1) Cea mai mare comuna din Romania va avea un punct SMURD propriu
Autoritatile primariei localitatii Floresti din judetul Cluj au semnat luni actele privind infiintarea in comuna a unui punct SMURD, scrie Agerpres.
Floresti, situat la marginea municipiului Cluj-Napoca, este, potrivit datelor de la ultimul recensamant, cea mai mare comuna din Romania. Comuna are o populatie de aproximativ 28.000 de locuitori.
Potrivit unui comunicat de presa, in vara acestui an a fost organizata licitatia pentru construirea punctului SMURD, la care au participat doua firme, ambele din Cluj-Napoca.
Firma castigatoare va investi, in proiect, suma de 1.195.052 lei fara TVA.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Cazurile critice neacoperite din fondurile de asigurari de sanatate pot fi finantate si de MS
Ingrijirea cazurilor critice, care nu poate fi acoperita din fondurile de la casele de asigurari de sanatate, va putea fi asigurata si cu sume din bugetul Ministerului Sanatatii, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea.
“Tot timpul apar cazuri critice, copii cu situatii deosebite, care necesita interventii urgente si care necesita costuri foarte mari. Contractele cu Casa de Sanatate nu au fost niciodata suficiente pentru a se acoperi toate aceste cereri. Nu credem ca prin aceasta modificare bugetul Ministerului Sanatatii va acoperi toate aceste cereri, dar dam posibilitatea ca, in plus fata de ceea ce acopera Casa de Sanatate, in situatii critice Ministerul Sanatatii sa poata, din bugetul propriu (…), finanta genul asta de situatii”, a spus Dragnea, intr-o conferinta de presa la finalul sedintei de guvern.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Epidemia de Ebola a provocat moartea a aproape trei mii de persoane, din sase mii de cazuri
Epidemia de Ebola a provocat moartea a 2.811 de persoane in Africa de Vest din 5.864 de cazuri inregistrate, potrivit ultimului bilant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) actualizat luni seara.
Liberia, tara cea mai afectata, a inregistrat 1.578 de morti din 3.022 de cazuri, potrivit bilantului OMS. Guineea si Sierra Leone, alte doua tari grav afectate, au inregistrat 632 de morti din 1.008 cazuri, respectiv 593 de morti din 1.813 cazuri. In Nigeria, exista opt morti din 20 de cazuri. Ultimul caz a fost inregistrat pe 8 septembrie. In Senegal, un singur caz a fost inregistrat, un student originar din Guineea. Autoritatile senegaleze au anuntat pe 10 septembrie ca studentul a fost vindecat.
Nu exista vreun vaccin sau tratament specific omologat contra febrei hemoragice Ebola.
Epidemia actuala, care a fost declarata la inceputul anului in Guineea, este cea mai grava de la identificarea virusului in 1976.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) Specialist marcant in hipertensiune, Doctor Honoris Causa al UMF „Carol Davila” Bucuresti
Vineri, 19 septembrie 2014, acad. Ioanel Sinescu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti, a decernat titlul de Doctor Honoris Causaprofesorului Alberto Zanchetti.
Prof. dr. Alberto Zanchetti este in prezent director stiintific al Institutului Italian de Auxologie din Milano si profesor emerit de medicina interna la Universitatea din acelasi oras. Dsa este fostul presedinte al Societatii Europene de Hipertensiune si a detinut in trecut pozitiile de presedinte, vicepresedinte si secretar al Societatii Internationale de Hipertensiune. Din 1995, profesorul Zanchetti este redactor sef al Journal of Hypertension.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

5) Studiu: Arahidele coapte, responsabile pentru alergii
Arahidele provoaca alergii mai ales cand au fost coapte inainte de a fi consumate, sugereaza un studiu al cercetatorilor britanici care au descoperit ca alunele crude au un efect foarte mic asupra sistemului imunitar.
Cercetatorii de la Universitatea Oxford au efectuat mai multe teste pe soareci si au descoperit ca animalele hranite cu alune coapte au prezentat un raspuns al sistemului imunitar care indica o alergie, in timp ce cobaii care au primit arahide crude nu au avut niciun simptom sau reactiile alergice au fost foarte putin intense. Expertii lucreaza acum la o metoda de a produce arahide coapte care sa excluda alergiile, in conditiile in care, potrivit statisticilor medicale, unul din 50 de copii sufera de reactii alergice la arahide.
Efectul proteinelor de arahide asupra organismului cobailor era identic, fie ca proteinele erau ingerate, fie ca erau aplicate pe piele.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro