate pe termen lung de 10-20% printre supravietuitori. In Romania s-au raportat 76 cazuri confirmate/probabile, cu o incidenta scazuta (0,35 %). A afectat cu precadere copiii intre 0-4 ani (40 de cazuri) si 5-14 ani (12 cazuri), cu evolutie fatala la 11 pacienti.
Incidenta rujeolei la nivel national in 2012, a fost de 34,8% locuitori, cu 7.450 cazuri confirmate, de aproximativ 1,6 ori mai mare decat in anul 2011 (22,3%). Cei mai afectati au fost copiii sub 1 an (neeligibili pentru vaccinarea cu vaccinul ROR), urmati de cei cu varsta intre 1 si 4 ani, 5-9 ani, 10-14 ani si 15-19 ani.
Sursa: Sanatateatv.ro

3) Studiu: Alaptarea bebelusilor reduce considerabil riscul de maladii cardiace la varsta adulta Alaptarea bebelusilor intre trei si 12 luni reduce considerabil riscul de aparitie a inflamatiilor cronice asociate cu maladiile cardiace la varsta adulta, potrivit unui studiu publicat miercuri. Intr-un studiu realizat pe 7.000 de persoane, cercetatorii americani au descoperit o legatura semnificativa intre alaptarea pe termen scurt, greutatea corporala scazuta la nastere si concentratii ridicate de proteina C reactiva (CRP), un marker al inflamatiilor, in esantioanele de sange recoltate de la voluntarii adulti. CRP este o proteina sintetizata in principal de ficat, care joaca un rol important in reactiile inflamatorii. “Alaptarea intre 3 si 12 luni este asociata cu o scadere a concentratiei sangvine de CRP cu 20-30% in comparatie cu persoanele care nu au fost alaptate”, afirma cercetatorii de la Universitatea Northwestern din Chicago, autorii acestui studiu ce a fost publicat in revista Proceedings of the Royal Society B. Sursa: Mediafax.ro